December 2011


Vandaag had ik een dagje vrij zodat ik 's middags naar de viering van het 40-jarig bestaan van de Gelderse Milieufederatie (GMF) kon gaan. Daar zou namelijk de Pluk van de Pettefletprijs worden uitgereikt, waar ik voor genomineerd was!
Maar voor het zover was ging ik even wat glaswerk naar de glasbak brengen en direct aansluitend eens kijken of ik misschien een Bosuil (Strix aluco) kon ontdekken op de plaats waar ik ze 's avonds en 's ochtends vroeg vaak hoor roepen. Op weg van de glasbak naar de bosrand bij hotel de Musschenberg kwam ik nog een mannetje Merel (Turdus merula) tegen die aan het genieten was van vuurdoornbessen. Een leuk plaatje om te laten zien dat besdragende struiken naast sierwaarde ook waarde voor vogels hebben. :)



Eenmaal bij de bosrand aangekomen was het zoeken geblazen. Dat had ik al wel verwacht, Bosuilen zijn goed gecamoufleerd en zitten vaak ook nog eens goed verborgen. Ik zag wel wat mooie kanshebbers voor een goede schuilplaats, zoals een met Klimop (Helix hedera) behangen eik. Maar hoe goed ik ook met mijn verrekijker zocht, ik vond geen uil helaas. Ik zag wel dat een poel misschien nog een leuke locatie zou zijn om, zodra ik er weer een in bezit heb, eens een cameraval op te stellen...

     

Toen op weg naar kasteel Engelenburg in Brummen. Ik kon meerijden met mede-genomineerde Jos Swarte, wat naast heel erg aardig ook heel erg handig was aangezien het kasteel nou niet echt naast de deur ligt en het met het openbaar vervoer toch een flinke onderneming zou zijn. Als Arno van der Kruis, de derde genomineerde, niet af had moeten melden door een ongelukje, hadden we met alle genomineerden in één auto gezeten!
De viering van het 40-jarig bestaan was leuk en interessant met presentatie door een grappige butler en Angelique Krüger, bekend van Omroep Gelderland. Na enkele debatten en de presentatie van de nieuwe voorzitter en naam van de federatie, resp. Jan Paul van Soest en de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), was het tijd voor de uitreiking van de Pluk van de Pettefeletprijs!
Op de derde plaats, met 92 stemmen, was Arno van der Kruis geëindigd met zijn plan voor een landschapscommunity. Op de tweede plaats... Jos Swarte met zijn plan voor een nieuwe route in natuurgebied Het Zwanenbroekje. Hij had 101 stemmen weten te verzamelen. En nog maar nét daarboven met 105 stemmen ikzelf! :D

Ik kreeg een mooi kunstwerk van de Krullevaar, de vogel uit het boek van Pluk van de Petteflet. Knap gemaakt door kunstenares Suus BTITLEussen van allerlei metalen onderdelen zoals een douchekop, een fietslamp, fietsketting en een juskom. Daarnaast gaat de GNMF me helpen mijn plan om de stadsvogels in Gelderland te helpen uit te voeren.

Meer over dit alles o.a. op de website van de GNMF!




Vandaag ben ik naar Tilburg afgereisd om te kijken naar de prachtige Gierzwaluw-observatienestkasten van Harrie van Berkel. Er staan wat mooie foto's van op deze pagina op zijn website, www.gierzwaluwkoloniekortehoefstraat.nl. Vanuit de bus op weg van 's Hertogenbosch naar Tilburg (vanwege werkzaamheden geen trein op dat traject) deed ik nog een leuke waarneming! We reden langs twee enorme wolkenkrabbers met bovenin elke toren een soort nis. Er waren duidelijk poepstrepen te zien, door de hoogte dacht ik direct aan de Slechtvalk (Falco peregrinus). Toen ik in één van de nissen ook nog iets zag zitten pakte ik snel mijn verrekijkertje. Gelukkig had ik daar tijd voor omdat we bij een stoplicht stonden. Het bleek inderdaad een Slechtvalk, erg gaaf! De torens bleken achteraf, bij het invoeren van de waarneming op waarneming.nl, Cenakel te heten.

Het was erg nuttig en indrukwekkend de voorzieningen van Harrie eens beter te kunnen bekijken. In één van de observatiekasten bleek nog een vlinder te zitten, waarschijnlijk een Kleine vos (Aglais urticae). Hoe deze binnen was gekomen was niet duidelijk, want de openingen van de observatiekasten zijn buiten 't seizoen afgesloten.
Hoe dan ook, weer een stapje dichter bij het realiseren van soortgelijke voorzieningen bij ons thuis! :)



Vandaag even langs de Gamma in Nijmegen om te kijken of ik daar misschien hout voor de nieuwe observatienestkasten kan gaan kopen (en laten zagen). Harrie van Berkel (zie bericht hierboven) had zijn nestkasten van multiplex gemaakt. Het aanbod bij de Gamma vTITLE tegen. De twee nestkasten die ik onder de dakgoot heb hangen zijn van 18mm MDF met FSC keurmerk gemaakt. Omdat ze buiten hangen zijn ze goed gebeitst en de zaagvlakken zijn met watervaste houtlijm ingesmeerd. De kasten hangen ook nog eens beschut, dus zo gaan ze wel even mee. Het grootste nadeel van MDF is dat het uit zichzelf niet vochtbestendig is. De observatiekasten komen binnen op zolder te hangen, op zich droog dus, maar staan via het gat door de gevelmuur toch in contact met de buitenlucht. Enige vochtbestendigheid is dus wel gewenst. Maar ik wil de 20 nestkasten die ik voor op zolder heb gepland eigenlijk niet allemaal gaan bewerken... Een ander nadeel is dat MDF glad is, dus alle vlakken waar de Gierzwaluwen mee in contact komen moeten eigenlijk ruw gemaakt worden omdat de Gierzwaluwen er met hun pootjes anders geen grip op hebben.
Een TITLEernatief zou misschien hardhouten multiplex zijn, maar dat heeft de Gamma dan weer niet met FSC keurmerk. Dat zou toch niet moeten mogen... Hardhout, de naam alleen al staat toch bij vrijwel iedereen in verbinding met gekapt regenwoud? Bij mij in ieder geval wel en ik ga geen nestkasten maken van hout dat op zo'n manier gekapt is dat allerlei andere dieren daarvoor moeten lijden. Dat vind ik zo scheef, hier nestkasten maken om de vogels te helpen, terwijl voor het verkrijgen van het hout elders vogels en andere dieren ontheemd worden!

Ik vind 't TITLEijd maar lastig hoor, ik weet nog dat ik toen ik voor de twee nestkasten die nu onder de dakgoot hangen naar hout op zoek was ik ook al zo'n moeite had... Cederhout is misschien de beste optie, maar waar koop je dat? En ik heb nogal wat nodig voor 20 nestkasten, cederhout is nogal prijzig... Bij de Gamma kan ik gratis laten zagen... Pff... Als iemand suggesties heeft hoor ik het graag! Vooralsnog neig ik dan toch maar naar 8mm dik MDF.



Vandaag kreeg ik eindelijk mijn bij Cameranu.nl bestelde Bushnell HD Trophy Cam binnen! Een nieuwe, tweede cameraval dus (zie voor uitleg over wat een cameraval is ook de omschrijving van de al vaak in dit dagboek genoemde BolyGuard in het dagboek van juli). Het duurde een tijd voor de camera geleverd werd, want de veiligheidsbehuizing die ik erbij bestelde was niet op voorraad. Die behuizing bestaat uit een roestvrijstalen kastje waar de camera precies in past, af te sluiten met een bijgeleverd hangslot en eventueel in combinatie met een zogenaamd Python slot (dat ik eerder al besteld had bij www.wildlifemonitoringsolutions.nl).
Hoe dan ook, de camera met behuizing kwam vandaag dus binnen. Ik heb 'm meteen opgehangen bij de poel waar ik hierboven, bij 2 december, al over schreef. Gericht op de overkant van de poel, hopelijk zou er een dier gefilmd worden dat daar kwam drinken...




Vandaag haalde ik de Trophy Cam weer op na ruim een week aan de rand van de poel! Spannend! Ik bekeek de beelden thuis pas, hoewel het ook op het kleine kleurenschermpje van de camera had gekund.
De beeldkwaliteit viel enorm tegen! Dit is geen HD... Ik weet niet waar het precies aan ligt, want testjes thuis zagen er helemaal prima uit, ook in het donker. Er staat wel iets in de handleiding over plaatsing bij water, maar dat heeft betrekking op mogelijke 'false triggers' doordat de camera warmteverschil detecteerd door verschil in de temperatuur van het water en de lucht er omheen. Dat verklaard de slechte beeldkwaliteit dus niet. Heel erg jammer, want op twee van de gemaakte filmpjes zijn Wilde zwijnen (Sus scrofa) te zien! Die wil ik al erg lang eens op film zetten! Ik ga het over een tijdje nog maar eens proberen, maar dan met de camera anders opgesteld. Of ik probeer eerst nog wat in de achtertuin...




Na de tegenvallende resultaten van gisteren zette ik de Trophy Cam vandaag maar eens in de tuin. Overdag filmde die een Huisspitsmuis (Crocidura russula) welke onder de stapel tegels achter de berging vandaan kwam om op jacht te gaan. Zou dat samen gaan met de Bruine rat die daar woont of woonde? Vast wel. Volgens mij maakt zo'n Bruine rat een gang de grond in ergens onder die tegels en graaft zo'n spitsmuisje toch ook wel weer haar eigen gangetje. TITLEijd leuk om te zien, spitsmuizen. Jammer dat het filmpje maar een flits is.



's Avonds stelde ik de camera weer ergens anders op, namelijk op het terras, kijkend naar de dikke eikenhouten boomstam die daar ligt. Op de stam smeerde ik wat pindakaas en ik strooide wat broodkruimels. Ik hoopte eigenlijk weer eens een Steenmarter te kunnen filmen, maar dat was helaas niet het geval. Wel kwam er een klein muisje broodkruimels halen. Ik vermoed dat het een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) is. Ook een erg kort filmpje trouwens.



Ondanks het feit dat zeker het bovenstaande filmpje er best aardig uit ziet, ben ik nog niet helemaal overtuigd van de rechtvaardigheid "HD" in de naam van de Trophy Cam te verwerken. Voor de duidelijkheid, HD staat voor High Definition, hoog onderscheidend vermogen, hoge kwaliteit. Toch nog eens proberen die Wilde zwijnen opnieuw, maar dan van dichterbij, op film te krijgen...



Afgelopen donderdag was ik even in de tuin van de Stichting Kaardebol. Ook al is 't plantenseizoen wel zo'n beetje voorbij, 't blijft een leuke tuin. Ik was er samen met collega stadsvogeladviseur Ralph. We waren hadden er een afspraak met iemand van Stichting GAST om te spreken over nestkastjes die de stichting wil gaan maken. Ralph was nog nooit in de tuin geweest en we maakten dan ook even een kort rondje. Bij de kraam, die op de website van De Kaardebol zo leuk te zien is, keken we naar de plantjes die daar nog in potjes staan. Ik dacht even de soort te zien die ik er niet lang geleden nog kocht: Moerasspirea (Filipendula ulmaria), die het hopelijk volgend jaar beter doet dan dit jaar, maar het bleek Knolspirea (Filipendula vulgaris). Een plant van de Rode Lijst (ernstig bedreigd). In de Oecologische Flora lees ik later dat de soort vermoedelijk zelfs verdwenen is, al wordt hij nog wel eens verwilderd aangetroffen omdat Knolspirea ook als tuinplant gebruikt wordt. Het is een plant van onbemeste graslanden met een wisselende waterstand, op lemige of kalkhoudende bodem. Lemig, wisselende waterstand... Klinkt als onze tuin! Achteraf dus ook spijt dat ik het plantje niet gekocht heb... Volgende keer dan maar.
Dicht bij dat kraampje zagen we ook nog een bloeiende Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi)! Misschien een beetje in de war door de behandeling (het oppotten dan vooral, niet erg rigoreus, maar misschien toch verwarrend voor de plant?). Hoe dan ook, vandaag ontdekte ik bij de Echte koekoeksbloem die ik ook bij de Kaardebol kocht ook bloemknoppen die op springen staan! Deze plant staat al een tijd in de volle grond, maar is sinds het planten nog wel flink ontwikkeld.
Maar dat blijkt allemaal ook wel zo'n beetje te kloppen. In de Oecologische Flora (ja, die weer) lees ik namelijk dat de bloeitijd vooral in de voorzomer vTITLE, maar dat in de herfst nabloei plaatsvind. Verder staat er nog een triest stemmend stukje te lezen:
In Nederland is zij een schoolvoorbeeld van een algemeen voorkomende soort, die toch een sterke achteruitgang vertoond. Echte koekoeksbloem was namelijk bij uitstek een plant van natte hooilanden, en die zijn overal ontwaterd, worden zwaar bemest en zijn een deel van het seizoen ook als weide in gebruik. Daardoor is de soort teruggedrongen tot de slootkanten, waar verspreide planten een laatste herinnering vormen aan de bloemenweelde van weleer. De roze bloemenpracht van de Hollandse 'bonte wei', welbekend van de plaatjes uit Verkadealbums, moet men nu in natuurreservaten zoeken. Uiteraard staat er nog een foto bij om te laten zien hoe het hoort...
Er staat ook dat Echte koekoeksbloem als tuinplant alleen voor voldoende natte plaatsen in aanmerking komt. Ze kan bijvoorbeeld aan vijverkanten uitgezaaid worden. 'Daarbij moet men wel bedenken dat zij in een dichte oeverbegroeiing niet standhoudt. Ik hoop dat het bij ons in de tuin wel lukt. Sterker nog, op hoop dat er nog flink wat bij mogen komen!




Afgelopen donderdag heb ik mijn Trophy Cam weer aan de bosrand opgehangen. Ik kon het niet laten vandaag even te gaan kijken of er al iets gefilmd was. Ik nam een leeg geheugenkaartje mee zodat ik even kon wisselen als er iets op stond, zodat ik de filmpjes thuis op de computer kon zetten. Op het beeldscherm van de camera bladerde ik door de filmpjes. Een stel die ik zelf getriggerd had toen ik de camera plaatste (dat ging niet echt van een leien dakje...), vervolgens een zwarte kat, maar toen een mooi plaatje van een Ree (Capreolus capreolus)! En nog een, en nog een... Het kaartje dus mee naar huis genomen. Onderstaand filmpje is een samenvoeging van 5 fragmenten die ik uit de verschillende gemaakte filmpjes knipte. Allen vanmorgen rond 10 over 7 gemaakt. De Ree kwam 10 over zeven aanlopen en bleef zo'n 10 minuten. Ik denk dat ze van de appels at die ik er neer had gelegd. :) Ze ruikt ook een paar keer aan de stok waar ik een paar druppels valeriaanolie op had gedruppeld. Wellicht dat de kat daar ook door werd aangetrokken. Leuk, die Ree! Ik hoop dat de zwijnen nog een keer langs komen... Alleen al voor onze lieve overbuurvrouw die gek is op alles met een varkenssnuitje! :)




Op je verjaardag mag je best foto's maken van rottend hout, toch? ;) In onze achtertuin staan en liggen diverse boomstammetjes te vergaan. Dat verrijkt het leven in de tuin. Zo kon ik eens mooi toekijken terwijl een sluipwesp eitjes legde op keverlarven die in het rotte hout leefden (zie het filmpje dat ik ervan maakte op de pagina voor bijen en wespen videos).
Eén van de stammetjes heeft zijn schors losgelaten, maar wel op een speciale manier zeg! Erg mooi hoe het er als het ware af rolt. Op het rotte hout dat zich onder de bast bevond zijn mooie rhizomorfen te zien. Schimmeldraden, waarschijnlijk van de honingzwammen die een tijdje terug nog in de tuin stonden te sporuleren (zie bijv. in het dagboek bij 5 november). Als ze van de Echte honingzwam zouden zijn zouden ze misschien wel licht geven, maar ik denk dat ze van de Sombere honingzwam zijn en die doet dat helaas niet (al dacht ik 5 november nog van wel).

  

Terwijl ik de rhizomorfen en de mooi afgepelde schors aan het bekijken was vielen me een paar kleine luisjes op. Nou ja, klein, voor luizen vrij fors eigenlijk. Het waren houtluizen. Die leven van schimmels, algen en dood plantaardig materiaal, hoewel het precieze dieet wel van de soort zal afhangen en welke soort op onderstaande foto staat weet ik niet. Helaas ook geen al te geweldige foto, 't wou niet zo lukken.

  



Net als eergisteren ben ik vandaag even langs de Trophy Cam gegaan om het geheugenkaartje om te wisselen. Ditkeer bekeek ik de beelden nog niet op de camera, maar pas na thuiskomst. Drie diersoorten! Als eerste een vos (Vulpes vulpes)! Ik vermoed dat die zaadjes aan het eten was. Tsja, ze staat vooral bekend als roofdier, maar de vos is een echte alleseter. In de Veldgids Europese Zoogdieren van de KNNV Uitgeverij staat het volgende:
Voedsel: Uitgesproken alleseter en voedselopportunist: van knaagdieren (veel woelmuizen), vogels en konijnen tot insecten (kevers en rupsen), (regen)wormen, eieren, aas en afval. Waar konijnen en woelmuizen ontbreken, ook hazen. Bij ruime keuze voorkeur voor dierlijk voedsel. In zomer en herfst maken bosvruchten en valfruit een belangrijk deel van het menu uit.



Als tweede een zwarte kat met wat witte onderdelen. Die zag ik ook in levende lijve lopen toen ik de geheugenkaart ging wisselen. En die komt er vaak, want er stonden meerdere filmpjes op het geheugenkaartje waarin de kat te zien was, overdag en midden in de nacht. Ik ben liefhebber van katten, maar ik zie ze liever niet buiten, vooral niet 's nachts. Ze verstoren de balans door als niet-oorspronkelijk voorkomend roofdier op wel oorspronkelijk voorkomende dieren te jagen.

De derde diersoort was niet alleen qua soort een oude bekende, maar zelfs qua individu! De eenogige Steenmarter (Martes foina)! Voor diegenen die dat nog niet weten, deze marter bezocht onze achtertuin ook meerdere malen. Er zijn meerdere filmpjes waarin dat duidelijk te zien is, bijvoorbeeld te vinden in het dagboek bij 30 juli, 31 juli, 1 augustus, 7 augustus en 8 augustus. Maar na de laatste keer dat ik deze marter zag duurde 't zo lang dat ik dacht dat er misschien iets naars met hem of haar was gebeurd. Maar gelukkig leeft de eenogige Steenmarter nog! :)
Het filmpje heb ik maar even twee keer achter elkaar gezet, anders is de marter niet goed te zien (na op afspelen geklikt te hebben de muiscursor naast de videospeler houden, dan verdwijnt de controlebalk onderaan in beeld).




Vandaag heb ik weer eens de geheugenkaartjes-wisseltruc uitgevoerd. Er stonden maar liefst 30 filmpjes op het kaartje in de Trophy Cam! Ok, twee of drie ervan waren door mezelf getriggerd tijdens het opstellen van de camera, maar dus ook behoorlijk wat van dieren! Ik ben er te plekker even doorheen gelopen en zag een Vos (VUlpes vulpes), véél filmpjes van een Ree (Capreolus capreolus), iets kleins (een rat?) en natuurlijk weer dezelfde kat die ik er al zo vaak heb gefilmd. Hieronder wat van de gemaakte beelden!

Vos:


Compilatie van filmpjes van de Ree (let vooral op die prachtige beweeglijke oren!)


Bruine rat (Rattus norvegicus):


Waarschijnlijk een Bruine rat...?


De kat schrikt van vuurwerk:


Gisteren kreeg ik trouwens ook mijn tweede cameraval weer terug! Lang, lang geleden stuurde ik mijn Dörr BolyGuard Multi 5.0 IR terug naar Cameranu.nl, omdat er bij videoopnames die in het donker werden gemaakt een irritant piepend geluid te horen was. De mensen van Cameranu.nl hebben heel netjes regelmatig bij de fabrikant gevraagd naar de status en mij dat laten weten, maar de fabrikant had nogal wat tijd nodig. Uiteindelijk kreeg ik gisteren een nieuwe camera. Wat er precies mis was met de oude weten Cameranu.nl en ik niet. Ik heb de BolyGuard vannacht op het terras gezet, maar er werd niets gefilmd. Ik had ook niets gedaan om dieren te lokken of zo, dus ik zal 't vanavond nog eens herhalen met wat meer moeite... :)

En dan werd ik vanmiddag nog gebeld door mijn schoonmoeder met erg leuk en totaal onverwacht nieuws!
Ik sta in de krant! In de Gelderlander. Ik sta op nr. 9 in de Champagnelijst, een top 10 van mensen die zich hebben onderscheiden of zichzelf hebben overtroffen. Ik wordt in de lijst vergezeld door o.a. Rob de Nijs en Ilse de Lange! Hahaha! Die laatste staat zelfs een plek lager dan ik, ondanks het feit dat zij het GelreDome moest uitverkopen om in de lijst te komen! Ik ben vereerd! Via via kwam ik al aan het stukje dat er over mij geschreven werd:
Deze inwoner van Beek- Ubbergen is een gewaardeerd beschermheer van de stadsvogel. Hij roept pro­jectontwikkelaars, woningcorpora­ties en gemeenten op tot 'vogel­vriendelijke' maatregelen. Extra nestkasten, groene daken en beplanting moeten de gierzwaluw, huismus en roodstaart helpen overleven in de stadsjungle. De Gelderse Milieufederatie onderscheidde hem met de 'Pluk van de Petteflet'- prijs.

:)



Terug naar dagboek 2011 index Terug naar homepage