November 2012


Vandaag keek ik wat mijn BolyGuard cameraval in het bos had gefilmd de afgelopen week. Er waren filmpjes van Reeën (Capreolus capreolus) gemaakt, maar die kwamen steeds maar héél kort in beeld helaas. Er was ook nog een Vos (Vulpes vulpes) gefilmd die in tegenstelling tot de toevallig langskomende Reeën aangetrokken werd door de op de boomstam gesmeerde pindakaas. :)
Vanochtend bekeek ik de beelden die vannacht door de cameraval (een Tevion WK-1) op het terras werden gemaakt. Er waren twee muizen te zien, waarschijnlijk Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) die blijkbaar geen concurenten zijn. Partners dan misschien? Of moeder en zoon of dochter? Wie zal het zeggen... Hoe dan ook leuk om te zien! Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.
Vandaag fotografeerde ik in de omgeving van het Wylerbergmeer een mooie Grote stinkzwam (Phallus impudicus), vol vliegen, met name Strontvliegen (Scatophaga stercoraria). Ik fotografeerde ook een prachtig om een tak groeiende waarschijnlijke slijmzwam. Vooral het mooi witte bovenste deel had een structuur die wel aan bloemkool deed denken. Helaas ben ik niet achter de naam gekomen.

Ik bekeek ook nog de opnames gemaakt door de BolyGuard cameraval die in het bos hangt. Er was overdag een Vos (Vulpes vulpes) gefilmd. Een Vos met een opvallende vachtkleur, waarschijnlijk de wintervacht die aan het eind van de zomer is begonnen te groeien. Klik op de onderste afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.

  
Bij het Wylerbergmeer fotografeerde ik vandaag weer wat paddestoelen. Een kelkzwammetje waarvan ik de exacte naam niet weet (wellicht een Gewone melkbekerzwam, Peziza succosa?) en (volgens mij) een Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum). Een lange tijd geleden maakte ik een foto van een veel jonger, mooi wit exemplaar van die soort. Zie het (Engelstalige) dagboek van 25 oktober 2009.
Later op de dag fietste ik op weg naar Nijmegen door de Ooijpolder in de buurt van Persingen toen ik een Buizerd (Buteo buteo) in het veld zag zitten. Niet veel later ging hij of zij op een paaltje zitten en maakte ik een paar foto's. Een paar meter van me af ging een Winterkoning (Troglodytes troglodytes) op een metalen paaltje zitten waarvan ik wat aardige foto's kon maken. :)

              Vanavond, net als in juni weer eens de maan geprobeerd te fotograferen (klik op "in juni" om het resultaat van die poging te bekijken in het dagboek van juni). Hieronder het resultaat. :)
Vandaag gingen Lisette en ik weer eens wandelen in het bos achter ons huis. Het was mistig, dus we konden eenmaal boven op de heuvelrug aangekomen niet van een vergezicht genieten, maar mist heeft zo zijn eigen charme. :)

In datzelfde bos werden door mijn Dörr BolyGuard Multi 5.0 IR cameraval weer eens Wilde zwijnen (Sus scrofa) gefilmd! Altijd leuk, vooral als ze dan ook nog eens een beetje op elkaar gaan klimmen. :) Klik op de onderste afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.

        
Vannacht was het helaas mistig, anders had de Steenmarter (Martes foina) die onze achtertuin kwam bezoeken er wellicht wat mooier op gestaan. Evengoed leuk dat er weer eens eentje langs kwam. Klik op de eerste onderstaande afbeeling om naar het filmpje op YouTube te gaan.

Bij de Stevenskerktoren in het centrum van Nijmegen vond ik vandaag nog wat prooiresten van de daar regelmatig aanwezige Slechtvalken (Falco peregrinus), de kop van wat na wat navraag een juveniele Meerkoet (Fulica atra) en de snavel van wat ik dacht een Houtsnip (Scopolax rusticola), maar een Watersnip (Gallinago gallinago) bleek.

Later op de dag filmde ik nog de regelmatig daar aanwezige Rosse woelmuis (Myodes glareolus). Buiten zittend met de camera dicht bij de grond voor een leuk oogpunt. Klik op de onderste afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.  
Vandaag bezocht ik de bouwplaats op Plein '44 in het centrum van Nijmegen om naar de voortgang van het plaatsen van nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen te kijken. Meer informatie en foto's op deze pagina in de Gierzwaluwen-sectie.Gisterenavond smeerde ik wat pindakaas op een berkenstammetje op het terras in de achtertuin en stelde er mijn Tevion WK-1 cameraval bij op. De Bosmuis (Apodemus sylvaticus) die zich vrijwel iedere avond op ons terras laat zien had er natuurlijk geen enkele moeite mee dat de pindakaas wat hoger op de stam was gesmeerd. Klik op onderstaande afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.
Vandaag was het weer tijd voor de jaarlijkse, landelijke Sovon-dag. Ik bezocht de lezing 'Bos volgens de Wespendief' door Jan van Diemen en 'De vliegkunst van vogels' door John Videler. Verder bezocht ik de informatiemarkt en bemande ik de halve dag het standje van de Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN). Op de infomarkt nam ik nog een stel uitgaves van Het Vogeljaar mee, mijn keuze gebaseerd op de mooie kaften... Op onderstaande foto van links naar rechts en van onder naar boven: Gekuifde boomgierzwaluwen, Gierzwaluw, Oeverzwaluw, IJsvogel, Steenuil, Huismus en twee keer Slechtvalk. Bij de stand van GBN kon ik nog een stel oude Gierzwaluw bulletins meenemen die ik nog niet had. :)
Op weg terug naar huis maakte ik in het centrum van Nijmegen nog foto's van de verlichte toren van de St. Stevenskerk, me afvragend of ergens daar tussen de klokken een Slechtvalk (Falco peregrinus) zou zitten...

        In de polder naast Beek zaten vandaag een aardig stel Kramsvogels (Turdus pilaris) en Koperwieken (Turdus iliacus). Ik had gelukkig mijn camera bij me en het licht was gunstig. Alleen nog jammer dat ze vrij ver weg zaten...

  Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage