GIERZWALUW DAGBOEK 2017, pagina 3 (klik hier voor pagina 1 en hier voor pagina 2)
Klik op afbeeldingen om ze te vergroten

Van 2 tot en met 5 juni was ik met de KNNV afdeling Nijmegen naar het gebied Meißner in Duitsland. Voor mij persoonlijk was één van de hoogtepunten toch wel het zien van de in Nederland (zeer) zeldzame Tweekleurige slakkenhuisbij (Osmia bicolor) die, zoals de naam al doet vermoeden, in lege slakkenhuisjes nestcellen maakt.



Bij thuiskomst was ik natuurlijk wel benieuwd hoe het met de Gierzwaluwen ging! Nou, goed! In nestkast 9 waren twee jongen uitgekomen! Dat het er twee zijn is niet heel duidelijk te zien in onderstaand filmpje, maar wel mooi te zien hoe de eischaal uit het nestje wordt gegooid. :)




Vandaag vond ik veertjes in observatie-nestkast K. Kleine, donsachtige Gierzwaluw-veertjes. Daar moet wel een gevecht plaats hebben gevonden... :/

Gierzwaluw-veertjes in observatiekast K



In nestkast 9 aan de voorkant van ons huis werden vandaag de drie jongen door beide ouders tegelijk gevoerd. :)



In de avond bekeek ik in welke kasten paartjes binnen waren gekomen om te overnachten. In observatie-nestkast F is het de afgelopen dagen onrustig geweest, met steeds maar één Gierzwaluw overnachtend (de ander dan vaak in een nabijgelegen andere nestkast). Maar vanavond eindelijk weer eens een vredig tafereel met vier paartjes overnachtend. :)

Overzicht avond 8 juni



Wat een dag... Eindigde ik de vorige keer nog met een vredig thema, vandaag was het juist het tegenovergestelde. Nou ja, niet helemaal hoor. In observatie-nestkast A kwam een eerste jong uit het ei gekropen! :D Helaas heb ik daar geen goede beelden van kunnen maken, maar die volgen vast spoedig.
Ik heb ook geen beelden van een gevecht dat aan de andere kant van de schoorsteen in observatie-nestkast M plaatsvond. Maar wél van een deel van het andere gevecht in de zo goed als naastgelegen nestkast O, en wel het einde ervan, zie het heftige filmpje hieronder! Ook hieronder wat foto's die ik vandaag maakte, waaronder van een Houtduif (Columba palumbus) die alle activiteit aanschouwde en er vast het zijne van dacht... ;)

Gierzwaluw in tunnel kast F    Gierzwaluw in tunnel kast O    Gierzwaluwen bij de zijgevel

Gierzwaluw bij de ingang van observatiekast O    Houtduif aanschouwt de Gierzwaluw-activiteit




Vandaag kwam het tweede jong uit het ei in observatie-nestkast A. Een binnengekomen oudervogel heeft voer verzameld in de mondholte (te zien aan de bolling) en gunt ons een blik op de kleintjes als hij of zij de partner van het nest duwt. :)




Oeps! Een Gierzwaluw kwam vandaag met nestmateriaal de verkeerde nestkast binnen! Waarschijnlijk was de bestemming observatie-nestkast F gezien de vele nestbouw-activiteiten daar vandaag. Maar per ongeluk werd nestkast A binnen gegaan... Hieronder een filmpje, daaronder eentje van wat van de nestbouw-activiteiten in kast F.





(ongeveer twee uur nadat het bovenstaande gebeurde, gebeurde het nog eens en waren goed de drie eitjes te zien waarop nog wordt gebroed.)



Vandaag deed ik iets voor het eerst... Toen de ouders van de piepjonge (4 en 5 dagen oud) Gierzwaluwen in observatie-nestkast A allebei weg waren maakte ik snel een close-up foto! :o

Jonge Gierzwaluwen in observatie-nestkast A

En nog wat bewegende beelden dan. In observatie-nestkast F werd een fraai veertje toegevoegd aan het nest. Wellicht een kippenveer en dan misschien ook nog eens afkomstig van het ongeveer 300 meter verderop gelegen dierenweitje...?

In observatie-nestkast A werden de jongen die ik eerder fotografeerde overigens later gewoon gevoerd. :)






Vandaag kwam in observatie-nestkast F het eerste van hopelijk drie jongen uit het ei gekropen! :)




Een tweede jong in observatie-nestkast F vandaag! :) Geen heel duidelijke beelden, maar wel een plaatje waarop duidelijk één van de piepkleine jongen te zien is.

Een van de jonge Gierzwaluwen in observatie-nestkast F Verder vandaag op verschillende momenten erg veel aandacht voor de nestkasten van zogenaamde 'bangers' (Engelse term). Dat is gedrag waarbij Gierzwaluwen bekende broedplaatsen af gaan en daar als het ware bij allerlei deuren gaan aankloppen. Ze vliegen daarbij tegen de onderkant en zijkant van nestkasten aan, maar ook tegen de invliegopening en komen soms zelfs even kort naar binnen kijken. Soms nét kort genoeg om wellicht iets te kunnen zien, maar soms kan dat echt niet. Hieronder een korte compilatie van wat van de momenten vandag, twee van 11:48, twee van 16:55 en twee van 20:36. :P




Ook het derde eitje in observatie-nestkast F is vandaag uitgekomen! De bijplaatsing (zie het dagboek van 30 mei) is dus tot nu toe een succes! :)

De jongen in observatie-nestkast A zijn inmiddels 8 en 9 dagen oud (als ik het bereken). Ik maakte vandaag weer een foto van ze toen er geen risico was op plots terugkerende oudervogels!

Jonge Gierzwaluwen kast A, 8 en 9 dagen oud

De jongen in nestkast 2 groeien goed. Ze krijgen vaak te eten en dus is er ook vaak ontlasting. Toch blijft de nestkast behoorlijk netjes. Een oudervogel liet vandaag weer even zien hoe dat kan.




Of het door drukte rond ons huis (met die zogenaamde 'bangers') was of door andere afleiding weet ik niet. Of gewoon een vergissing? Hoe dan ook ging er iets niet helemaal goed vandaag... ;)

Veel activieit rond huis vandaag! Weer veel 'bangers' (zie ook hierboven bij 17 juni). Ze kwamen weer bij verschillende lege nestkasten 'aankloppen', maar eentje ging wat verder... Zie de video's hieronder!








klik hier voor pagina 2

Terug naar pagina 1

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage