Juli 2013


Vandaag een komisch voorval... Ik ging gaten boren in een bijenhotel (een enorme stam eikenhout), zie ook 4 mei (en klik daar zeker ook even op de link naar het dagboek van 2010!). In mei had ik er al wat gaten in geboord, maar vandaag maakte ik speciaal gaten bedoeld voor de Grote wolbij (Anthidium manicatum). Die bij heb ik nog niet in de tuin waargenomen, maar wie weet... De benodigde planten groeien al in de tuin, nu is er ook geschikte nestgelegenheid bij gekomen. Het is een grote soort, dus er waren grote gaten voor nodig, 12 mm maar liefst. En daar had ik een indrukwekkende nieuwe boor voor aangeschaft. Het leek me wel een leuk idee om met die boor in de boormachine een beetje stoer op de foto te gaan. Dus ik stond daar op 't terras in de achtertuin, zo stoer mogelijk te kijken terwijl Lisette foto's maakte. En toen zag ik mensen die op straat voor ons huis stonden en zwaaiden... Hahaha, ok... :p Het bleken mensen die geïnteresseerd waren in de koop staande woning op de hoek van ons rijtje die wat kwamen vragen... Goede eerste indruk! ;)

Hoe dan ook, de gaten zijn gemaakt en hebben prachtig gladde wanden, zoals het hoort!

     Het ruikte heerlijk in de tuin! Bloeiende Moerasspirea (Filipendula ulmaria), Tuinkamperfoelie (Lonicera caprifolium) en Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) zorgen daarvoor.

Op het terras is het het wel duidelijk dat het zandbad voor de Huismussen goed gebruikt wordt! Zie ook zeker het filmpje bij 28 juni!

        Langs de Nieuwe Rijksweg (N325) ligt een mooi weilandje, beheerd door Staatsbosbeheer. Langs de rand groeien tientallen Kale jonkers (Cirsium palustre, waarin het palustre staat voor zoiets als moeras), distels waar de Putters, ofwel Distelvinken (Carduelis carduelis) de zaden wel van lusten...

In de achtertuin helaas geen Kale jonkers. Dan nog maar een plaatje van de Moerasspirea (Filipendula ulmaria) waar ik hierboven al over schreef.

  Vandaag kreeg ik mijn bestelling van Vegan Mission (www.veganmission.nl) binnen! Allemaal lekkere veganistische producten! Van links naar rechts op onderstaande foto: sinaasappel-chocoladepasta, Bosbes-drop, perzikjes (ja, de bekende snoepjes, maar daar zit normaal gesproken gelatine in (gemaakt van botten en hoeven...), in deze dus niet!), marshmallows (ook daar het gelatine-verhaal) en eronder Moo-free pralines (héérlijk!!!) en Moo-free mini-reepjes met rozijnen! :)
De camera maar eens mee naar mijn werk genomen, want op de route kwam ik laatst mooi bloeiende Akkerklokjes (Campanula rapunculoides) tegen! Een redelijk zeldzame plant in Nederland groeit zomaar in de wegberm van de Westkanaaldijk in Nijmegen! Wat een prachtige bloemen toch! Die mooi gekrulde kelkslippen maken ze tot prima elven-hoedjes! ;)
Ik heb al vaker overwogen deze plant in de tuin te introduceren, maar een stukje in de Oecologische Flora weerhoud me daarvan... "Het is een weinig verzorging behoevende tuinplant, maar het maakt zich vaak onmogelijk doordat zijn uitlopers overal doordringen waar ze maar de kans krijgen."...

Na het werk fotograveerde ik in de voortuin een mooie Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis) die foerageerde op het rijk en prachtig bloeiende Knoopkruid (Centaurea jacea). De Tuinbladsnijder is zo'n beetje de meest algemene behangersbij van Nederland. Behangersbijen hebben die naam gekregen omdat ze hun nest maken met stukjes blad die ze tot een soort cocon vormen. De Tuinbladsnijder gebruikt niet alleen stukjes groen blad, maar ook stukjes bloemblad!

        Bij het Wylerbergmeer fotografeerde ik vandaag een vliegende libelle. Leuk dat dat eens lukte, want zo makkelijk vind ik het niet... Ik ben ook geen libellen-kenner, dus ik wist niet meteen welke soort het betrof. Het bleek, zeer toepasselijk, een Metaalglanslibel (Somatochlora metallica).

Vandaag ook spectaculaire Gierzwaluw-activiteit aan huis! Lees erover in het Gierzwaluw-dagboek!
Een hoop foto's vandaag! Mijn moeder, Lisette en ik maakte een wandelingetje door Beek. Tenminste, door de 'Groene Leefruimte' en de Struintuin. Wat een heerlijk weer en veel leuke dingen te zien! Ik ben gek op distels, ze hebben prachtige bloemen! En ik ben niet de enige die dat vind... Er wordt menig insect toe aangetrokken. De eerste vier foto's zijn van Speerdistel (Cirsium vulgare) met respectievelijk een Kleine vos (Aglais utricae) en een Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus) als bezoeker. De vijfde foto is van de bloem van een Wegdistel (Onopordum acanthium), een indrukwekkend grote en door de viltig behaarde grijzige bladeren en stengels een opvallende verschijning.

Aan de rand van Beek, in de struiken van accountantbureau Konings en Meeuwissen was een indrukwekkende hoeveelheid spinnenwebben aanwezig. Later kwam ik erachter dat het om de Gewone doolhofspin (Agelena labyrinthica) gaat.

In de Struintuin probeerde ik, terwijl mijn moeder en Lisette even pauzeerden, een bij te fotograferen. Het lijkt me om de Grote bladsnijder (Megachile willughbiella) te gaan, o.a. foeragerend op fraai bloeiende Luzerne (Medicago sativa). Let op de goed gevulde zogenaamde buikschuier! Dat zijn de borstelige haren die op de tweede foto van de bij te zien zijn, waarin dus het stuifmeel wordt meegedragen.
Verder fotografeerde ik nog parende Gevlekte smalbokken (Rutpela maculata).

In het dorp fotografeerde ik nog leuk poserende Huismussen onder dakpannen. Met tegenlicht helaas, maar toch...

's Avonds gingen Lisette en ik naar de zomerfeesten om een concert van de Belgische band Amenra bij te wonen. Wat een geweldige live-band is dat toch... Je moet er van houden, het is zeer zware metal-achtige muziek. Maar als je daar van houd is dit wel zo'n beetje de allerbeste band die ik ken! Ook op de website van 3 voor 12 van de VPRO krijgt de band een goede waardering. Als je wil weten hoe ze live klinken, maar niet direct naar een concert wil gaan, bekijk dan bijv. deze video op YouTube! :)

                 

                    Terug naar dagboek 2013 index Terug naar homepage