Over mezelf


Mijn naam is Jochem Kühnen, ik ben geboren in 1980 en mijn vrouw en ik wonen in Beek (gemeente Berg en Dal). Ik heb deze site gemaakt om mijn interesses te delen, meningen te uiten en om vrienden, familie en alle andere geïnteresseerden door mezelf gemaakte foto's te laten zien.
Eén van de dingen die ik leuk vind om te doen is tijd buiten doorbrengen en genieten van alle soorten leven. Eén van mijn grootste interesses is vogels, maar ik vind planten, insecten en zoogdieren ook erg interessant. Ik kan over diverse groepen nog veel leren, daarom ben ik lid geworden van de KNNV Afdeling Nijmegen.

Ik ben ook lid van de Vogelwerkgroep Nijmegen en één van de weinigen die actief is in diens Gierzwaluwwerkgroep. De Gierzwaluw (Apus apus) is toch wel mijn favoriete vogelsoort. Wat mij betreft een van de meest spectaculaire vogelsoorten van Nederland en ik vind het geweldig om hun acrobatische kunsten uit te zien voeren gedurende de korte periode in de zomer waarin ze hier zijn. Ik ben betrokken bij verschillende projecten om nestplaatsen van Gierzwaluwen te behouden of nestvoorzieningen te realiseren. Ik heb er binnen mijn site een speciaal Gierzwaluw-gedeelte voor gemaakt.

Een andere speciale interesse waar ik ook een speciaal gedeelte voor heb gemaakt gaat uit naar wilde (veelal solitaire) bijen. Veel van deze bijen hebben intrigerende levenswijzen en op de een of andere manier vind ik ze interessanter dan de veel bekendere honingbijen. Ik ben geen expert op het gebied van deze beestjes en zal dat ook nooit worden aangezien ik geen referentiecollectie wil aanleggen, wat voor veel soorten toch wel een noodzaak is. Maar gelukkig hoef je geen expert te zijn en hoef je geen soortnaam te weten om ergens van te kunnen genieten. Wilde bijen zijn overigens ook een erg dankbaar foto-onderwerp.

     
Ik wandel regelmatig door de bossen op de heuvelrug (of stuwwal) welke praktisch achter ons huis ligt. In het bos zijn beekjes te vinden en veel bijzondere planten en dieren zoals de Middelste Bonte Specht (Dendrocopos medius), Paarbladig Goudveil (Chrysosplenium oppositifolium), Dubbelloof (Blechnum spicant), Schaduwkruiskruid (Senecio nemorensis) en grote 'kolonies' van de solitair nestelende en zeldzame bijensoort Donkere Rimpelrug (Andrena bimaculata).
Ik bezoek ook graag de nabijgelegen Ooijpolder (ongeveer 5 minuten fietsen). Grotendeels landbouwgebied, vooral hier dicht bij huis, maar ook een paar prachtige natuurgebieden en zowel in de landbouwgebieden als in de natuurgebieden zijn veel leuke dingen te vinden.
Ik vind het ook spannend om te zien wat er 's nachts allemaal rondloopt aan dierenleven, daarvoor gebruik ik zogenaamde cameravallen en in de tuin zelfs vaste beveiligingscamera's!
Het Waddenzeegebied is verder ook een gebied dat ik erg graag bezoek, evenals de Duitse Eifel waar ik voor 't eerst kwam met een excursie van onze KNNV afdeling. Daarmee ging er een wereld voor me open... De excursieleider, André Beijersbergen weet zo veel kleine waanzinnig mooie natuurgebiedjes te vinden... Zie bijvoorbeeld de (Engelstalige) dagboek invoer van 12, 13 en 14 juni 2009.

Iets heel anders dat een belangrijke rol in mijn leven speelt is het feit dat ik veganist ben. Dat houd in dat ik geen dierlijke producten gebruik. Ik eet dus niet alleen géén vlees, maar drink bijvoorbeeld ook geen melk, eet geen kaas, draag geen leer of wol en gebruik geen producten waar bijenwas in zit. Ik gebruik ook geen producten waar toevoegingen in zitten die (mogelijk) van dierlijke oorsprong zijn, zoals roze koeken (het roze kleurtje komt van een luizensoort), gelatine (gemaakt van botten en kraakbeen) en allerlei E-nummers.

Ik heb verschillende redenen om veganist te zijn. De belangrijkste is ontstaan nadat ik al veganist was geworden. Ik werd vooral veganist vanwege de manier waarop in de bio-industrie met dieren wordt omgegaan. Na of tijdens één van de crisissen besloot ik hierdoor in het jaar 2000 veganist te worden. Ik heb sindsdien veel gelezen en geleerd over de effecten van (grootschalige) veehouderij en me ook steeds meer verdiept in milieubescherming en klimaatverandering. Dit laatste is de grootste bedreiging voor de mensheid ooit. En veehouderij levert een enorme bijdrage aan klimaatverandering met de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide en methaan en daarnaast ook grootschalige kap van oerwouden om er veevoer-gewassen te telen.

Het zal niet moeilijk zijn je voor te stellen dat zo'n levensstijl ervoor zorgt dat ik allerlei alternatieve keuzes maak. Gelukkig kan ik bijvoorbeeld bij natuurvoedingswinkels goed terecht voor allerlei veganistische producten (hoewel honing helaas door velen enthousiast als natuurvoeding wordt aangemerkt).
De X-en in de naam van mijn site staan voor het feit dat ik ook 'straight edge' ben. Dat wil zeggen dat ik geen alcohol of drugs gebruik. De naam komt voort uit de punk/hardcore-cultuur.
Dat is een ander belangrijk iets in mijn leven, muziek. Ook daar vooral alternatieve keuzes. Stijlen zoals black metal, hardcore, post-metal/sludge en indie/alternatieve pop. Maar ook wel gewone pop en rock. Als je wil weten waar ik zoal naar luister, kijk dan eens op mijn Last.fm profiel of klik op het 'recently played' lijstje rechtsonder op deze pagina. Of, voor het alternatieve pop gedeelte, luister naar Pinguin Radio! (het enige alternatief voor het helaas op 30 september 2011 opgeheven Kink FM) Daar hoor ik erg veel goede muziek voorbij komen, inclusief veel dingen die ik voor 't eerst hoor. Kink FM was zo'n supergoede zender en Pinguin Radio heeft het even goed overgenomen!

Contact


Ik ben te bereiken via email op kuhnenjmAThotmail.com (vervang AT door een apestaartje). Telefonisch kunt u mij bereiken via 06-51914095. Of laat een berichtje achter op mijn Facebook pagina: www.facebook.com/jochem.kuhnen. U kunt me ook nog eens volgen op Twitter: www.twitter.com/#!/JochemKuhnen.

  

     www.xjochemx.nl