Juli 2011


De onbekende plant waar ik 4 juni over schreef heeft een naam! Het is Schorseneer (Scorzonera hispanica)! Ik heb een hele tijd terug eens een Schorseneer (een wortel van deze 'vergeten groente' dus) gekocht bij de natuurwinkel. Geplant, maar omdat de wortel al best uitgedroogd was ten tijde van het planten dacht ik niet dat het nog wat zou worden. Wel dus! Leuk! Jammer dat het soortgelijke experiment met Aardpeer (Helianthus tuberosus) niet even succesvol is. Het eerste jaar werd 't een grote, mooie plant, die niet tot bloei kwam. Nu, het tweede jaar, staan er een stuk of 17 planten in de bak. Handig dat we het enkele kleine knolletje in een bak hebben geplant, want we wisten al dat 't een woekeraar is. Maar tot nog toe dus nog steeds geen plant in bloei. En mijn vriendin wil de knolletjes uitgraven om op te eten. Als we dat doen begin ik misschien wel weer opnieuw. Of ik probeer het eens met een andere interessante plant. :)

  



Vandaag ontdekte ik de eerste Klimopbremraap (Orobanche hederae) achter in de tuin! Helaas ook meteen de enige.... :s Vorig jaar was het voor 't eerst dat ik de jaren geleden gezaaide soort in de tuin zag, en toen waren er toch een stuk of vier (zie het (Engelstalige) dagboek voor 6 july 2010). Je zou denken dat dit me zou moeten doen vermoeden dat er volgend jaar geen een meer is, maar je weet maar nooit met deze mysterieuze planten...
Er vlak naast staat de plant die op de volgende onderstaande foto staat: de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine). vol bloemknoppen! :) Leuk! De kleinere plant die een stukje ernaast staat ziet er minder florisant uit. Die blijft erg klein en gaat niet tot bloeien komen denk ik.
Een plant die al wel staat te bloeien kocht ik 23 maart bij stichting De Kaardebol in Nijmegen: Hartgespan (Leonurus cardiaca). De naam, die ook in het wetenschappelijke deel 'cadiaca' terugkomt heeft te maken met het gebruik van deze plant vanwege de kalmerende werking op de bloedsomloop. Hartgespan groeit op soortgelijke plaatsen als Grote Brandnetel (Urtica dioica), maar is aan het verdwijnen. Van oorsprong komt de plant waarschijnlijk uit Azië. In de tuin van stichting De Kaardebol stond het overal, dus ook bij ons in de tuin zal het zich nog wel verder ontwikkelen dan de ene bloeiende stengel die er nu staat. Ik ben blij dat 'ie 't gered heeft, het leek er even op dat slakken de jonge plant in z'n groei tegen gingen zitten.

     



Vandaag ontdekte ik, ondanks hun al héél flinke voorkomen, twee rupsen van de nachtvlindersoort Helmkruidvlinder (Sharhacucullia scrophulariae, zo, da's een hele mond vol...). Erg mooie rupsen waarvan ik dacht dat ik die bij het natuurgebiedje de Vlietberg in de Ooijpolder bij Nijmegen wel eens op een toorts gezien had. Maar even kijkend in het boekje Vlinders, Rupsen en Waardplanten ('t blijft een super-boekje!) zie ik dat 't waarschijnlijker is dat dat rupsen van de Kuifvlinder (Shargacucullia verbasci) zijn geweest. Ik heb net enorm hard gezocht, maar ik kan er geen foto van vinden. Helaas.




Een bewoner in de 'nieuwe' 'vijver'! Nieuw is al weer relatief, en vijver al helemaal. Het is de op 6 juni ingegraven speciekuip, gevuld met water, Fijn Hoornblad (Ceratophyllum submersum) en Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae). De kleine Bruine kikker liet zich niet zo makkelijk benaderen. Bij het dichterbij komen met de camera zakte hij/zij steeds iets verder weg. De grotere Bruine kikker die naast de al wat oudere 'vijver' zat had er minder moeite mee als ik wat dichterbij kwam. :)
Best vreemd dat ik zo vaak Bruine kikkers bij en in de vijvers zie. Het zijn kikkers die vergeleken met groene kikkers toch veel minder aan water gebonden zijn meen ik. Maar goed, ze zijn natuurlijk van harte welkom! Laatst zag ik nog een foto van een enorme Bruine kikker die we tegenkwamen tijdens de allereerste werkzaamheden in onze achtertuin, net na de aankoop van dit huis. Ik zal 'm eens opsnorren en hieronder bijzetten.

     



Tijdens een rondje door Dal Palland, deel van de heuvelrug hier bij Beek Ubbergen en beginnend ongeveer 5 minuten wandelen van huis zagen mijn vriendin en ik vandaag een flinke hoeveelheid zandoogjes op bloeiend Knoopkruid (Centaurea jacea). Zoveel heb ik er in de tuin op het Knoopkruid nog niet gezien! Wat voor soort zandoogjes het zijn weet ik niet zeker. Bruin zandoogje (Maniola jurtina) lijkt erg veel op het Oranje zandoogje (Pyronia tithonus). Het verschil is te zien aan de bovenkant van de vleugels, iets dat op onderstaande (en andere gemaakte foto's) niet te zien is en waar ik eerlijk gezegd tijdens het waarnemen ook niet op heb gelet. Een ander verschil is de grootte, Bruin zandoogje is aanzienlijk groter dan Oranje zandoogje, maar ik ben niet bedreven genoeg om dat verschil zonder vergelijkingsmateriaal te zien.




Bij thuiskomst na ons werk troffen Lisette en ik vandaag een tweetal jonge Koolmezen (Parus major) aan op onze oprit. De ouders vlogen in de buurt rond. Maar ja, ze zaten wel erg in de weg, die twee heel kleine Koolmeesjes. We hebben ze dus maar even in de achtertuin gezet. Eén van de jonge vogeltjes vond 't allemaal zo eng dat hij of zij bij een onbeheerste vluchtpoging in het vijvertje terecht kwam... Snel eruit gevist natuurlijk en verderop in de tuin op het gras gezet. Daar bleef het natte vogeltje een hele tijd stil zitten. Ik was bang dat het niet meer goed zou komen, maar na een tijdje hupte hij of zij toch weer weg. Ik schrijf dit een paar dagen later. Een paar dagen na bovenstaande gebeurtenis vonden we een dood jong Koolmeesje in de tuin... :(




De Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) staat in bloei! :) De allereerste bloemen zijn open gegaan. De bloemen zijn niet te vergelijken met de flamboyante bloemen van de Phalaenopsis-orchideeën die bij de meeste mensen bekend zijn. Met de groene, gele en roze tinten zijn ze een stuk bescheidener. Maar van dichtbij bekeken vind ik ze eigenlijk veel mooier. Die subtiele lijntjes en dat prachtige 'bekertje' waarin nectar aangeboden word. In de Oecologische Flora staat er het volgende over geschreven: Voor haar bestuiving is de plant aangewezen op plooivleugelwespen uit de geslachten Vespula en Dolichovespula. Vermoedelijk worden deze gelokt door de kleur van het nectarkommetje en de eigenaardige bloemgeur: beide doen denken aan Helmkruiden (Scrophularia spp.), die eveneens typische 'wespenbloemen' hebben. Andere insecten, bijvoorbeeld hommels en zweefvliegen, bezoeken wel de bloemen maar blijken daarbij geen bestuiving te bewerkstelligen. Sommige waarnemers melden dat de wespen door de nectar lichtelijk vergiftigd worden en uit de bloem tuimelen, waarna ze als rechtgeaarde verslaafden een volgende bloemtros opzoeken.
En er staat nog een bijzondere plant in bloei. Op enkele decimeters van de bloeiende Brede wespenorchis staat namelijk de Klimopbremraap (Orobanche hederae) te bloeien. De zaden van deze plant lijken erg veel op die van Brede wespenorchis. Daar schreef ik in het stukje van 10 juni nog over. Daar is ook een linkje naar een foto van het zaad te vinden. Tot dusver maar één bloeistengel van de bremraap helaas. In bovengenoemde flora staat over deze Bremraap-soort, die dus parasiteert op Klimop (Hedera helix), een leuke opmerking: ... Verder is zij op enkele plaatsen aangetroffen op oude muren of langs de voet daarvan. Leuk dat de bremraap in onze tuin ook op het oude muurtje is gaan groeien. :)

     



Vandaag ging ik mee met een excursie van de Flora en Fauna Werkgroep Gelderse Poort naar het terrein Vlietberg in de Ooijpolder. Hier stond voorheen een steenfabriek. Die is verhuisd en het terrein is 'teruggegeven aan de natuur'. Een tijd terug is er door Staatsbosbeheer maaisel afkomstig van een mooi natuurgebied uitgelegd. Op die manier kunnen zaden van de planten uit dat gebied verspreid worden. Tijdens de wandeling zagen we o.a. Nachtkoekoeksbloem (Silene noctiflora) en Veldsalie (Salvia pratensis). Terwijl de mede-excursiebezoekers de Nachtkoekoeksbloemen en andere flora aan het bewonderen waren viel mij een wespje op. Ik probeerde haar op de foto te zetten, wat in eerste instantie niet zo goed lukte. Even later ging ze zitten graven. Dat heb ik zitten filmen en ik maakte nog wat foto's. Ik denk dat het de Bijenwolf (Philanthus triangulum) moet zijn. Een soort die ik nog niet eerder had gezien, al is ze in deze regio vrij algemeen. In het prachtige boek De Wespen en Mieren van Nederland van de KNNV Uitgeverij staat dat de nestgang van deze wespensoort tot wel één meter lang kan zijn! Grotendeels horizontaal, maar na een scherpe bocht eindigend in drie tot 34 cellen. Per cel worden als voedsel voor de Bijenwolf-larven bijen verzameld. Drie tot zes Honingbijen (Apis mellifera. Daarom zijn imkers niet zo gek op deze wepsen. Ik heb niet zo veel met Honingbijen en vind de Bijenwolf een mooi beestje, dus ik vond 't wel leuk er eens een te zien. :)
Het was een lekker zonnige dag. Daardoor zagen we ook nog een Kolibrievlinder Macroglossum stellatarum een eitje afzetten op Glad Walstro Galium mollugo), én een Koninginnepage (Papilio machaon) op Wilde Peen (Daucus carota)! Verder zag ik op Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) nog mijn eerste Wormkruidbijen (Colletes daviesanus van dit jaar! :) Prachtige bijtjes! Ik hoop ze ook weer veelvuldig in onze achtertuin te zien deze zomer. Met dank aan de Flora en Fauna Werkgroep Gelderse Poort voor het organiseren van deze excursie!

     



We hebben weer een Mol (Talpa europaea) in de tuin! Langs het nieuwe vijvertje is een langgerekte molshoop gemaakt. Ik vind 't helemaal niet erg. Sterker nog! Ik vind 't wel leuk. Mollen zijn prachtige en schattige beestjes. 17 Augustus 2008 filmde ik er één heel leuk! Ik vind 't nog steeds geweldig die beelden te bekijken. Een aanrader dus om daar nog even te gaan kijken! :)
Nadat ik tijdens de excursie naar de Vlieberg de eerste Wormkruidbijen (Colletes daviesanus) zag ben ik het bloeiende Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) in de achtertuin natuurlijk extra in de gaten aan het houden. Nog geen Wormkruidbijen. Wel heel veel Tronkenbijtjes (Heriades truncorum. Ook leuk natuurlijk. :) Fijn dat de bloemen in trek zijn bij de bijtjes en andere insecten. En dat ze er mooi uitzien. Want echt lekker ruiken doen ze niet...
Verder zag en hoorde ik achter in de tuin nog een muisje. Ik kreeg hem of haar nauwelijks te zien, laat staan fotograferen of filmen. Maar goed, ik heb foto's en filmpjes van een muis in de tuin gemaakt die ik waarschijnlijk nooit meer ga overtreffen... Zie het dagboek van 17 april 2011! Ook al van die leuke beelden! Ik ben niet arrogant hoor, het zijn de beestjes die de beelden zo leuk maken natuurlijk!

     



Tijdens 't verwijderen van een teveel aan waterplanten uit het 'nieuwe' 'vijvertje' merkte ik een vreemde beweging van 't water op. Zou er iets in rondzwemmen? Even later zag ik iets bewegen. Een grote kever! Ik wist 't niet 100 procent zeker, maar na een blik geworpen te hebben in een boekje wel. Een Geelgerande watertor (Dytiscus marginalis). Ik betwijfel of die lang in het vijvertje blijft zitten. Het zijn behoorlijk roofzuchtige kevers en zo veel zal er toch nog niet te vangen zijn in dit jonge vijvertje lijkt me. Ik heb vroeger (toen ik ergens rond 12, 13 jaar oud was gok ik) eens een gevangen larve van zo'n kever in een aquariumpje gehouden. Gevoerd met kikkervisjes. Volgens mij heb ik 'm weer vrijgelaten voor het een kever werd.
Achter in de tuin ontdekte ik ook iets leuks. Een tijd terug kocht ik bij stichting De Kaardebol een Heggerank-knol (Bryonia dioica. Die bleek niet levensvatbaar en van Rob van de stichting De Kaardebol kreeg ik later maar liefst vier jonge, verse knolletjes. De plantjes waren jong en fris, dus 't was wel een risico ze op dat tijdstip te verplanten. Maar toch maar geprobeerd. De knolletjes plantte ik op verschillende plaatsen. Ze werden al snel helemaal opgegeten door slakken... :/ Maar nu ontdekte ik achter de berging dus een jonge Heggerank! :) Met een mooi klein rankje. Ik wou deze plant vooral graag in de tuin om het 'risico' te lopen de Heggerankbij (Andrena florea) in eigen tuin aan te treffen. Maar het zijn sowieso wel heel erg leuke planten vind ik. De rankjes maken prachtige kurkentrekker-achtige windingen om steunpunten. Heggerank is de enige vertegenwoordiger van de Komkommerfamilie (Cucurbitaceae) in Nederland. De knolletjes die ik plantte waren peenvormig en een centimer of vijf lang. Maar van een volwassen plant is de knol meestal vuistdik. Soms worden bij toevel ook wel tolvormige knollen opgegraven met een doorsnede van meer dan een meter! Dit staat natuurlijk allemaal weer te lezen in de geweldige Nederlandse Oecologische Flora! :)
Lekker door de tuin kuierend hoorde ik een ritselend geluid. Ik had de camera in de aanslag en keek waar het vandaan kwam. En daar kwam ineens een grote libel vanaf de grond tussen de begroeing aanvliegen. Gelukkig ging hij of zij nog even in de zon op de achterkant van de garage zitten! Ik heb niet veel literatuur over libellen, maar zelfs met een eenvoudige zoekkaart was het te doen. Het is een Bruine glazenmaker (Aeshna grandis). Mooi beest hoor, met al die strepen en stipjes!
Ik probeerde ook al een tijdje een wesp te fotograferen tijdens 't bezoek aan de bloemen van de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine). Tot vandaag lukte dat niet. Telkens waren ze te snel weer weg. Maar deze liet zich goed op de foto zetten. Volgens mij een Duitse wesp (Vespula germanica). Na een paar foto's zag ik dat de wesp poliniën opgeplakt had gekregen! Dat is een plakkerig pakketje stuifmeel. Het zat niet zo mooi op de kop vastgeplakt, meer aan één van de antennen. Ik nam ook het gedrag waar dat ik een stukje hierboven schreef; Sommige waarnemers melden dat de wespen door de nectar lichtelijk vergiftigd worden en uit de bloem tuimelen, waarna ze als rechtgeaarde verslaafden een volgende bloemtros opzoeken. Jammergenoeg geen volgende bloemtros hier in de tuin. Geen idee of er heel dicht in de buurt nog Brede wespenorchissen groeien...
Een goede dag voor natuurwaarnemingen in de tuin, want ik zag ook een eerste Wormkruidbij (Colletes daviesanus) in de tuin! :) Meerdere, ik zag er zeker twee. Ze lieten zich niet zo goed op de foto zetten als die van 17 juli, maar onderstaande foto van een bijtje dat nét aan 't opstijgen was vond ik toch wel grappig.
Tenslotte ging ik nog even op zoek naar de oorzaak van al die gaten in de Wolfspoot (Lycopus europaeus). Dat kostte niet al te veel moeite. Op één van de planten vond ik een mooie sprinkhaan. Ik zag laatst nog een foto van een Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) die erg op deze heer lijkt, maar of die 't ook daadwerkelijk is weet ik niet. Dat 't een heer is is trouwens te zien aan 't ontbreken van een zwaardachtig aanhangsel aan 't achterlijf, de legboor.

                 



Het kleine Heggerankje (Bryonia dioica) laat nu heel mooi zien waar ik gisteren nog over schreef; de kurkentrekker-achtige windingen om een steunpunt, in dit geval gras.
Op de door bladwespen vrijwel geheel kaalgevreten wilg achter in de tuin ontdekte ik nóg een vraatzuchtig beestje. Een rups van Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album). We hebben een enorme plant Hop (Humulus lupulus), ook een geschikte waardplant (voedselplant) voor deze rupsen, maar toch zit deze rups op de kale wilg. Maar ik heb een tijdje terug drie Gehakkelde aurelias bij de Hop rond zien vliegen, dus wie weet zitten daar ook wel rupsen in. Als ze aan de onderkant van de bladeren gaan zitten zijn ze daar nogal moeilijk te vinden.

  



De Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) staat nu tot bovenaan in de bloemtros in bloei. Tenminste, de onderste bloemen hebben hun beste tijd al wel gehad. Maar toch ziet de plant er nu wel zo'n beetje op haar mooist uit vind ik. Ik hoop dat er volgend jaar meer van deze planten in onze tuin groeien...
Datzelfde geld voor de Klimopbremraap (Orobanche hederae). Niet alleen dat die volop in bloei staat nu, maar ook dat er best meer van mogen staan volgend jaar. De bloemstengel is erbij gaan liggen. Geen idee waardoor. De basis heeft een soort knol-achtige vorm. Daar komt nog een kleine bloemstengel aan. :)
En nog iets heel anders waar er óók best meer van mogen verschijnen: houten Gierzwaluwtjes! Lisette had al een heel mooie boom op één van de magnetische muren van ons toilet gemaakt, maar nu dus ook nog een prachtig houten Gierzwaluwtje erbij! De boom is met gouden verf geschilderd, de blaadjes zijn uit ijslolliestokjes gezaagd (!), de appels, één peer en het houten Gierzwaluwtje zijn uit oud triplex gezaagd! Geweldig mooi geschilderd met zo veel details!

           



De Mol (Talpa europaea) heeft een gang gegraven evenwijdig aan het 'graspaadje'. Het gras is er een beetje omhoog geduwd, verder is er weinig van te zien. Alleen is de gang naar boven afgebogen waardoor er een mooie opening is ontstaan. Ik vraag me af of de Mol 's nachts daardoor naar buiten komt om bovengronds op wormen te jagen. Misschien weet ik dat binnenkort wel, want ik heb een speciaal cameraatje besteld! Hierover binnenkort meer!

  



Zoals ik hierboven al schreef heb ik een nieuwe camera! Ik las in het verenigingsblad van de KNNV, de Natura, over onderzoek naar Boommarters m.b.v. cameravallen. Ik wou al heel lang weten wat er 's nachts allemaal in onze tuin rondloopt, maar totdat ik het artikel had gelezen dacht ik niet dat 't erg haalbaar was. Maar onderaan het artikel stond een stukje over cameravallen, camera's die automatisch foto's maken, reagerend op beweging en warmte. Bij het artikel werd ook het type genoemd dat voor het onderzoek gebruikt was, een Dörr Boly Guard 5.0 MP IR. De prijs ervan zou rond de 160 Euro liggen. Oh? Dat valt nog wel te overzien dacht ik! Even wat onderzoek gedaan, er zijn namelijk verschillende types. Bij Cameranu.nl zijn er vijf verkrijgbaar, alleen werd me niet direct duidelijk wat het verschil tussen de vijf is. Ik vroeg ook nog advies aan de Engelse maker van de site My Bit of the Planet, David Jones. Op die site zag ik eens een foto van een vos die David met een cameraval in zijn achtertuin had gemaakt.
Hoe dan ook, gisteren kreeg ik de bestelde Dörr BolyGuard 5.0 Multi IR binnen. Supersnel geleverd door Cameranu.nl! 's Avonds rond 9 uur besteld, de volgende dag al afgeleverd! De gebruiksaanwijzing is in het Duits, waar ik niet zo goed in ben, maar het kleine apparaatje was gemakkelijk in te stellen. De camera kan zowel foto's als fimpjes maken, overdag in kleur, 's nachts m.b.v. infrarood licht in zwart/wit. Na wat testjes zette ik de camera buiten, gericht op het gaatje waar ik in de vorige dagboek-invoer over schreef. De camera was ingesteld zodat er tussen 22:35 en 05:00 videoopnames gemaakt zouden worden. Vandaag moest ik werken, dus kon ik de camera al vroeg controleren op gemaakte opnames. Ik haalde het SD-geheugenkaartje uit de camera, stopte het in mijn computer en opende de aangemaakte map. Er was maar één filmpje gemaakt. Dat viel een beetje tegen, maar toen ik het filmpje afspeelde was van de teleurstelling helemaal niets meer over!



Een marter! Dat had ik echt niet verwacht zeg! Een Mol, een Egel, een muis. Maar een marter?! Gaaf zeg! Ik weet niet zeker wat voor soort marter precies, Steenmarter (Martes foina) of Boommarter (Martes martes). Voor vannacht heb ik de camera op een andere manier neergezet en ingesteld. Omdat in het begin van het bovenstaande filmpje nog net te zien is dat de marter vanaf de camera aan komt lopen vermoed ik dat hij of zij de opening onder de poortdeur heeft gebruikt die we hebben gemaakt met Egels in gedachten. De camera heeft een opstarttijd van 1.2 seconden omdat hij normaal gesproken op een energiebesparende stand staat. Na detectie van beweging duurt 't dus nog 1.2 seconden voor er met opname begonnen word. Ik heb de camera nu in de buurt neergezet van waar de marter vannacht wat stukjes brood vond. De camera is gericht op de opening bij de poortdeur. Dicht bij de camera liggen stukjes appel en brood. Bij de opening onder de poort heb ik ook twee stukjes appel neergelegd. Het idee is dat de marter daardoor daar even blijft zitten, waardoor de camera tijd heeft op te starten, zodat de marter op de camera aflopend gefilmd wordt... Dat is het idee... Of de marter überhaubt dagelijks langskomt is al de vraag. Verder is 't even afwachten of alle instellingen goed zijn, etc., etc. Maar spannend is het wel zeg! Supergaaf!




First things first! Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Lisette! :)

Het is gelukt de marter beter op film te zetten! Ik durf nu wel met zekerheid te zeggen dat 't om een Steenmarter (Martes foina) gaat. Dat denk ik vooral door de grootte en plaatsing van de oren. Op de website van de Zoogdiervereniging is via het menu 'Zoodiersoorten' -> 'Roofdieren' veel informatie over marters te vinden.
De Steenmarter leek niet zo heel veel van appel te houden. De meeste stukjes appel lagen er vanochtend toen ik vanuit de slaapkamer naar buiten keek nog. Maar er lagen ook twee zwarte dingetjes. Keutels? Zou best kunnen, want die vonden we wel vaker op ons terras. We dachten voorheen eigenlijk dat het misschien Egel-keutels waren... Buiten aangekomen bleken het inderdaad keutels. De plaats waar ze ten opzichte van de camera lagen beloofde goeds, tenminste, er zou iets poepends gefilmd moeten zijn... :p
Er waren vier filmpjes gemaakt. Eén ervan bleek een vals alarm, er was niets bewegends op te zien. Wellicht heeft beweging van een plant door de wind de camera getriggerd. Maar de andere drie filmpjes zijn erg leuk! Jammer dat de Steenmarter overbelicht word door de vele infrarood ledjes op de camera. Misschien kan ik daar nog eens wat mee spelen door wat af te plakken of zo. Hoe dan ook, hier is de opbrengst van vandaag!

30 Juli, 23:35 (toen zaten we nog in de woonkamer!):



31 Juli, 05:21:



31 Juli, 05:23, het meest charmante filmpje...



Dat was vanochtend. Inmiddels is het avond en heb ik de camera weer anders opgesteld. Ik heb een schoffel ontdaan van het schoffel-gedeelte (waar zouden we in onze tuin in godsnaam een schoffel voor moeten hebben?!) en de steel een eind de grond in geslagen met een rubber hamer. De camera heb ik er met de bijgeleverde 'riem' aan vast gemaakt, met de eveneens bijgeleverde afstandshouders en wat karton om de camera goed te richten. Dat richten gaat handig met behulp van de ingebouwde laser! :) De stok met camera staat nu achter de berging, als je de tuin inloopt linksaf. Een meter of twee, twee-en-een-half van de 'kruising' van de graspaadjes af. De camera staat gericht op de kruising. Daar heb ik wat broodkruimels uitgestrooid. Ik ben benieuwd of de Steenmarter weer terugkomt en of er misschien ook nog wat anders te zien zal zijn...

  

Eenmaal terug binnen zag ik iets bewegen tussen de bossige Gevlekte Dovenetel (Lamium maculatum). Met de verrekijker zag ik dat 't een spitsmuisje was. Wat zijn die beestjes toch TITLEijd plat! Het is vast de al eerder gefotografeerde en gefilmde Huisspitsmuis (Crocidura russula). Ik ging weer even naar buiten met de fotocamera en maakte onderstaand korte filmpje. Ik ben benieuwd of de BolyGuard 'm ook gezien en gefilmd heeft. Maar de fotocamera beschikt over 20x optische zoom, dus onderstaand filmpje ziet er ongetwijfeld een heel stuk beter uit. Maar hopelijk laat de BolyGuard dingen zien die ik in het donker nooit met de fotocamera zou kunnen fotograferen of filmen.




Terug naar dagboek 2011 index Terug naar homepage