April 2013


Vandaag opgelevert: een vogelvoederhuisje om op te hangen omgetoverd tot overdekt Huismussen zandbad deluxe! Een simpel schaaltje zand werd wel gebruikt (zie voor keihard bewijs bijv. het dagboek van 10 oktober 2012, maar het zand bleef na een regenbui vochtig en dus niet geschikt meer om een stofbad in te nemen. Bij deze een alternatief, maar het zal wel even duren voor het in gebruik wordt genomen...
Een cameraval onder de voedersilo achter in de tuin leverde wat leuke filmpjes op van twee Bosmuizen (Apodemus sylvaticus). Minder leuk was dat daarna een dikke rosse kat op de tegel kwam zitten en op de muizen aasde. Voor zover de beelden laten zien is er niets gevangen, maar toch niet leuk om andermans huisdier op onze leuke tuindieren te zien jagen... Klik op onderstaande eerste afbeelding om een filmpje te bekijken (de onderste afbeelding kan alleen vergroot worden).


Leuk! Kepen (Fringilla montifringilla) in de tuin! Een mannetje en een vrouwtje. Ik maakte er behoorlijk wat foto's van, maar onderstaande is veruit de meest geslaagde! :D
Minder bijzonder misschien, maar toch ook erg leuk: een man Merel (Turdus merula) nam een lekker bad in ons 'moerasje'. Let op onderstaande foto ook op de typische bladeren van Pinksterbloem (Cardamine pratensis)! Leuk!

  Achter in de tuin vond ik vandaag de harige bladeren van Gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon). Een tijd terug gekocht en geplant. Hopelijk doet deze mooie plant het goed in onze tuin!

Vandaag ging ik ook weer eens naar de St. Stevenstoren! Spannend wat er op de cameraval zou staan! (zie ook het dagboek van 23 maart) Er waren ontzettend veel filmpjes gemaakt, vooral van Stadsduiven (Columba livia forma domestica). Maar ook van de soort waarvoor ik de camera ophing: de Slechtvalk (Falco peregrinus)! Het nest van de Stadsduiven was mislukt. Daar profiteerde in ieder geval een Kauw (Corvus monedula) van. Een Slechtvalk bezocht de hoek waarin vorig jaar genesteld werd nog. Klik op onderstaande afbeeldingen om enkele van de leukste filmpjes te bekijken. Overigens klopt de datum die in de filmpjes wordt weergegeven niet. Bij het vervangen van de batterijen van de cameraval wordt de datum ge-reset en die was ik vergeten opnieuw in te stellen.


Vandaag zag ik de eerste Gehoornde metselbij (Osmia cornuta)voor dit jaar. Duidelijk een mannetje, herkenbaar aan de witte beharing van het gezicht.

  Fotografeerde ik 3 april nog best aardig een mannetje Keep (Fringilla montifringille), vandaag lukte dat met een vrouwtje. :)
's Avonds fotografeerde ik een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) die even bij ons uit het 'vijvertje' kwam drinken. Weinig licht, dus helaas niet een erg scherpe foto.

  In de Ooijpolder kwam ik vandaag langs een pas geïnjecteerd weiland. Door steeds maar weer mest te injecteren groeit het gras harder. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het bodemleven gaat er kapot aan en andere planten dan gras zie je niet. Zo ontstaat een groene woestijn waar vrijwel niets kan of wil leven. Hooguit ganzen in de winter die zich dan kunnen volvreten aan voedselrijk gras...

Bij Persingen is onlangs een nestpaal voor Ooievaars (Ciconia ciconia) geplaatst. Het heeft niet lang geduurt! Binnen enkele dagen zaten er al twee OOievaars op het nest! En er was nog meer animo. Een derde Ooievaar kwam het paartje vandaag lastigvallen.

Dicht bij Beek zitten in de polder altijd wel wat Roodborsttapuiten (Saxicola rubicola). Onderstaande foto van een mannetje is niet al te geweldig gelukt, maar toch het beste resultaat van het setje dat ik maakte.

     Het is me al eens eerder gelukt om een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) van héél dichtbij te fotograferen (klik hier maar eens!), maar vandaag probeerde ik het toch nog eens! Aan de rand van ons terras bevind zich een muizenholletje en daar komt regelmatig een Bosmuis uit tevoorschijn om van het vogelvoer of de broodkruimels te snoepen. Hij of zij is niet bang aangelegd, maar toch moest ik er heel stilletjes voor gaan liggen voor ik de kans kreeg goede foto's te maken. Ik maakte er (begrijpelijkerwijs) veel, maar onderstaande twee zijn toch wel de best gelukte denk ik.

     Vandaag ving ik op verzoek van Lisette weer eens een Getijgerde lijmspuiter ()Scytodes thoracica). Wat een prachtige spinnetjes zijn dat toch... Ik citeerde eerder al eens uit de spinnengids over dit bijzondere diertje, lees het hier in het dagboek van 24 mei 2011.Vandaag kon ik ook wat niet-alledaagse foto's maken van het nest van een paartje Gierzwaluwen! Lees erover in het Gierzwaluw-dagboek.
Het leemwandje voor Gewone sachembijen (Anthophora plumipes) is een groot succes en zeker een aanrader! Een appelkrat gevuld met flink aangedrukt leem op de kant gezet zodat een verticale leemwand is gevormd. Daarin heb ik wat gaten met een diameter van 10 mm voorgeboord en daarna zijn er aardig wat Gewone sachembijen in gaan nestelen! De tuin wordt rondgevlogen om al het bloeiende Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis) af te gaan. In het leemwandje wordt aan het eind van elke gang een kamer gemaakt waarin een vloeibaar mengsel van stuifmeel en nectar wordt verzameld. Daar wordt een eitje op gelegd en de uitgekomen larve groeit van het stuifmeel/nectar-mengsel.
In één van de gaatjes zat vandaag een kakelvers uitgekomen mannetje. Te herkennen aan het witte gezichtje. Met wat moeite wist ik er een naar mijn eigen bescheiden mening behoorlijk geslaagde foto van te maken! :) Zie voor meer info ook de speciale pagina over bijen en wespen met daarop ook een filmpje van de Gewone sachembijen bij dit leemwandje.

Leuk zijn ook de opkomende planten. Een gezaaide Echte valeriaan (Valeriana officinalis komt flink paars aangelopen op. Ik heb wel eens gehoord dat het een teken van stress is, maar de plant ziet er verder kerngezond uit.
Het is ook elk jaar weer leuk het Schaduwkruiskruid (Senecio nemorensis) op te zien komen. Een landelijk gezien zeldzame plant die het erg goed naar de zin lijkt te hebben in onze achtertuin. :)

     

Een mannetje Koolmees slaapt al enige tijd in één van mijn nestkasten voor Gierzwaluwen. Nu wordt er ook actief geprobeerd een partner te lokken zo lijkt het. Vandaag filmde ik hoe gezongen werd alvorens de nestkast binnen te gaan. Ik zou het afraden, over ruim twee weken zullen de Gierzwaluwen hun nestkast komen claimen... Het filmpje en wat meer info is te vinden in het Gierzwaluw-dagboek.
Dat was dan weer minder leuk om tegen te komen in de Ooijpolder...
Vandaag stond geheel in het teken van nestkasten voor Gierzwaluwen (Apus apus)! We maakten er maar liefst 20 die op zolder zullen komen te hangen! Foto's en meer info in het Gierzwaluw-dagboek!
Een paar leuke voorjaars-foto's uit de achtertuin. Hoewel, een mannetje Zwartkop (Sylvia atricapilla) op bezoek is niet speciaal iets van het voorjaar. Maar wel dat die zich redelijk liet fotograferen in een nog blad-loze omgeving. :) Veder een bloeiende Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) en bloeiende Bosanemoon (Anemona nemorosa).

     Fotografeerde ik 12 april nog zo leuk een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) bij het muizenholletje aan de rand van ons terras (zie een stukje hierboven), vandaag zat daar een Rosse woelmuis (Myodes glareolus) naar buiten te kijken! :D
Net als vorig jaar hebben we weer Zilveren boomkussen (Reticularia lycoperdon) in de tuin. En ook net als vorig jaar op de het berken-boomstammetje op het terras. Alleen nu niet één, maar zelfs twee! Vorig jaar zijn er dan ook flink wat sporen vrijgekomen (zie ook dit filmpje dat ik toen maakte). Meer over het Zilveren boomkussen bijv. in het dagboek van september bij 1 en 8 september.

In 'Dal Palland' fotografeerde ik vandaag een fotogenieke Slanke sleutelbloem (Primula elatior).

     Na mijn werk bracht ik een bezoek aan de St. Stevenstoren. Boven op de toren had ik één van mijn cameravallen hangen. Boven op de toren vonden we nog een prooirest van de Slechtvalken. Aan de gelobde tenen was gemakkelijk te zien dat het om een Meerkoet (Fulica atra) ging. We vonden ook nog een nest van Stadsduiven (Columba livia forma domestica) met daarin twee jongen met een zeer verschillend formaat...
Thuis bleken op de cameraval helaas geen beelden van de Slechtvalken te staan. Wel veel filmpjes van Stadsduiven...

Ik maakte ook nog een aardige lente-foto van een Koolmees (Parus major) in de bloeiende Perzik (Prunus persica).

     Vandaag hing ik de cameraval die ik gisteren van de St. Stevenstoren haalde op in het bos hier in de buurt. Op weg kwam ik langs een prachtige bloemenpracht van Slanke sleutelbloemen (Primula elatior). De tweede foto laat min of meer het blikveld van de cameraval zien. Op enkele van de takken smeerde ik wat (zoutloze) pindakaas.

  Ziet er veelbelovend uit, deze Heggerank (Bryonia dioica). En op de een of andere manier is het toch niet zo moeilijk te geloven dat dit familie van de Komkommer (Cucumis sativus) is vind ik.
De Rosse woelmuis (Myodes glareolus) in de herhaling (zie ook hierboven bij 19 april).
15 April zag ik een jager met een dode Grauwe gans (Anser anser). Vandaag waren er weer jagers actief in de Ooijpolder... Ditkeer joegen ze op Zwarte kraaien (Corvus corona). Maar waarom in godsnaam?! Wat doen Zwarte kraaien dat zou rechtvaardigen ze uit de lucht te schieten?! En de manier waarop ook... Met nep-kraaien en door geluiden van Zwarte kraaien af te spelen. Ze in feite dus van veraf lokken om ze vervolgens dood te schieten. Dus als het om bescherming van een perceel zou gaan is dit onzin, want wie zegt dat die Zwarte kraai die van ver aangetrokken wordt door het geluid, zonder geluid ook was gekomen? Bah...

Lees verder in het Gierzwaluw-dagboek over meneer Huismus (Passer domesticus) die misschien niet zo slim bezig is...

Ik ging vandaag ook kijken wat de cameraval die ik 23 april in het bos plaatste had opgenomen. Er was een Steenmarter (Martes foina) op verschillende nachten langsgekomen. Ik heb niet gezien of de pindakaas werd bereikt, maar ik geloof dat de marter het wel kon ruiken. Op onderstaand screenshot van een filmpje is de Steenmarter aan het 'kegelen' (op de achterpoten recht overeind staan).

     Eén jonge vogel in de tuin vandaag en een volwassen die zich voorbereid op het krijgen van jongen... Ik ontdekte een jonge Heggenmus (Prunella modularis) tussen de Hop (Humulus lupulus) die later nog gevoerd wordt door één van haar ouders. Een Koolmees verzamelde hondenhaar dat ik speciaal voor nestelende vogels aanbied in een oud pindanetje. Altijd leuk om te zien, vogeltjes met zo'n grote snor van zacht haar. Een aanrader dus om dit in het voorjaar in de tuin te leggen of hangen!

           Op weg naar mijn werk hoorde ik hoorde al een paar dagen Kneuen (Carduelis canniba) roepend of zingend. Ik zag ze ook wel eens, maar vandaag kon ik er een paar vrij aardig op de foto zetten al zeg ik het zelf! :) Een vrouwtje zittend in de Braam (Rubus fructicosus) waarin ze zeer waarschijnlijk aan een nestje aan het werken was. :)

Op weg naar huis fotografeerde ik van flinke afstand nog twee Kleine mantelmeeuwen (Larus fuscus), zittend op zo'n lelijke ventilatie-unit op het dak van één van de appartementencomplexen op de Hessenberg in het centrum van Nijmegen.

Op een cameraval die ik vannacht op het terras had staan was vannacht weer eens een Steenmarter (Martes foina) gefilmd! Altijd leuk als zo'n mooi dier onze tuin bezoekt. Leuk ook om te zien hoe hij of zij de pindakaas die ik op het robinia-'paaltje' had gesmeerd wel wist te waarderen. Klik op de onderste afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.

     
Terug naar dagboek 2013 index Terug naar homepage