Juni 2012


Het moet al een tijdje aan de gang zijn, maar vandaag ontdekte ik dat er een behangersbij (Megachile sp.) bezig is (geweest?) met de Veelbloemige roos (Rosa multiflora) achter in de tuin. Er zijn overal prachtige rondjes uit de bladeren gesneden die door de bij als bouwstof word gebruikt bij het bouwen van nestcellen in een holte. Ik heb de bij helaas niet aan het werk gezien, maar zie wel vaker behangersbijen in de tuin zoals de Grote bladsnijder (Megachile willughbiella) die graag de Prachtklokjes (Campanula persicifolia) bezoekt. Er heeft ook wel eens een behangersbijtje in één van mijn nestblokken genesteld, zie deze foto die ook te vinden is op de paginas met bijen en wespen foto's.




Rotweer vandaag. Maar wel wat mooie plaatjes geschoten (vind ik zelf). Onderstaande foto maakte ik bij het Wylermeer of Wylerbergmeer. Ik maakte daar ook wat filmpjes die te vinden zijn in het Gierzwaluwen dagboek aangezien het (Gier-)zwaluwen betrof. :)



Vannacht is ook weer een Steenmarter (Martes foina) in onze tuin op bezoek geweest. Op de BolyGuard cameraval stond er een glimps van, maar genoeg om te zien dat het weer om een exemplaar met twee licht reflecterende ogen ging (zie ook het dagboek van 31 mei).



Vannacht werd de éénogige Steenmarter (Martes foina) weer eens gefilmd. Wat ziet dat dier er toch slecht uit... :( De staart, de vacht en dus dat ene beschadigde oog... Klik op onderstaande afbeelding om naar een kort filmpje op YouTube te gaan.




Vanaf vandaag gebruik ik mijn nieuwe camera, een Canon Powershot SX40 HS. Een digitale compactcamera met 12.1 megapixels en 35x optische zoom. En de mogelijkheid om snel achter elkaar foto's te nemen, iets dat mijn vorige camera, de Powershot SX20 IS, niet kon. Ik ben benieuwd of ik met deze optie wat mooiere Gierzwaluw-foto's voor elkaar kan krijgen!



Vandaag ging ik mee met een excursie van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort met als onderwerp één bijensoort: de Knautiabij (Andrena hattorfiana). Vermoedelijk komt deze soort meer voor in het rivierengebied dan de verspreidingskaarten aangeven. Door op excursie te gaan met een bijenexpert (Theo Peeters) en de bij te zien te krijgen kunnen meer mensen op het voorkomen ervan letten.

De excursie ging naar het Tolkamerdijkje, een natuurgebied van Staatsbosbeheer liggend aan de Rijn bij Tolkamer. Normaal niet toegankelijk, maar voor deze excursie had de werkgroep een vergunning gekregen. Het duurde niet lang voor de eerste Knautiabij werd gevonden! Een groot en gemakkelijk aan de kleur van het eerste deel van het achterlijf te herkennen vrouwtje. In het gebied kwamen we ook uitgebloeide Bremrapen (Orobanche sp.) tegen. Eén van de bloeistengels die ik fotografeerde is vast die van de Walstrobremraap (Orobanche caryophyllacea), maar ik waag me maar niet aan een determinatie.

Na het bezoek aan het Tolkamerdijkje bezochten we nog wat andere locaties waar wellicht Beemdkroon (Knautia arvensis) te vinden zou zijn. Het voorkomen van een aardige populatie van deze plant is een voorwaarde voor het voorkomen van de Knautiabij aangezien de vrouwtjes voornamelijk stuifmeel van deze soort verzamelen.
In een gebied net over de grens vonden we nog een bij waarvan later bleek dat het de Zuidelijke zijdebij (Colletes similis) was en een prachtige grote kever die Theo kende als de Reuzenhaan (ook wel Reuzenbladhaan, Timarcha tenebricosa). Ook TITLEijd leuk om tegen te komen, de typische rivierbegeleidende parasiet Groot warkruid (Cuscuta europaea, zie ook deze pagina met foto's van een experimentje dat ik ooit met zaden van deze plant uitvoerde).
Bij de kop van Pannerden vonden we ondanks de aanwezigheid van wat Beemdkroon geen Knautiabijen. Ook vonden we nog een Zandviltvlieg (Acrosathe annulata, een soort die ik nog niet eerder gezien had.

Een geslaagde dag waarop ik weer veel leuke dingen heb gezien en heb geleerd! :)

              

              



Allemaal leuke dingen in de achtertuin! De Grote wederik (Lysimachia vulgaris) die ik vorig jaar plantte gaat dit jaar wél bloeien! Het is natuurlijk hoe dan ook een mooie plant, maar ik hoop eigenlijk stiekem (nu dus niet stiekem meer) er ooit een Slobkousbij (Macropis europaea) op aan te treffen! Deze bijensoort is gespecialiseerd op deze plant. De vrouwtjes verzamelen er stuifmeel en olie op. Grote wederik produceert geen nectar maar in plaats daarvan een olie. De vrouwtjes verzamelen deze olie en het stuifmeel als voedsel voor de larven. Zelf hebben ze wel nectar nodig waarvoor ze graag onder andere Grote kattenstaart (Lythrum salicaria) bezoeken (en die hebben we ook in de aanbieding! :)).

De bloeiende Heggerank (Bryonia dioica) trekt naast de gespecialiseerde Heggerankbij (Andrena florea, zie ook het dagboek van 24 mei) ook andere mooie bezoekers. Zoals een soort die ik vorig jaar nog veel op Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) zag vliegen: Zesvlekkige groefbij (Lasioglossum sexnotatum, zie bijv. het dagboek van 28 mei 2011).

Verder doen twee leuke planten het erg goed, de Grote kaardebol (Dipsacus fullonum) doet haar naam eer aan en is ENORM aan het worden! De Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) doet het ook goed en komt met meer planten dan vorig jaar tevoorschijn. :)

De Wilde reseda (Reseda lutea trekt weer veel bezoekers waaronder de gespecialiseerde Resedamaskerbij (Hylaeus signatus) die stiekem ook wel eens een Margriet (Leucanthemum vulgare) wil bezoeken.

En tot slot filmde ik tijdens een wandeling in het bos hier in Beek nog een Eekhoorn. Erg fijn die 35x zoom van mijn nieuwe camera! Als de Eekhoorn uit beeld verdwijnt probeer ik hem of haar nog zonder succes te vinden. Aan het eind zoom ik uit waarbij duidelijk wordt hoe ver weg de Eekhoorn eigenlijk zat. Best indrukwekkend, als zeg ik het zelf! Klik op de onderste, grotere afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.

              




Bloemknoppen in de Bosrank (Clematis vitalba)! :D




Veel actie rond de Gierzwaluwen (Apus apus) thuis vandaag! Zie het Gierzwaluw-dagboek!




Vandaag was het tijd voor de GBN ALV en Ledendag 2012! Zie het Gierzwaluw-dagboek!



Weer veel Gierzwaluw-bezigheden vandaag, zie het Gierzwaluw-dagboek.

Terugkomend in Beek kwam ik iets tegen dat ik al een hele tijd hoopte te zien! Glimwormen! Ik weet het, ze zijn niet heel erg zeldzaam of zo, maar ik had ze nog nooit gezien. En hier vliegen toch zeker een stuk of 20 mannetjes! Erg lastig te fotograferen... Met flits zie je niet dat ze lichtgeven en zonder flits krijg je bijna niets te zien. Op internet zijn mooie foto's te vinden, dus hieronder alleen een bewijsplaatje...




Een derde nestgeval voor de Huismussen (Passer domesticus) in hun mussenkast! Leuk!

Ik vond een 'rups' op de Gele lis (Iris pseudacorus). Ik ging op zoek naar de (nacht)vlinder waar dit een larve van zou kunnen zijn maar vond niets... Totdat ik hoorde dat op waarneming.nl nu ook bij plantensoorten gevonden kan worden voor welke organismen het een waardplant is! Ook andersom trouwens, van welke waardplanten een organisme gebruik maakt. Daar vond ik al snel dat het dus geen rups betreft maar de larve van een bladwesp en wel de Irisbladwesp (Rhadinoceraea micans). Een zwart bladwespje waarvan bijvoorbeeld op deze website een mooie foto te vinden is. Ze leggen schijnbaar in mei eitjes in flinke plakkaten op het blad, of eigenlijk meer &iactue;n het blad. Bladwespen heten ook wel Zaagwespen omdat hun legboor een zaag-achtig uiterlijk heeft. Hiermee kunnen ze in een blad 'zagen' en in de zaagsnede worden dan de eitjes afgezet. De larven van de Irisbladwesp eten tot ongeveer juli van het blad en verpoppen in een cocon in de grond. Ze overwinteren als pop en in mei verschijnen dan weer de volwassen bladwespen (imago's).

Achter in de tuin komen er bloemknoppen in de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) en de bloemen van Heggerank (Bryonia dioica) blijven het in deze plant gespecialiseerde bijtje aantrekken. Vandaag maakte ik er een leuke foto van vind ik zelf. Er tegenover, in het vijvertje op een blad van de nogal woekerende Wolfspoot (Lycopus europaeus) vond ik een mooie grote spin. Wat zoekwerk leverde op dat het de Kraamwebspin (Pisaura mirabilis) moet betreffen.
Nog meer bloemknoppen in de Bosrank (Clematis vitalba)! Dat belooft wat, de bloemen ruiken heerlijk! :)
In de border waarin ook de Heggerank groeit vond ik ook nog bloeiende Bernagie (Borago officinalis). Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze plant voor het eerst in mijn leven zag, tijdens een bezoek aan Texel, 22 september 2006. Ik maakte er o.a. deze foto van. En ik mis 'm nog steeds, die prachtige Koga Miyata fiets die ik toen net nieuw had en een paar jaar later werd gestolen... :(

Goed, iets leukers dan nog. In de Kattenstaart (Lythrum salicaria) ontdekte ik kleine snuitkevertjes. Behoorlijk wat en parend ook. Het was niet moeilijk achter de naam te komen. Er staat een mooie grote afbeelding van dit kevertje in de Oecologische Flora (deel 2, blz. 217 :)). Weeda schrijft erover: Een dwergachtig snuitkevertje op Kattestaart is Nanophyes marmoratus, waarvan de larven in de vruchten leven'. Op internet las ik dat dit kevertje in Amerika wordt ingezet in de strijd tegen de daar invasieve Kattenstaart. De kevertjes kunnen de zaadvorming door de plant met wel 60 procent verminderen lees ik bijvoorbeeld op deze website. Gelukkig heb ik al een bloeiende plant en ben ik dus niet echt meer van zaadvorming afhankelijk. :)

                    



Vandaag fotografeerde ik Gierzwaluwen met mijn nieuwe camera! :) Zie wat van het resultaat in het Gierzwaluw-dagboek.



Op het terras in onze achtertuin fotografeerde ik vandaag een vrij tamme Rosse woelmuis (Myodes glareolus). Mooi beestje!

En als je de Bosrank zo ziet zou je toch haast zeggen dat we geen auto hebben hè? :p

  



Is het geen pracht-exemplaar? De grote Tongvaren (Asplenium scolopendrium) die achter in de beschaduwde hoek van de tuin op een muurtje groeit ziet er geweldig uit... Ik ben erg blij met deze mooie plant in onze tuin!




Vandaag filmde ik de éénogige Steenmarter (Martes foina) eens op een andere manier! Bij het sluiten van de gordijnen zag ik een Steenmarter van auto naar auto rennen, zich zodoende beschut voortbewegend. Snel de camera gepakt en nog net kunnen vastleggen hoe de marter van de ene naar de andere auto rende. Op de computer kon ik door de beelden vertraagd af te spelen zien dat de staart erg dun was. Het moet haast wel de marter met één oog zijn die ik regelmatig in onze tuin film met de cameraval. :)




Omdat ik het eens gelezen had in een review over mijn camera probeerde ik het vandaag ook maar eens: foto's maken van de maan. Onderstaande vind ik best geslaagd. :)




Vandaag stonden er wat bijen en vliegen op het programma. Ik fotografeerde de talrijk in de bijenhotels nestelende kleine (6 - 8 mm) soort de Tronkenbij (Heriades truncorum) van dichtbij. Tussen en over de bijenhotels slingerd de prachtig rijk bloeiende Heggerank (Bryonia dioica). En er wordt bij die bijenhotels flink wat af geparasiteerd... Er vliegen veel kleine vliegjes en wespjes, maar ook de grote parasitaire vlieg Muurrouwzwever (Anthrax anthrax) was vandaag present. Ik filmde een vrouwtje terwijl ze eitjes in de gaatjes voor de bijen legde. Op haar achterlijf is een lichtbruin plekje te zien. Net als de Grote wolzwever (Bombylius major) bepoederd het vrouwtje waarschijnlijk haar eitjes met zand om ze te camoufleren. Van dat camoufleren van eitjes door een Grote wolzwever heb ik vorig jaar een mooi filmpje kunnen maken, klik hier om dat filmpje op YouTube te bekijken.

        




Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage