Over mezelf

Mijn naam is Jochem Kühnen, ik ben geboren in 1980 en mijn vrouw en ik wonen in Beek (gemeente Berg en Dal).
Ik ben een uitgesproken natuurliefhebber en deskundige op gebied van de Gierzwaluw. Over die vogel heb ik op deze site dan ook een speciaal Gierzwaluw-gedeelte gemaakt. Daarnaast ben ik er een eigen adviesbureau voor gestart, Jochem Kühnen Natuuradvies (ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel). Enkele interessante bezigheden op dit vlak zijn het adviseren/trainen van ecologen van ecologisch adviesbureaus en het verbeteren van overheidsdocumenten over omgang met de wetten en regels met betrekking tot de Gierzwaluw.

        

In onze tuin tuinier ik voor zo veel mogelijk biodiversiteit. Daarvoor gebruik bijna alleen maar wilde, inheemse planten. Sommige planten heb ik speciaal uitgekozen voor wilde bijen, vogels en zelfs speciaal voor bladluizen. Bladluizen worden vaak gezien als ongedierte, maar ze hebben bijzondere levenswijzen, zijn vaak erg kieskeurig over hun waardplant en er zijn complexe en intrigerende relaties met roofdieren en parasieten. Over de wilde bijen heb ik ook een speciaal gedeelte op mijn site ingericht.

Sinds enige jaren houd ik een lijst bij van alle soorten die ik in de tuin waarneem. Deze lijst houd ik bij op Waarneming.nl en is hier te bekijken.

Dan is er nog een lezing terug te kijken op YouTube die ik gaf over de biodiversiteit in onze tuin tijdens de Insectenavonden georganiseerd door EIS Kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden en IVN Natuureducatie. De lezing duurt ongeveer 50 minuten en is te bekijken op YouTube, klik daarvoor op onderstaande afbeelding.


Iets anders dat een belangrijke rol in mijn leven speelt is het feit dat ik veganist ben. Dat houd in dat ik geen dierlijke producten gebruik. Ik eet dus niet alleen géén vlees, maar drink bijvoorbeeld ook geen melk, eet geen gewone kaas, draag geen leer of wol en gebruik geen producten waar bijenwas in zit. Ik gebruik ook geen producten waar toevoegingen in zitten die (mogelijk) van dierlijke oorsprong zijn, zoals roze koeken (het roze kleurtje komt van een luizensoort), gelatine (gemaakt van botten en kraakbeen) en allerlei E-nummers.

Ik heb verschillende redenen om veganist te zijn. De reden die ik het belangrijkst vind heb ik eigenlijk gevormd nadat ik al veganist was geworden. Ik werd vooral veganist vanwege de manier waarop in de bio-industrie met dieren wordt omgegaan. Na of tijdens één van de crisissen besloot ik hierdoor in het jaar 2000 veganist te worden. Ik heb sindsdien veel gelezen en geleerd over de effecten van (grootschalige) veehouderij en me ook steeds meer verdiept in milieubescherming en klimaatverandering. Dit laatste is een enorme bedreiging voor de mensheid en veel soorten in de natuur. Veehouderij levert een enorme bijdrage aan klimaatverandering met de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide en methaan. Daarnaast is er nog de bijdrage door grootschalige kap van oerwouden om er veevoer-gewassen te telen.

Het zal niet moeilijk zijn voor te stellen dat zo'n levensstijl ervoor zorgt dat ik allerlei alternatieve keuzes maak. Gelukkig kan ik bijvoorbeeld bij natuurvoedingswinkels goed terecht voor allerlei veganistische producten en ben ik inmiddels al zo lang veganist dat ik niks mis of tekort kom. Ik fiets vrijwel elke dag ongeveer 1,5 uur op flink tempo en ben vrijwel nooit ziek. :)

De X-en in de naam van mijn site staan voor het feit dat ik ook 'straight edge' ben. Dat wil zeggen dat ik geen alcohol of drugs gebruik. De naam komt voort uit de punk/hardcore-cultuur.
Dat is een ander belangrijk iets in mijn leven, muziek. Ook daar vooral alternatieve keuzes. Stijlen met stevig gitaarwerk zoals black metal, hardcore, post-metal/sludge, maar ook indie/alternatieve pop en gewone pop en rock. Als je wil weten waar ik zoal naar luister, kijk dan eens op mijn Last.fm profiel of klik op het 'recently played' lijstje op deze pagina. Of, voor het alternatieve pop gedeelte, luister naar Pinguin Radio! Daar hoor ik erg veel goede muziek voorbij komen, inclusief veel dingen die ik voor 't eerst hoor.

Contact

Ik ben te bereiken via email op kuhnenjmAThotmail.com (vervang AT door een apestaartje). Telefonisch kunt u mij bereiken via 06-51914095. Ik ben ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/jochem.kuhnen.www.xjochemx.nl