November 2011


Hoera! Het wetsvoorstel om Nijmegen vogelvriendelijker te maken, Nijmegen Ziet Ze Vliegen, is door de gemeenteraad aangenomen! Het wetsvoorstel is ingediend door GroenLinks Nijmegen en ik heb in mijn vrijwilligersfunctie als stadsvogeladviseur voor Vogelbescherming Nederland bijgedragen aan de inhoud van het voorstel. Tijdens de Politieke Avond van 12 oktober werd door diverse raadsleden al eens gesproken over dit voorstel waarbij het er al positief uitzag. Het voorstel en een reactiebrief van de raad zijn overigens na te lezen in een PDF op de website van de gemeente Nijmegen (klik hier om het te lezen).

Vanavond werd tijdens de besluitenronde nogmaals over het wetsvoorstel gedebatteerd. Het was een kort debat waarin twee raadsleden de kans grepen nog wat met modder te gooien. Dat mocht de pret echter niet drukken, het voorstel werd met 35 stemmen vóór en 4 tégen aangenomen (de 4 tegenstemmers waren volgens dit artikel op de website van de Gelderlander de VVD-raadsleden...).

De besluitenronde is na te kijken op de website van de gemeente Nijmegen (klik op agendapunt 8). Ik was overigens nog nooit in de raadzaal geweest, ben op de plaats gaan zitten waar ik zat omdat collega vogelliefhebber Bert Houkes daar ook al zat (en hij was er ook nog nooit geweest). Ik zeg dit omdat het vervolgens wel erg toevallig is dat we tijdens de besluitenronde beide op het videoscherm te zien zijn als Simone Witsenhuijsen van GroenLinks aan het woord is! Voor de duidelijkheid, ik ben de jongeman met baard. :)

Ik ben erg benieuwd wat het in de praktijk allemaal gaat brengen. In ieder geval worden gemeentelijke bouwwerken vogelvriendelijk gemaakt en komt er in een gemeentelijke ‘groene winkel’ (de Groene Hert winkel) informatie over hoe je stadsvogels kan helpen. Verder zal vogelvriendelijk bouwen worden opgenomen in prestatienormen (GPR's). Op die manier kunnen ontwikkelaars punten voor duurzaamheid scoren door vogelvriendelijk te bouwen. Zie verder ook dit leuke artikel op de website van Vogelbescherming Nederland! :)Vandaag haalde ik mijn BolyGuard op na ruim een week in het bos! Zie ook het dagboek van 26 oktober. Op weg naar de plaats waar ik de camera had opgesteld liep ik door een soort holle weg waar ik in de steilwanden meerdere duidelijke sporen van graafwerkzaamheden zag. Die vallen nogal op met de gelige leemgrond! Het zullen over het algemeen wel Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) zijn, maar ik vind het toch TITLEijd intrigerend. Jammer dat ik niet overal een klein BolyGuardje bij kan plaatsen... ;)

     

Aangekomen bij de camera, die er gelukkig nog gewoon hing, keek ik hoeveel filmpjes er waren gemaakt. 11 Stuks. Ik zag op de kleine previews wel dat er zeker twee verschillende dieren op stonden en dat er één filmpje bij daglicht was gemaakt, maar ik kon niet goed zien wat er precies gefilmd was. Thuis dus maar de beelden op de computer gezet en bekeken. Een Vos (Vulpes vulpes) leek erg geïnteresseerd in de geur van de valeriaanolie! De dag nadat ik de camera had opgehangen kwam de Vos al kijken, hij of zij is er zo'n 10 minuten blijven hangen, rond de klok van 21:20. De tak waarop ik de olie had gedruppeld werd uitvoerig besnuffeld en er werd zelfs in gebeten! De pindakaas bleek ook de moeite waard, zo blijkt bijvoorbeeld duidelijk uit het tweede filmpje waarbij de Vos moeite doet om de pindakaas aan de onderkant van een uitstekende tak te bereiken.
De Vos (of een andere natuurlijk!) kwam de dag erna ook nog terug, ditkeer midden in de nacht, rond 03:35. Hij of zij schrok in eerste instantie van het inschakelen van de camera. De infrarood-LED's geven namelijk een vaag rood schijnsel af, dat midden in de nacht in een pikdonker bos nogal opvTITLE natuurlijk. Maar de nieuwsgierigheid won het héél snel van de angst... Ik heb overigens al wel een stuk groen transparant plexiglas gekocht dat ik over een tijdje voor de LEDjes wil bevestigen. Als het goed is verminderd dat overbelichting en de rode schijn.
30 Oktober werd er niets gefilmd, maar 31 oktober en 1 november was daar een nieuwe bezoeker, een Steenmarter (Martes foina). Ik had stiekum gehoopt een Boommarter (Martes martes) op film vast te leggen, maar die zijn niet zo algemeen. Ze zijn niet TITLEijd makkelijk van elkaar te onderscheiden, maar de marter die gefilmd werd vond ik ondanks mijn gebrek aan ervaring hierin toch makkelijk te herkennen als Steenmarter. Het zijn de oren die 't 'm doen. Bij een Steenmarter zijn die vrij klein en staan ze redelijk aan de zijkant van de kop. Bij een Boommarter worden de oren wel eens omschreven als Mickey-mouse oren (groter dan bij de Steenmarter en meer bovenop de kop geplaatst). Jammer dat 't bij erg korte bezoekjes bleef, maar de Steenmarter heb ik natuurlijk al uitgebreid op film vast mogen leggen (zie o.a. het dagboek van 30 en 31 juli 2011).
Tot slot werd er op 2 november rond 13:10 nog iets gefilmd waarvan ik denk dat het een Haas (Lepus europaeus) is. Nauwelijks te bekijken, maar ik meen lange oren te zien.

En geslaagd experiment dat ik graag nog eens herhaal! Daar zal ik alleen wel even moeten wachten, want nadat ik de beelden op mijn computer had gezet heb ik de camera terug gestuurd naar CameraNU.nl. De camera zal door de fabrikant nagekeken worden vanwege mijn klacht over het geluid. Ik vermoed dat het een ontwerp-fout is en dat er niets aan te doen is, maar ik hoop natuurlijk dat er wel iets aan te doen is en dat ik in 't vervolg filmpjes kan maken met het echte geluid erbij. Stel je bij onderstaande filmpjes bijvoorbeeld eens voor dat de roep van Bosuilen te horen zou zijn! iets dat best voor te stellen is, want hier in 't bos zijn ze regelmatig te horen!

Vos, 27 oktober, 21:18:Vos, 27 oktober, 21:22:Vos, 27 oktober, 21:27:Vos, 28 oktober, 03:33:Steenmarter, 31 oktober 2011, 03:19:Steenmarter, 1 november, 02:14:Haas, 2 november, 13:11:
Ze staan er weer. Een paar mooi grote paddestoelen. Die komen volgens mij al sinds 2009 jaarlijks op in onze achtertuin. Zie ook de drie dagboek stukjes van 23, 25 en 31 oktober 2009. Engelstalig, maar met wat leuke feitjes over de soort! In 2009 heb ik namelijk eens via het forum van waarneming.nl proberen te achterhalen welke soort het betreft. Daar kwam toen uit dat het de Sombere Honingzwam (Armillaria ostoyae) zou zijn. Een parasiet die witrot veroorzaakt en met een soort zwarte veters (rhizomorfen) onder de bast van bomen kruipt, vandaar ook de Engelse naam "Shoestring Rot". Ik heb ook wel eens gelezen dat deze veters soms licht geven in het donker. Dat heb ik helaas nog nooit gezien. Ook geen duidelijke tekenen van parasitisme op bomen in onze tuin gelukkig. En ik vind ze toch wel leuk voor de herfst-stemming. :)

Tenslotte nog een leuk stukje dat op Soortenbank.nl staat:
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden met rhizomorfen begroeide stukjes hout door soldaten in de loopgraven op de helm gedragen, zodat men in het pikkedonker niet voortdurend op elkaar botste, terwijl de vijand het zwakke schijnsel niet waar kon nemen. Met levende rhizomorfen overgroeide boomstammetjes zijn bekend als dwaallichtjes(ver)schijnsel in de Biesbos.

  Nog wat paddestoelen op de foto. Ditkeer niet in de achtertuin gemaakt, maar in 't bos, nabij de graften in het bos Duivelsberg. De wat? Graften zijn terrassen op een helling. Die zijn te vinden in de buurt van de woning die bij Staatsbosbeheer als vakantiewoning te huur is.
Hoe dan ook, daar, aan de rand van het pad, lag een dikke tak overgroeid met zwammen. Ik gok op porseleinzwammen, aan de exacte soort waag ik me maar niet, maar dat vind ik ook niet zo heel belangrijk, ze zijn gewoon erg mooi. :)

  Ik stoorde me er al een tijd aan. Wat een rotdingen, die wensballonnen. In een 'gunstig' geval eindigen ze als stukken opzichtig zwerfvuil, hangend in begroeiing. In dit geval, er hing er al een tijd een in de struiken naast 't fietspad bij de HAVO Notre Dame Des Anges in Ubbergen, kon ik er m.b.v. een tak bij. In een iets minder gunstig geval hangen de flarden buiten bereik. En nóg ongunstiger en helaas niet vergezocht, steekt zo'n wensballon een bos in brand! Ik heb 'm in handen gehad, mag ik nu een wens doen? Ik wens dat ze uit de handel verdwijnen! (dit bericht heb ik even gekopieerd vanaf mijn Facebook profiel).
Vandaag vond ik in de tuin nog rupsen van Groot koolwitje (Pieris brassicae). Het was al weer een tijdje geleden dat ik die gezien had en ik had zo ook niet meer verwacht in dit jaargetijde. Dat klopt ook met wat ik net las in een boekje (Vlinder, rupsen en waardplanten van Tirion Natuur), de rupsen zijn te vinden tot begin oktober. Maar goed, deze waren zich nog tegoed aan het doen aan de weelderig groeiende Oostindische kers (Tropaeolum majus). Smakelijk eten jongens en meisjes (of is bij rupsen nog geen geslacht bepaald? :s)!
Een weekje terug kreeg ik een email van Peter Eekelder. Hij vroeg of ik al op de hoogte was van de bouw van een dam door bevers achter dorpshuis De Uubburgh in Ubbergen. Wellicht dat het een leuke plaats was om mijn cameraval eens te positioneren. Ik een tijd geleden al wel een foto gezien van een mooi afgeknaagde boom in die omgeving, maar dat er een dam was gebouwd wist ik nog niet! Gaaf! Het zou natuurlijk geweldig zijn om de activiteiten van Bevers bij die dam vast te kunnen leggen. Helaas, de cameraval ligt bij de fabrikant... :(
Maar vandaag had ik een vrije dag, dus ging ik er toch maar eens kijken. Erg gaaf om te zien hoe kundig die dam was gemaakt en wat voor enorm tactische plaats de bevers daarvoor hadden uitgekozen! Bovenop de dam lag modder die er erg vers uitzag, maar ik zag er helaas geen mooie pootafdruk in. De dam heeft ervoor gezorgd dat er een mooi moerasbos is ontstaan!

                    Vandaag had ik een afspraak op de bouwplaats van de nieuwbouw van het Citadel College in Nijmegen-Lent om te praten over voorzieningen voor Gierzwaluwen (klik op de link om naar de pagina te gaan met meer informatie en foto's m.b.t. dit project). Ik was aan de vroege kant en had dus mooi even tijd om Kauwen (Corvus monedula) te filmen terwijl ze 'speelden' (wat kan het anders zijn?) met de wind zoals ze dat zo mooi kunnen. :)
Vandaag maakte ik een grappige foto. Als ik net iets eerder was geweest was hij duidelijker geweest, maar ik ben blij dat ik 't überhaubt vast heb kunnen leggen! :p
5 November schreef ik over rhizomorfen, vandaag maakte ik er een foto van in het achter onze woning gelegen gebied Dal Palland.
We horen vrijwel dagelijks Bosuilen (Strix aluco), roepend vanuit de bosrand ongeveer 100 meter achter ons huis. Ik heb al eens eerder geprobeerd dat prachtige, spookachtige geluid vast te leggen, maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Vandaag nog maar eens een poging gewaagd, want ze leken nu wel erg dichtbij te zitten. In eerste instantie geen zang (het spookachtige HOEOEuh......hoe, hoe'hoe'hoe'HOEOEuh, eerste noot langgerekt en aan einde dalend, gevolgd door c 4 sec pauze, dan een abrubte noot snel gevolgd door een snelle reeks van vibrerende noten, eindigend met een langgerekte dalende noot zoals de eerste; qua klank aan houten blaasinstrument herinnerend zoals de ANWB Vogelgids het omschrijft). In plaats daarvan het typische roepen (kewICK). Maar na een tijdje een leuke overgang naar een kort stukje zang. Het klonk allemaal vrij opgewonden, of dat positief of negatief was weet ik niet, het is wel de tijd voor territorium-afbakening en verdediging van de nestplaats. Het filmjpje stelt qua beeld helemaal niets voor trouwens. Het volume moet wel even flink omhoog ben ik bang, niet vergeten daarna weer terug op een normale stand te zetten... ;)
Terug naar dagboek 2011 index Terug naar homepage