Maart 2013


Tijd voor een wandeling door het bos. Beginnend op het paadje dat praktisch achter ons huis ligt en omhoog gaat tot bovenaan het gebiedje dat wij kennen als Dal Palland. Altijd een mooi stukje waar allerlei verschillende oude erfafscheidingen te zien zijn, zoals vlechtheggen, tuunwallen en allerlei andere 'constructies' met zowel levend als dood hout. Op een aarden walletje groeien flink wat rozen. Hondsroos of Egelantier (respectievelijk Rosa canina en Rosa rubiginosa), het onderscheid is zeker nu er geen blad aan zit niet te maken. Als er blad aan zit is een kenmerk van de zeldzamer Egelantier dat het blad de geur van appel afgeeft bij wat wrijven. Maar ongeacht de exacte soort ziet de roos op de eerste onderstaande foto er nu erg indrukwekkend uit met een bijna overdreven hoeveelheid doorns!

Een eind verderop kwamen we verschillende bomen tegen waarbij dicht bij de grond flink wat sporen van hak-activiteiten van spechten te zien waren. Sommige indrukwekkend bewerkt, tot zo ver dat ze waarschijnlijk met de tijd wel om zullen vallen. Dat soort bewerking staat op de tweede onderstaande foto. Volgens een kennis die een goede vogelaar is is dit soort hakwerk uitgevoerd door een Zwarte specht (Dryocopus martius). Op de derde foto is een ander soort hakschade te zien, ik vermoed dat die door een Grote bonte specht (Dendrocopos major) is aangebracht. Blijkbaar was er in die boom veel te eten te vinden. Of de specht hield het zoeken ernaar een flinke tijd vol...

Minder leuk om in het bos tegen te komen zijn fietsers... In het bos hier mag niet gefietst worden, maar bij vrijwel elke wandeling komen we ze tegen. Net als loslopende honden trouwens, iets dat ook niet is toegestaan. Ik zal hier over het fietsen niet veel verder uitwijden, want ik schreef er ergens anders wat over. Zie de website van Dé Weekkrant De Brug Nijmegen.

Tegen het eind van de boswandeling, de Rijksstraatweg naderend, liepen we door het zogenaamde Filosofendal. Erg nat door kwel vanuit de Duivelsberg, een deel van het pad is langzaam maar zeker weg aan het spoelen. Op een omgevallen boom (in natte grond kunnen maar weinig bomen lang stand houden) lagen veren. Duidelijk een plaats waar een roofvogel een prooi had geplukt. Vermoedelijk een Havik (Accipiter gentilis) met als prooi een Houtduif (Columba palumbus). Havikken nestelen er in de buurt en jagen tussen de bomen door vliegend. Er zijn mooie filmopnames van gemaakt, zoals bijvoorbeeld deze op YouTube.

Helaas kon ik niet zulke mooie opnames maken van de vogel die we eenmaal het bos verlaten tegenkwamen. Wat een prachtige soort is het toch, de Goudvink (Pyrrhula pyrrhula). In de bosjes naast de Rijksstraatweg zag ik er één zitten. Later bleek er ook nog een vrouwtje in de buurt te zijn (je ziet ze bijna altijd wel als paartje of in ieder geval niet alleen), maar die kreeg ik al helemaal niet op de foto.

              



Sijzen (Carduelis spinus) op bezoek in de achtertuin! :) Mooie vogeltjes waarvan een man (met zwart petje) en vrouw de voedersilo kwamen bezoeken. Matige foto gemaakt door het raam in de slaapkamer.

Later op de middag maakte ik een heel andere foto. Soms voel ik de behoefte om iets dat ik helemaal niet met beeld kan overbrengen toch te proberen een beetje met beeld over te brengen... In dit geval thee. Chinese zwarte thee met de naam Keemun Congou. Congou wordt ook wel als gongfu geschreven wat zoiets betekend als dat de thee met extreem grote vakkundigheid is gemaakt. De theebladen worden namelijk tot zeer dunne reepjes gevormd zonder dat de bladeren breken. Een erg smakelijke thee die erg lekker ruikt en een mooi diep roodbruine kleur geeft. Alleen dat laatste is op de foto te zien, probeer eens uit zou ik zeggen! :)

  



Kraanvogeldag!!! Vooral boven het oosten van Nederland werd vandaag een flink aantal Kraanvogels gezien. Ik zag ze ook eindelijk eens, want ik heb ze tot nu toe altijd gemist... De eerste groep zag ik op weg van werk naar huis. Ik fietste ter hoogte van de Nina Simonestraat over het nieuwe fietspad dat onderdeel uitmaakt van de snelfietsroute naar Beuningen. Er kwam op flinke afstand een groep vogels aanvliegen, maar ik zag al snel dat het ondanks de V-formatie geen ganzen waren. Snel de oordopjes uit gedaan en daar waren de bekende 'grus grus' klanken. Kraanvogels! De volgende groep zag ik later op de dag, rond acht uur. Ik hoorde ze aankomen. Prachtig... Even later nog een groep nog net in zicht meer naar het oosten. :)

Toen ik nog iets later terug kwam van het plaatsen van één van mijn cameravallen in het bos dicht bij huis zag ik iets leuks. In een gebouw waarvan je het niet zo verwachten, namelijk het moderne pand van De Hifiwinkel, ging een Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) naar binnen om te overnachten. Er werd een kleine opening binnen gegaan net onder een raam. :)

     



De eerste bij van het jaar gezien vandaag! Een honingbij (Apis mellifera), niet mijn favoriete soort (ik houd meer van wilde soorten).




Er beginnen weer wat leuke plantjes op te komen in de achtertuin. Net als vorig jaar maakt Pinksterbloem (Cardamine pratensis) zich op om te gaan bloeien. En Daslook (Allium ursinum) heeft zich vorig jaar goed uitgezaaid, er komen lekker veel plantjes op! :)

  



Vanochtend besloot ik maar weer eens mijn fotocamera mee naar mijn werk te nemen. Niet om daar iets te fotograferen, maar zodat ik in ieder geval de mogelijkheid zou hebben foto's te maken als ik iets leuks zag op de terugweg door de Ooijpolder fietsend. En die mogelijkheid kreeg ik! In Persingen zag ik een Steenuil (Athene noctua) in een schuur zitten. Helaas niet geweldig scherp op de foto, maar altijd leuk om te zien te krijgen!
Bijna thuis fotografeerde ik nog het weer in bloei staande Speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer).

  



Vannacht werd met de Tevion WK-1 cameraval weer eens een Steenmarter in de achtertuin gefilmd. Mooi om te zien hoe behendig en snel hij of zij over de schutting klimt na een bezoekje aan een door rotting uitgehold berkenstammetje. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.




Vandaag bezocht ik de vrijwilligersdag van Vogelbescherming Nederland. Ik woonde er een lezing bij over Slechtvalken, een over Gierzwaluwen in Amersfoort en een over het maken van broedwanden voor IJsvogels. Een leuke dag weer, uitstekend verzorgd door Vogelbescherming waarvoor dank!

Na terugkomst in Nijmegen (de vrijwilligersdag vond plaats in Zeist) fietste ik met een kleine omweg naar huis. In de Ooijpolder zag ik wat leuke vogels als Kneu (Carduelis cannabina, canniba omdat ze zo gek zijn op hennepzaad), Ooievaar (Ciconia ciconia), Brandganzen (Branta leucopsis) en, dicht bij huis, een Tureluur (Tringa totanus). Omdat het behoorlijk bewolkt was kon ik van de meeste vogels niet echt mooie foto's maken, maar de Tureluur zat niet ver weg en bleef even mooi zitten waardoor ik daarvan wel een aardige foto kon maken.




En wat zou de Steenmarter in het filmpje van 11 maart toch hebben gezocht in dat ingerotte berkenstammetje? Misschien wel een muis! Er zit een mooi holletje in de bodem namelijk!
Aan de tegenovergestelde kant van de tuin komt mooi de Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) op. Hopelijk over een tijdje van die prachtige kelken in de tuin!

     



Vandaag ging ik bij twee cameravallen in het bos langs. De BolyGuard wat dichter bij, de Trophy Cam wat verder weg. Op beide stonden leuke filmpjes. Op de BolyGuard was weer eens te zien dat de infrarood-LEDs in het donker zichtbaar zijn. Een Wild zwijn (Sus scrofa) was er helaas wat bang voor.
Dat probleem heeft de Trophy Cam niet, die (zogenaamd zwarte) LEDs geven totaal geen licht in het donker. Een Steenmarter (Martes foina) was een aantal keren langs geweest, aangetrokken door de door mij gesmeerde pindakaas en gedruppelde valeriaanolie. Eén filmpje was bijzonder, want daarop was interactie tussen verschillende soorten wilde dieren te zien! Dat zie ik niet vaak. Klik op de onderste van onderstaande afbeeldingen om het betreffende filmpje op YouTube te bekijken.






Vanmiddag heb ik mijn Bushnell Trophy Cam cameraval op een bijzonder plekje opgehangen. Boven op de St. Stevenskerktoren (het icoon van Nijmegen) tussen de klokken! Aanleiding was het broedgeval van Slechtvalken (Falco peregrinus) aldaar vorige lente. Zie ook het dagboek van 3, 5, 11 en 13 april 2012. Dat de Slechtvalken ook nu de toren nog regelmatig bezoeken was wel duidelijk... Maar op het plekje waar vorig jaar april drie Slechtvalk-eieren lagen waren nu twee bleke duiveneieren te vinden. Maar wie weet zouden eieren van de Slechtvalken nu wat beter blijven liggen, dankzij het karige nest van de duiven waarin zelfs roerstokjes zijn verwerkt...

        



Op weg naar huis na mijn werk kwam ik op industrieterrein Oostkanaaldijk een mannetje Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros) tegen. Met wat moeite (bijv. door langzaam tijgerend dichterbij te komen) kon ik uiteindelijk wat best aardige foto's maken vind ik zelf. :)

  



Terug naar dagboek 2013 index Terug naar homepage