Gierzwaluwen


Wanneer mijn liefde voor Gierzwaluwen precies is ontstaan weet ik niet. Het zal waarschijnlijk ergens rond de zomer van 2003 zijn geweest. Toen woonde mijn vrouw Lisette, in een kamer in het centrum van Nijmegen. Vanaf het bovenste balkon aan de achterkant van de Augustijnenstraat had je een prachtig uitzicht over de benedenstad (de Sint Stevenskerk, Ganzenheuvel e.d.). Vanaf daar waren in de zomer dan ook behoorlijk wat Gierzwaluwen te zien. Behalve stadsduiven en Kauwen vlogen er niet zo veel vogels constant boven het centrum rond, dus trokken de Gierzwaluwen al snel de aandacht. Hun manier van vliegen, enorm snel, acrobatisch en regelmatig met spectaculaire duikvluchten tot laag boven de straten was indrukwekkend. Vanaf ons kleine balkonnetje in de Moenenstraat in het centrum van Nijmegen, waar Lisette en ik in 2004 zijn gaan samenwonen, waren natuurlijk ook Gierzwaluwen te zien. Via de nooduitgang in de gallerij kon ik in de Mariënburg-garage terecht komen. Vanaf het garagedak had ik ook een aardig uitzicht en kon ik de Gierzwaluwen ook mooi bekijken. Daar heb ik op een mooie zomeravond bijvoorbeeld voor het eerst met eigen ogen kunnen zien waar ik over had gelezen, nl. hoe Gierzwaluwen 's avonds naar grote hoogte stegen om al vliegend de nacht door te gaan brengen. Vanaf het garagedak viel me ook op dat veel duikvluchten langs de dakgoot van een winkelpand aan de Ziekerstraat gingen. Vanuit de Ziekerstraat zelf kon ik vaststellen dat daar een nestplaats moest zitten. Een vrij groot rond gat, waar ooit een regenpijp gezeten moet hebben, bood Gierzwaluwen toegang tot een holle ruimte in de gootbetimmering.
Toen ik in mei 2008 zag dat er voorbereidingen werden getroffen voor een renovatie van het pand is het kijken naar Gierzwaluwen veranderd in een actievere vorm van liefhebberij. Daarnaast heb ik toen we in 2008 naar Beek Ubbergen zijn verhuist met wat hulp twee zelfgemaakte Gierzwaluwnestkasten onder de dakgoot van ons huis opgehangen. In de zomer van 2010 zijn er voor het eerst Gierzwaluwen één van de nestkasten in gegaan. In de zomer van 2011 werden de eerste drie jongen grootgebracht! In 2012 vestigde zich een tweede paartje in een nieuw opgehangen derde nestkast! En in 2014 gingen er voor het eerst Gierzwaluwen naar binnen bij enkele van de 15 observatienestkasten op zolder! Lees er alles over in het Gierzwaluw-dagboek en voor de observatiekasten in het bijzonder het dagboek van 26 maart, 16 april, 6 mei en verder.

Voor Nijmegen en omgeving probeer ik bij te houden waar Gierzwaluwen nestelen. Dat doe ik m.b.v. een kaart van Google. Klik op onderstaande afbeelding van de kaart om naar de kaart te gaan. De aangegeven nestplaatsen (geel: mogelijke nestplaats, groen: vastgestelde nestplaats, rood: verloren gegane nestplaats) heb ik niet allemaal zelf gevonden, verre van! Persberichten en leden van de Vogelwerkgroep hebben veel plaatsen opgeleverd. Lees daar meer over op de pagina over het werk met de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o..
Klik op de afbeelding ernaast voor informatie over het in kaart brengen van nestplaatsen met wat tips en trucks!

    

Op onderstaande pagina's is informatie over Gierzwaluwen te vinden en over mijn activiteiten er rondom. Via het menu bovenaan deze pagina is de rest van mijn site te bereiken.

Jochem Kühnen
       INFORMATIE OVER GIERZWALUWEN
  
GIERZWALUWEN IN DE MEDIA


HULP VOOR GIERZWALUWEN
  
GIERZWALUW-DAGBOEK


GIERZWALUW PROJECTEN
  
GIERZWALUW FOTO'S & FILMPJES


GIERZWALUW LINKS
  
GIERZWALUW HAPPENINGS