Mei 2013


Vanochtend controleerde ik de cameraval die ik op zo'n manier had geplaatst dat een leuke omhelsing van het robinia-paaltje zoals 29 april wat beter zou worden vastgelegd. Maar helaas, dat gebeurde niet. Maar er was wél weer een Steenmarter (Martes foina) gefilmd! Een heel kort, maar wel leuk filmpje. Klik op de onderste, grote afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.

Op weg naar mijn werk fotografeerde ik nog een vrouwtje Wilde eend (Anas platyrhynchos) zoals ik ze niet vaak zie: zittend boven op een boomstam. Helaas geen heel scherpe foto.






Omdat hij of zij zo fotogeniek is probeerde ik vandaag maar weer eens wat foto's van de Bosmuis (Apodemus sylvaticus) te maken. Helaas waren de foto's van de muis die helemaal naar buiten was gekomen niet scherp door beweging, maar de om de hoek kijkende muis vond ik wel geslaagd.

Ik maakte (door het raam heen) ook wat foto's van algemene tuinvogels op het robinia-paaltje. Doordat de foto's door het raam werden gemaakt heb ik ze wat moeten bewerken, bijv. door de helderheid te verlagen. Bij het bijsnijden probeerde ik elke foto zo goed mogelijk hetzelfde bij te snijden.
Daarnaast maakte ik ook nog een foto van een vrouwtje Merel (Turdus merula) omdat ze zo mooi in het zachte zonlicht zat.

Tot slot nog een foto van mijn 'leemwandje', speciaal voor de leuke bijensoort Gewone sachembij (Anthophora plumipes). Deze soort vliegt dit jaargetijde volop en nesteld eveneens volop in deze appelkrat gevuld met leem. :)

              



Niet leuk! De Bosmuis (Apodemus sylvaticus) die ik gisteren nog zo leuk fotografeerde, werd vannacht bijna (?) gevangen door een kat! De cameraval legde het vast. Hopelijk kreeg de kat de muis niet te pakken... Ik vind het zo ontzettend vervelend dat ik katten niet uit onze tuin kan weren. Al helemaal niet zonder ook Egels en Steenmarters te weren, en die zijn juist van harte welkom. Ik zou het ook echt niet erg vinden als een Steenmarter de muis had bejaagd of gevangen. Dat vind ik nog wel natuurlijk, maar die huisdieren... Andermans huisdieren, midden in de nacht in onze tuin...

Op weg naar mijn werk fotografeerde ik verschillende vogels, maar ik was helaas niet tevreden met de resultaten. Bij de nestplaats van de Knueen (Carduelis cannabina) aan de Waalbanddijk in Nijmegen fotografeerde ik naast de Kneutjes ook een Grasmus (Sylvia communis). Iets verderop, op het terrein van de Vasim, zat een Gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) te zingen! Erg leuk, ik zie die soort helaas niet vaak. Jammer dan ook dat de vogel ver weg zag en de foto's niet mooi waren. Maar wel genieten om hem te horen zingen en op een leuke zangpost (bovenop een oude betonnen muur) te zien zitten. Klik op de onderste grotere afbeelding om een kort filmpje ervan op YouTube te bekijken.

Eenmaal thuis gekomen werkte ik nog aan een groot 'bijenhotel'. Lang geleden (zie het Engelstalige dagboek van november 2010) nam ik een groot stuk eikenhout mee naar huis. Het idee was toen om er 'plakken' van te zagen en daar 'bijenblokken' van te maken. Maar het zagen lukte niet zo best en vandaag maakte ik van het grote stuk dat over was gebleven een bijenhotel door er een flink aantal gaten in te boren. Tot noch toe van 3, 4, 6 en 8 mm.








Bevrijdingsdag! En net als in 2011 is vandaag de eerste Gierzwaluw teruggekeerd! Lees erover (en bekijk de beelden!) in het Gierzwaluw-dagboek!

Om meer voor de Gierzwaluwen te eten over te laten hingen we vandaag een nieuw vliegengordijn op. ;) Het was een flinke klus om dit via internet (www.vliegengordijnenshop.nl) gekochte gordijn in elkaar te zetten, maar het resultaat ziet er goed uit vinden we zelf!

In de achtertuin fotografeerde ik nog twee planten die ik speciaal voor specialistische bijensoorten heb aangeplant. De Grote wederik (Lysimachia vulgaris) komt met sterke scheuten boven de grond en moet met haar gele bloemen hopelijk ooit de Gewone slobkousbij (Macropis europaea) naar onze tuin lokken.
De Heggenrank (Bryonia dioica) is met zijn prachtige ranken weer op weg omhoog. 'Zijn' ranken, want zoals de naam 'dioica' al aangeeft is dit een zogenaamde tweehuizige plant. Op een plant komen dus alleen mannelijke &oactue;f alleen vrouwelijke bloemen voor. In dit geval dus alleen mannelijke, en dat is mooi, want waar vrouwtjes alleen nectar bieden, produceren mannetjes ook stuifmeel. Hopelijk ook dit jaar weer de specialistische Heggerankbij Andrena florea in de tuin, zoals bijv. 24 mei en 22 juni (klik om naar betreffende dagboek-data te gaan en de foto's te bekijken). Erg leuk dat het aantrekken van deze specialist in ieder geval gelukt is (net als bijv. de Wormkruidbij (Colletes daviesanus), zie bijv. het Engelstalige dagboek van 20 juli 2010)!

Oh, en het Bosmuisje dat een holletje aan de rand van ons terras heeft had 't weer zwaar vannacht... Er werd door twee verschillende katten op gejaagd! :( Ik wou dat er geen katten in onze tuin konden komen...

     



Een bijzondere dag op Gierzwaluw-gebied vandaag! Het ging gepaard met een flinke bak herrie! Lees er alles over in het Gierzwaluw-dagboek!

Vandaag maakte ik nog een foto van een eerste geïnteresseerde in het pas opgeleverde bijenhotel! (zie ook hierboven bij 4 mei) Een Rosse metselbij (Osmia bicornis). En gelukkig was het Bosmuisje (Apodemus sylvaticus) laatst niet opgegeten! (zie hierboven bij 4 mei) Vandaag kon ik hem of haar weer leuk op de foto zetten terwijl we gewoon op hetzelfde terras zaten! :D

     



De zogenaamde 'Benedenpolder van Beek', eigendom van Staatsbosbeheer, ziet er erg leuk uit op het moment. Massaal bloeiende Pinksterbloem (Cardamine pratense)!

Vandaag ook een heuglijk feit op Gierzwaluw-gebied! Terugkeer van het paartje van 'nestkast 1'! Zie ook het Gierzwaluw-dagboek.




Onder het dak van onze garage bevind zich een hommelnest. Van Boomhommels (Bombus hypnorum). Vandaag vond ik een werkster binnen in de garage die nogal duf overkwam. Ik zette haar in de zon, hopelijk kreeg ze daar weer genoeg warmte en energie van om weer te kunnen vliegen.




Weer een stapje verder met een groot nestkasten-project. Zie het Gierzwaluw-dagboek.



Vandaag een hoop nestkasten opgehangen! Zie het Gierzwaluw-dagboek.

Ik ging ook een cameraval die ik twee weken geleden in het bos hing ophalen. Onderweg nam ik een foto van de prachtige hoogstam-boomgaard. De appelbomen staan volop in bloei. Erg mooi. Er bleken vervolgens wat leuke daglicht-beelden op de cameraval te staan! Klik op de onderste twee afbeeldingen om de filmpjes op YouTube te bekijken! Let bij het filmpjes van de reebokken zo ongeveer halverwege op de achterste!








Achter in de tuin is een leuke plantensoort begonnen te bloeien. Gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon), dus niet de gevlekte versie die je (helaas) veel in tuinen vind. Deze is de landelijk gezien vrij zeldzame soort die ik kocht bij kwekerij De Keltenhof en doet het prima in onze tuin. Op de foto bezoekt een Akkerhommel (Bombus pascuorum) één van de eerst geopende bloemen.

Verder nieuws op Gierzwaluw-gebied, zie het Gierzwaluw-dagboek!\




Vandaag kreeg ik een erg grappig kaartje van mijn moeder. Nou ja, grappig... Ik moest er om lachen, maar er zit natuurlijk wel een minder prettige gedachte bij. Dieren in de dierentuin kunnen er niet om lachen dat ze gevangen zitten... De afbeelding op de kaart is van Gerhard Glück en de titel op het boek is "De beste dierentuin-moppen".




Op weg naar mijn werk hoorde ik op een vreemde plaats een zingende Huismus (Passer domesticus). Het getsjilp kwam namelijk vanaf een hoge nieuwbouw-toren, de Waalhaeve. Ik kon de vogel in kwestie helaas niet vinden...




In Ubbergen had ik vandaag een gave Gierzwaluw-ervaring! Lees erover in het Gierzwaluw-dagboek!



Op weg naar mijn werk vond ik vanochtend 'de' zingende Huismus (Passer domesticus). Zie ook hierboven bij 17 mei. Verbazingwekkend dat dit mannetje deze plaats uitkiest om ehm, een vrouwtje te lokken? Of om territorium af te bakenen? Op zich, het geluid draagt ver. Maar op betreffend balkon, een verdieping of vijf hoog, lijkt me verder weinig te zoeken...

Op de terugweg naar huis kon ik in het schuurtje van het Dierenweitje in Beek foto's maken van de prachtige nestjes van Boerenzwaluwen waarin mooi gespikkelde eitjes lagen.

In de achtertuin maakte ik vervolgens nog wat foto's van een opkomende orchidee (Brede wespenorchis (Epipactis helleborine), een wederom prachtige rank van de Heggerank (Bryonia dioica) en een prachtig kevertje dat elk jaar weer voorkomt dat de Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) vrucht kunnen zetten, het Leliehaantje (Lilioceris lilii).

                 



Met de KNNV afdeling Nijmegen ging ik dit weekend op excursie naar het zogenaamde Weserbergland in Duitsland (klik voor Wikipedia over dit gebied).

Op het programma stond voor vrijdag op de heenweg een excursie langs het 'Schmetterlingpfad' in Willebadessen. Zaterdag een excursie naar de Bielenberg ten westen van Höxter en naar de Ziegenberg ten zuiden daarvan. Aan het eind van de middag zouden we Corvey bezoeken en gaan wandelen in Höxter. Zondag zouden we een bezoek brengen aan de Jakobsberg bij Dalhausen en een kort bezoek aan de Desenberg bij Daseburg. Hieronder volgt een verslag van deze mooie weekend-excursie, met grote dank aan de excursieleider André Beijersbergen! Houd zoals gebruikelijk op mijn website de muiscursor stil op een afbeelding voor extra informatie en klik om te vergroten.

Vrijdag werd ik rond 9:20 opgehaald in Beek. Rond 11:30 pauzeerden we in Soest waar we de anderen van de excursiegroep troffen (incl. de excursieleider en mijzelf in totaal 12 deelnemers). Rond 14:00 kwamen we vervolgens aan in Willebadessen. De heuvel waar het Schemtterlingpfad begon was vrij kaal, er was blijkbaar zeer recent gewerkt aan het verwijderen van opslag (opkomende bomen en struiken die niet gewenst zijn). We vonden toch als snel leuke planten zoals Mannetjesorchis (Orchis mascula, waaronder wit bloeiende). Tijdens het fotograferen van een bijzonder mooi donkerpaars bloeiend exemplaar verstoorde ik wat later een Geelgors (Emberiza citrinella) bleek te zijn. Het vogeltje kwam van onder een kleine meidoorn waar zich een nestje bleek te bevinden. Ik maakte snel een foto van twee jongen die waarschijnlijk pas één dag oud waren en zag na enkele minuten de moedervogel weer op het nest terugkeren. :)

              

           

Door de ontdekking van een Gladde slang (Coronella austriaca) door snuitkever-expert Hommo Edzes in 2010 (klik hier om daar een kort (Engelstalig) verslagje en de foto's van te bekijken!) is me goed bijgebleven dat het omkeren van stenen zeer de moeite waard kan zijn. Dat bleek wel toen ik onder een steen een Hazelworm (Anguis fragilis) tegenkwam!

     

Verderop kwam ik nog een Aardbeivlinder (Pyrgus malvae) tegen welke eitjes aan het afzetten was op een ganzerik (Potentilla sp.). Daarvan kon ik helaas geen scherpe foto maken.



De route was van tevoren al wat ingekort, maar werd i.v.m. tijdgebrek nog wat verder ingekort. Dat we het Schmetterlingpfad hadden verlaten wou niet zeggen dat we geen vlinders meer zagen. We kwamen nog een mooi vlindertje tegen dat waarschijnlijk een Bont dikkopje (Carterocephalus palaemon) was.



Na deze wandeling gingen we op weg naar Gasthaus Pension zur Weser in Albaxen. Daar aangekomen bleek al direct dat er flink wat Huiszwaluwen (Delichon urbicum) onder de dakranden nestelden. Terwijl ik naar ze aan het kijken was hoorde ik flink wat herrie. Al snel bleek waarom, er was een Huismus (Passer domesticus) een nest binnen gegaan! Deze werd onder luid protest weggejaagd door de rechtmatig eigenaar.

Het avondeten stond gepland voor 19:00, dus ging ik eerst nog even naar het van tevoren via internet opgezochte dichtstbijzijnde bos om mijn cameraval op te hangen. Onderweg maakte ik een foto van een van de vele indrukwekkende uitzichten op veel zonnepanelen en van een overvliegende Rode wouw (Milvis milvus). Het bos, het 'Forst Corvey' bleek een prachtige bodembegroeïng te hebben met massaal Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) en andere mooie soorten als Bosgierstgras (Milium effusum), Eenbloemig parelgras (Melica uniflora) en Gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon).
De cameraval hing ik op aan een dikke Beuk (Fagus sylvatica), uitkijkend over een wildspoor. Aan de rand van het spoor stak ik een dikke stok in de grond welke ik besmeerde met pindakaas en waarop ik enkele druppels valeriaanolie aanbracht.

  

Na het avondeten maakten we nog een wandeling door de directe omgeving van het pension waarbij we een zingende Kramsvogel (Turdus pilaris) en een reegeit tegenkwamen en zagen hoe een Sperwer (Accipiter nisus) achter een Huiszwaluw aan ging. Ik zag ook nog een Gierzwaluw (Apus apus) zijn of haar nestplaats invliegen in een woning aan de hoofdstraat.

De volgende dag zag ik tijdens het tanden poetsen een grote vogel aan komen vliegen. Ik dacht eerst aan een Blauwe reiger (Ardea cinerea), maar het bleek zowaar een Zwarte ooievaar (Ciconia nigra)! Niet op de foto kunnen zetten helaas. Wel nog een Kramsvogel op het grasveldje waar we vanuit de slaapkamer op uitkeken.



Bij de Bielenberg ten westen van Höxter ligt een kalksteengroeve. Op weg daar naartoe kwamen we al de nodige leuke planten tegen zoals Kleine ratelaar (Rhinanthus minor) en Kuifvleugeltjesbloem (Polygala comosa). In een bosje vond ik ook oude bloeistengels van de mysterieuze plantensoort Stofzaad (Monotropa hypopitys). Aan de rand van de groeve o.a. Vliegenorchis (Ophrys insectifera) en de bladgroen-loze orchidee Vogelnestje (Neottia nidus-avis). Langs het pad, de groeve in lopend, stond erg veel Grote keverorchis (Neottia ovata) en opkomende Grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea). Wat stenen omkerend kwam ik nog een soort zilvervisje tegen. Thuisgekomen bleek het de niet in Nederland voorkomende soort Lepismachilis y-notata! Op Soortenbank.nl vond ik 'Deze soort wordt vooral in de avondschemering actief en is dan te zien op rotsen en stenen. Overdag houden ze zich meestal verborgen in rotsspleten en onder stenen. Bij verstoring springen zij weg met grote sprongen door hun lichaam te buigen en zich dan plotseling pijlsnel met de achterlijfspunt af te zetten.' (in een boekje vond ik overigens precies dezelfde tekst)

                 

Het was prachtig zonnig weer, alleen wat fris met zo'n 12 graden. In poelen in de groeve vonden we Kleine watersalamanders (Lissotriton vulgaris), waarvan ik er één fotografeerde op de hand van Marcel Bolten die er een wist te vangen om beter te kunnen bekijken. Verder vonden we in modder nog sporen van een Wasbeer (Procyon lotor), waarvan ik thuis met een diersporengids nog kon herleiden dat de Wasbeer rustig heeft gelopen ('Bij stap overdekken de prenten elkaar enigszins').

     

Na het bezoek aan de Bielenberg bezochten we de Ziegenberg, ongeveer 2 kilometer ten zuid-westen van Höxter. Het was een flinke wandeling met veel klimmen. In een prachtig oud veld met Jeneverbessen (Juniperus communis) stonden veel verschillende orchideeën zoals Bergnachtorchis (Platanthera chlorantha), Soldaatje (Orchis militaris) en Grote keverorchis (waarop ik een bladwesp fotografeerde met stuifmeelklompjes (poliniën) op het voorhoofd geplakt). Langs paden in het bos vonden we nog bijzondere soorten zoals de in Nederland uiterst zeldzame Vingerzegge (Carex digitata), het niet in Nederland voorkomende Leverbloempje (Anemone hepatica) en het Wit bosvogeltje (Cephalanthera longifolia). Ergens tussendoor, aan de rand van het natuurgebied, fotografeerde ik nog de fotogenieke Goudvink. Helaas niet in de meest fotogenieke pose...
Weer diep in het bos vonden we een plant waar de echte plantenkenners erg naar hadden uitgekeken: Laser trilobum. Een grote plant uit de familie van schermbloemigen die op de Ziegenberg één van haar meest westelijke groeiplaatsen vind. Zeer zeldzaam ook in de rest van Duitsland en wettelijk beschermd.
Verder vonden we nog talrijk Vogelnestje en enkele exemplaren van de zeer giftige Wolfskers (Atropa belladonna).

                 

     

Aan het eind van de middag bezochten we slot Corvey met haar 9de eeuwse (!) korintische kloosterkerk. Helaas vanaf die tijd lichte regen.
Vervolgens gingen we voor het diner naar het centrum van Höxter, waar we prachtige vakwerk-huizen bekeken. Het diner beviel ook goed. Als veganist is het niet altijd even makkelijk om bij een restaurant te eten, maar in dit geval juist wel! Bij het Thais/Indisch restaurant stond namelijk een ruime keus aan vegetarische gerechten op de kaart, waarbij opgemerkt werd dat de meeste gerechten ook veganistisch bereid konden worden! Ik trakteerde mezelf op een curry-soep met groenten vooraf, een hoofdgerecht van rijst met groenten in kokos/gele curry saus en als nagerecht gebakken banaan met zoete kokosmelk. :)

     

In de ochtend van zondag, de laatste dag van de excursie, ging ik vroeg mijn cameraval ophalen. Er was helaas helemaal niets gefilmd...
Het weer was regenachtig, maar gelukkig kon ik samen met enkele anderen de groep toch overhalen zoals gepland te gaan wandelen. Bij de Jakobsberg nabij Dalhausen begonnen we in eerste instantie verkeerd aan de route. Hierdoor liep de rest van de route ook niet meer helemaal zoals gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. Een vreemd geluid bleek een roepend reekalf, enkele excursiegangers hebben het dier ook daadwerkelijk gezien. Samen met één andere excursieganger zag ik een Vos (Vulpes vulpesParis quadrifolia) en Hokjespeul (Astragalus glycyphyllos). Helaas door het koude voorjaar géén Drietandorchis (Orchis tridentata) gezien, waar we vooraf op hadden gehoopt.

        

Op weg naar het volgende gebied kwamen we langs weilanden die in werden gezet voor stroomopwekking. Er stonden her en der enorme stellages in weilanden, vol zonnepanelen. Erg bijzonder om te zien, vergeleken met de hoeveelheid die in Nederland te zien is...
Het volgende gebied dat we bezochten was de Desenberg in de buurt van Daseburg. Een opvallende heuvel in een verder vrij vlak landschap. Het is dan ook een oude vulkaanpijp. Ontstaan in het tertiair, maar nooit aan het oppervlak gekomen. Al het materiaal dat er vroeger omheen en bovenop lag is door erosie verdwenen. (e.e.a. uit het mooi voorbereide studiemateriaal van de excursieleider!).
Op een informatiepaneel bij de parkeerplaats stond iets vermeld over een grote insectenrijkdom. Helaas was het weer daar totaal ongeschikt voor. Wel waren in de vele meidoornstruiken veel zangvogels te zien zoals Kneu (Carduelis cannabina) en Grasmus (Sylvia communis). In het grasland onderaan de heuvel stond een enorme hoeveelheid Knolsteenbreek (Saxifraga granulata), mogelijk tienduizenden exemplaren! Tussen de ruïnemuren vonden we Stinkende ballote (Ballota nigra) en vond Marcel een oude bloeistengel van Bilzekruid (Hyoscyamus niger).
In de harde wind zag ik bovenaan de heuvel nog twee Gierzwaluwen vliegen. Eén ervan verdween uit beeld achter een ruïnemuur, maar kon ik daarna nog kort zien door een soort raamopening in de muur. Daar zag ik de vogel in een nestkast verdwijnen! Er bleken drie nestkasten voor Gierzwaluwen in die opening te hangen. In de kopse kant van de muur zaten verschillende gaten waar mussen (huis- of ring- was niet duidelijk) in nestelden.

           

Daarmee waren de natuurwandelingen tot een eind gekomen. We vertrokken naar Warburg voor een afscheid van elkaar onder genot van koffie (en voor sommigen flammkuchen of wafels). In het nieuwe deel van de stad vond ik nog een nestplaats van de Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros) op vrijwel ooghoogte bij een stalen constructiebalk.

Een prima excursie weer waarvoor dank aan de excursieleider en de mede-excursiegangers!



Nog maar eens een 'nestkastje' aan ons huis toegevoegd. Een kunstnestje voor Huiszwaluwen (Delichon urbicum) die wel eens door onze straat vliegen nu er om de hoek onder de dakrand wordt genesteld (zie bijv. het dagboek van 19 augustus 2012.

  



Oktober vorig jaar werden in de Waterstraat in het Waterkwartier in Nijmegen neststenen voor Gierzwaluwen in een woning ingebouwd. Vandaag maakte ik er wat foto's van nestelende vogels. Maar niet van Gierzwaluwen! Zie deze speciale pagina over het Waterkwartier.



Net als gisteren een berichtje over gebruikers van Gierzwaluw-nestvoorzieningen anders dan Gierzwaluwen. Zie deze speciale pagina over de Hessenberg. :)

Bij het Dierenweitje in Beek maakte ik wat foto's van de schattige kleine geitjes.

  



Terug naar dagboek 2013 index Terug naar homepage