GIERZWALUW DAGBOEK 2017, pagina 2 (klik hier voor pagina 1 en hier voor pagina 3)
Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten

Met al die YouTube filmpjes leek het me verstandig maar eens een tweede pagina aan te maken zodat de pagina-laadtijd niet al te lang wordt. Dus welkom op pagina 2! :)

Vandaag was een bijzondere dag! Waar gisteren door een Gierzwaluw twee pogingen gewaagd werden om de al in observatie nestkast A aanwezige Gierzwaluw te vergezelen, mislukte dit. Maar vandaag niet! Het was wederom een wat agressieve begroeting, maar ditkeer mocht de tweede Gierzwaluw verder komen en uiteindelijk lagen ze prachtig vredig naast elkaar in het nestkommetje om daar de nacht door te brengen! :) Dat duurde wel even... Voor het idee: de tweede Gierzwaluw kwam 21:20 binnen. 21:25 Startte min of meer een gevecht en tot ongeveer 22:00 was de sfeer grimmig. Daarna loopt één van de vogels naar het nestkommetje en gaat wat zitten plukken aan het nestmateriaal alsof er niets aan de hand is. Vanaf dat moment is het schijnbaar koek en ei.
Hieronder een uit diverse fragmenten van de binnenkomst samengesteld filmpje.
Er is veel gebeurd vandaag! In nestkasten 2 en 9 aan de voorgevel werd nestmateriaal aangebracht. Met dank aan de harde wind werden er flinke hoeveelheden strootjes, pluisjes en zelfs groene blaadjes mee naar binnen genomen. In nestkast 2 gebeurde dat drie keer, in nestkast 9 zes keer. In observatie nestkast F werd ook gebouwd, maar daar was het effect wat minder indrukwekkend. Hieronder een paar plaatjes en een kort filmpje.


20:49 Kwam er een Gierzwaluw observatie nestkast A binnen. Iets later, zo rond 20:58 kwam de partner binnen, maar ongeveer 2 minuten later kwam er nog een derde Gierzwaluw binnen. Die liep naar de vogel die in het nest zat en een hevig gevecht brak uit. Dit duurde ongeveer 40 minuten. Het paartje heeft daarna gelukkig rustig samen kunnen overnachten. In kast F sliep vandaag maar één Gierzwaluw. Nog eentje in kast I. Misschien hadden die twee wel liever bij elkaar geslapen...? Hieronder een filmpje van het eerste deel van het gevecht in kast A.
Vandaag kregen de Gierzwaluwen van nestkasten 2 en 9 bezoek... Zie het filmpje hieronder.

Op camerabeelden van nestkast I op zolder zag ik een vreemd vliegje... Zie het tweede filmpje. Later kwam ik het diertje op zolder tegen. Het bleek de soort Melanophora roralis, een zogenaamde pissebedvlieg. De larven ontwikkelen zich namelijk in pissebedden... Het was een nieuwe soort voor de tuinlijst, nr. 689!
Het paartje Gierzwaluwen in nestkast 9 bleef vanochtend verdacht lang binnen. Het was prachtig weer buiten en de andere Gierzwaluwen waren allemaal naar buiten, maar tot bijna 12 uur 's middags was het paartje van nestkast 9 binnen. Ik had dus al zo'n vermoeden, maar toen ze eindelijk ook naar buiten gingen kon ik het zien: een eerste eitje was gelegd! :D
In de vroege ochtend hoorde ik al dat er iets mis was op zolder... Alweer een gevecht... Het bleek ditkeer in observatie nestkast F te gebeuren. Ik moest naar mijn werk en keek toen ik terug thuis was hoe het was verlopen. Het gevecht was 5:41 begonnen en ging door tot 9:43. Bijna precies 4 uur lang vechten dus... :/

In de avond zat er een mannetje Huismus te zingen. De ene keer zat hij in de ene houten model Voordorp Gierzwaluw nestkast, de andere keer in de andere. Ik vond het leuk om te zien, maar dat was vooral omdat ik nog niet wist wat er de dag erna ging gebeuren...

Ook kwamen die avond voorbijgangers langs die keken naar de papieren met tekst die ik voor het raam had gehangen ('Ze zijn er weer! Volg het wel en wee op www.xjochemx.nl'). De mensen liepen verder maar bleven al snel nog even staan om naar de zijgevel met de invliegopeningen voor de observatie nestkasten te kijken. Ik ben maar even naar buiten gelopen en heb een paar leuke dingen over Gierzwaluwen verteld. De vriendelijke mensen vonden het erg leuk en de man zei dat hij ook wel kastjes wou ophangen als dat zin zou hebben. Tijdens het gesprek waren er wat mooie giervluchten langs ons huis en zagen we invliegers in kast 9 en observatiekast F. Ook zagen we een uitvlieger uit één van de kasten aan de andere kant van de schoorsteen! Daar gebeurd bij mijn weten verder nog helemaal niets, dus dat was een spannende verrassing!

Later in de avond zag ik drie invliegers in een paar minuten tijd. Eentje in observatiekast F waar er al eentje binnen was, er volgde een paar keer roepen, toen zachte piepjes. Alles in orde dus. Een andere invlieger in nestkast 9, de partner van de Gierzwaluw die al binnen was. Toen vloog er een Gierzwaluw observatiekast H in, maar die kwam binnen een paar seconden weer naar buiten. Na enkele seconden vliegen ging deze vogel weer terug observatiekast H in, maar bleef met de staartpunten nog uit de opening in het tunneltje zitte! Vervolgens kroop de vogel achteruit weer naar buiten, bleef even hangen en ging toen weer naar binnen! Vrij vlot kwam hij of zij al weer naar buiten, vloog even langs de gevel en na een tijdje observatiekast I in. Daar werd vervolgens overnacht...

De Huismus zingend in een Voordorp model Gierzwaluw nestkast:


Vechtende Gierzwaluwen in observatie nestkast F:Nou... Ik begin maar met het slechte nieuws... Na thuiskomst van mijn werk zag ik dit in nestkast 2:Een eerste eitje! Kapot! Hoe kon dat nou weer?! Nou... Even de opnames terug gekeken...Waarom zou hij dat gedaan hebben? Het lijkt me de meest waarschijnlijke optie dat het mannetje dat gisteren nog in de Voordorp model Gierzwaluw nestkasten zat te zingen geen concurrentie wenst. Maar hij eet ook van het eitje, dat is denk ik niet de hoofdreden geweest om het eitje kapot te maken, maar meer opportunisme. Hoe dan ook, héél erg jammer!

Leuker nieuws dan!

In nestkast nummer 9 werd vandaag een tweede eitje gelegd! :DOok werd er vandaag weer aan het nestje in observatie-nestkast A gebouwd. In totaal kwam er negen keer een Gierzwaluw binnen met nestmateriaal en dat vooral in de ochtend. Er zaten opvallend vaak iepenzaden tussen (die helaas niet echt zoden aan de dijk zetten wat betreft nestbouw). Zie hieronder het verschil tussen de ochtend en het eind van de middag. :)

  's Avonds ontdekte ik op de camerabeelden van nestkast 2 een kever in de nestkast. Het dier bleek zo rond het middaguur binnen te zijn gekomen en zat dus al de halve dag in de nestruimte. Ik was erg benieuwd naar de soort en hoopte dat ik het dier als het naar buiten zou gaan misschien zou kunnen vangen om beter te bekijken. En dat lukte! Ik kon vanaf de overloop uit het raam het diertje met een potje vangen op de voorkant van de nestkast. Het bleek te gaan om de zeldzame Mierenboktor (Anaglyptus mysticus). Ik weet niet waarom de Nederlandse naam Mierenboktor is, het dier heeft voor zover ik heb kunnen vinden geen relatie met mieren. De larven groeien op in hard loofhout (bij voorkeur zonder schors) en de volwassen kevers bezoeken bloemen. Een fraaie nieuwe soort voor onze tuinlijst (tip: nog even sorteren op vroegste datum) in ieder geval!

Niet veel later werd ik gebeld door een kennis uit Blekershof, een wijkje verderop waar aardig wat nestplaatsen van Gierzwaluwen te vinden zijn. Er zou een Gierzwaluw vast zitten tussen dakpannen! Ik ben op de fiets gestapt en erheen gefietst. Bij aankomst zag ik een paar mensen over een schutting staan te kijken. De Gierzwaluw zat niet meer vast onder de pannen maar lag nu in de achtertuin op de grond. Toen aangewezen werd waar de onfortuinlijke vogel vast had gezeten wist ik dat het net iets anders zat. Er zat namelijk een mij bekende nestplaats op die plek en de vogel had niet vast gezeten, maar gevochten en was naar buiten gewerkt. Daarbij had het los komen van de andere Gierzwaluw even geduurd, waarbij het lijkt of de vogel die naar buiten hangt vast zit.
Hoe dan ook heb ik samen met één van de buurtbewoners even bij het betreffende adres aangebeld waar we naar de achtertuin mochten. De Gierzwaluw lag met vleugels gespreid op vlonderplanken naast een strakke, verhoogde vijver. De kleine tuin was omgeven door schuttingen, te weinig ruimte voor een Gierzwaluw om van de grond te komen (want in tegenstelling tot wat vaak wordt geschreven en gezegd kunnen ze dat echt wel). Ik raapte de vogel op en nam hem of haar mee naar het pleintje net buiten de tuin. Ik bekeek de vogel even goed op tekenen van verwondingen, maakte (te) snel wat foto's en hield de Gierzwaluw vervolgens met gestrekte arm op een platte hand. De vogel keek even rond en vloog toen op. Eenmaal in de lucht kwamen er meteen wat anderen omheen en achteraan vliegen. Eventjes vloog de Gierzwaluw rond, maar toen dook hij of zij gewoon weer die nestruimte in! Er werd kort geroepen, maar toen werd het stil. Waarschijnlijk was het dus de rechtmatig eigenaar die begroet werd door de partner. Waarschijnlijk zijn de vechters gezamelijk naar buiten gekomen, maar heeft de één weg kunnen vliegen (de indringer) en is de ander (de bewoner) in de tuin op de grond beland.

Altijd bijzonder, zo'n dichtbij-ervaring. Bij nader inzien jammer dat ik niet wat betere foto's heb gemaakt, met name van de pootjes. Ik heb nu in een mapje dat ik meeneem tijdens het geven van excursies een foto die ik van een kennis kreeg. Daar staan pootjes op, maar van een net geringde Gierzwaluw. Ik zou liever een eigen foto van niet-geringde pootjes gebruiken, maar onderstaande foto is van te matige kwaliteit om op A4 formaat af te drukken.
Ook was een foto van mezelf tijdens het laten vliegen van de Gierzwaluw eigenlijk wel leuk geweest om te hebben. Maar ja... Op zo'n moment ben je toch wat meer met het welzijn van de vogel in kwestie bezig hè...

        Er gebeurde weer veel vandaag! Leuke dingen!

In nestkast 2 werd een nieuw eitje gelegd. Hopelijk blijft deze veilig voor de man Huismus die nog steeds regelmatig in de buurt zit te zingen... In nestkast 9 werd een derde eitje gelegd!

  

En, spannend! 's Ochtends heel vroeg (rond 6:10) werd de binnenkomende Gierzwaluw zeer enthousiast ontvangen door de al aanwezige Gierzwaluw. Erg leuk om te zien.Dat enthousiasme was wellicht niet zonder reden... Anderhalf uur later werd namelijk uitgebreid gepaard!Wat gaaf... Blij en ook wel een beetje trots hoor! NIMBUS!
vandaag werden twee eitjes gelegd! Eentje die ik wel een beetje kon zien aankomen (zie afgelopen woensdag), maar dat is wel het allereerste eitje OOIT in één van mijn observatie-nestkasten op zolder! :D Hoe gaaf wordt dat straks... Jongen van dichtbij te zien... Spannend!

Het andere eitje was de tweede in die nestkast (nummer 2), of de derde als je de kapotte meetelt...

  Weer een primeur vandaag! Een eerste eitje ooit in observatie-nestkast F! :) Wel een karig nestje hoor... Daar mag nog best wat nestmateriaal aan toegevoegd worden...
In observatiekast A werd een tweede eitje gelegd. :)

Eerste eitje in observatiekast F    Tweede eitje in observatiekast ANou... Ze hebben me gehoord denk ik? :)

Nieuw nestmateriaal in observatiekast F    Nieuw nestmateriaal observatiekast A    Het nestje in kast AIn observatiekast F werd vandaag een tweede eitje gelegd. Door het gordijntje van het zolderraampje open te maken toen er geen Gierzwaluwen binnen waren kon ik voor wat extra belichting in de nestkast zorgen. Zie hieronder.

Tweede eitje in observatiekast F

In de avond kwamen alle Gierzwaluwen lekker thuis slapen... Wat een heerlijk beeld, al die prachtige vogels bij ons thuis!

Overzicht 's avondsIn observatiekast F is begonnen met broeden op de twee eitjes. Man en vrouw Gierzwaluw broeden afwisselend en komen elkaar niet voeren, dus als de partner het komt overnemen gaat de ander naar buiten om zijn of haar eten bij elkaar te vangen. Hieronder een filmpje van wisseling van de wacht. :)
In observatiekast I lag een eitje... Daarin gebeurd verder eigenlijk niets, alleen komt er soms een Gierzwaluw binnen waarvan ik sterk vermoed dat die in F had moeten zijn. Dus... Dit eitje in een kast waarin geen nestbouw plaats had gevonden... Hoorde dat niet ook in F? Misschien lag het er al twee dagen, want Gierzwaluwen leggen om de dag een eitje. Het tweede eitje in kast F werd de 26ste gelegd, een derde zou dan dus 28 mei verwacht worden. Maar dat kwam niet. Toen beide Gierzwaluwen afwezig waren heb ik het eitje maar verplaatst. Als het al te lang lag wordt het niets, helaas. Maar als het nog wel gewoon uitkomt, komt het vast gewoon goed! Duimen maar! De toekomstig ouders deden er in ieder geval niet moeilijk over bij thuiskomst.

Eitje bijgeplaatst in kast F    Paartje in observatiekast F

klik hier voor pagina 3

Terug naar pagina 1

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage