GIERZWALUW DAGBOEK 2017, pagina 1 (Klik hier voor pagina 2 en hier voor pagina 3)
Klik op een afbeelding om deze te vergroten

Het valt nog onder de eerste week van 2017, toch? Dan mag het nog wel even: eenieder die dit leest wens ik bij deze een gelukkig en Gierzwaluw-rijk 2017! Woont u in de buurt? Kom dan dit jaar (weer) eens langs bij één van de vele Gierzwaluw-excursies die ik dit jaar zal verzorgen! :)

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. Ik was het al een tijd aan het uitstellen omdat het niet echt een heel leuk klusje is. Ik moet een heel stel nestkasten van de gevel halen omdat een flink aantal camera's het niet goed meer doet. Twee camera's lijken echt defect en geven geen beeld meer of ruis, de rest doet het overdag nog gewoon, maar als het donker wordt niet meer doordat de infrarood-verlichting niet meer werkt... Zo kan ik nu in de winter bijvoorbeeld niet goed controleren hoeveel en welke vogels komen overnachten in welke nestkasten (zoals deze avond een Koolmees in nestkast 3).
Vandaag maakte ik een eerste begin, drie nestkasten haalde ik naar beneden, nummers 1, 2 en 9. Nummers 2 en 9 zijn de afgelopen jaren bezet geweest. De nestjes in deze nestkasten zijn nu twee jaar oud aangezien deze nestkasten twee jaar geleden zijn opgehangen. Maar op deze plekken hebben natuurlijk al langer Gierzwaluwen genesteld, op de plek van nestkast 2 al vanaf 2010 (in 2010 voor het eerst nestbouw, in 2011 de eerste jongen). Op de plek van nestkast 9 hebben sinds 2012 genesteld (in 2012 de eerste nestbouw, in 2013 voor het eerst jongen).

Er was flink wat verschil tussen de twee nesten. In nestkast 9 was het nestje vrij normaal, wel wat opeenstapeling van uitwerpselen bij de wand nabij de invliegopening (maar door de Gierzwaluwen wel netjes weggewerkt buiten beeld van de camera :p). In nestkast 2 was het nest en de hele nestkast wat verkleurd en waren de uitwerpselen tot een soort stof uiteengevallen, waarschijnlijk door activiteit van larven van insecten en wellicht hogere vochtigheid? Op het dak van die nestkast trof ik namelijk redelijk wat water, ook al is dat dak direct onder de gootombouw gelegen. Wellicht geen slecht idee dus om de gootombouw binnenkort eens te vernieuwen/repareren...

Ik moet dus nog flink wat andere nestkasten van de gevel halen en vervolgens de camera's schoonmaken en opsturen naar de verkoper. Hopelijk kunnen ze op tijd gerepareerd of vervangen worden voor het komende seizoen zodat ik alles weer mooi kan gaan observeren!

     

     Vandaag zag ik dan eindelijk mijn eerste Gierzwaluw van 2017! Ik heb al dagen lang de luch afgespeurd, maar het duurde lang tot ik deze eerste zag. 26 Maart werd op waarneming.nl een Gierzwaluw gemeld. Dat is een vroege uitschieter, maar vanaf zo'n moment blijf ik de lucht wel met extra spanning in de gaten houden.
Toch duurde het dus nog even. Meestal zie ik mijn eerste rond de 20ste, maar rond die tijd had ik in Tilburg regelmatig weinig zicht op de lucht tijdens een vierdaags-metal festival. Op de momenten dat ik daar buiten was bekeek ik ook veel de lucht, maar verder dan een Slechtvalk (Falco peregrinus) kwam ik daar niet.
Vandaag tijdens bewolkt weer met veel wind en af en toe wat spetters regen besloot ik al fietsend naar huis na een dag werken een omweggetje te nemen. Om mijn kansen op die eerste te vergroten. Door een afslagje te nemen en een stukje dijk te volgen kwam ik bij de Oude Waal, vooraan in de Ooijpolder. Daar worden vaak vroeg in het seizoen Gierzwaluwen waargenomen. Niet vreemd, want de ondiepe oude zijtak van de rivier de Waal is omringd door inheemse boomsoorten als wilgen. Deze combinatie zorgt voor veel insecten en het beste aanbod als de weersomstandigheden juist wat minder zijn.
Bij aankomst zag ik al direct veel echte zwaluwen, dat wil zeggen Huiszwaluwen (Delichon urbicum) en Boerenzwaluwen (Hirundo rustica). Die vlogen vooral veel vlak boven het wateroppervlak. Gierzwaluwen doen dat doorgeens minder, zo laag boven water vliegen, is mijn ervaring. Ik pakte het kleine verrekijkertje dat ik altijd in mijn rugzak heb zitten en begon rond de boomkruinen aan de overkant van de plas te zoeken. Ook daar vooral zwaluwen. Maar in een stukje waar geen zwaluwen vlogen zag ik 'm! Op flinke afstand, maar overduidelijk een Gierzwaluw! Voor mij overduidelijk herkenbaar, al was het alleen al aan de manier van vliegen. Zo anders dan zwaluwen, van wie Gierzwaluwen overigens helemaal geen familie zijn. De Gierzwaluw is de Nederlandse naam voor één soort uit de familie Gierzwaluwen (Apodidea) waar nog zo'n 90 andere soorten toe behoren.
Ik zag de enkele Gierzwaluw overigens al snel door de verrekijker uit beeld verdwijnen, richting het noorden vliegend. Ik pakte toen mijn camera en probeerde de vogel nog te vinden, maar zonder succes. Bij deze hieronder dus alleen een screenshotje van mijn waarneming op waarneming.nl. :)
Het was een spannend dagje vandaag! Rond het middaguur viel me op dat er in nestkast nummer 2 een heuse plas water lag! Wat een slechte timing zeg... Wie weet wanneer daar de eerste Gierzwaluw naar terugkeert?! En wat zou er gebeuren als zo'n vogel naar binnen komt en daar in een plas water terecht komt? Rechtsomkeert en een nieuwe nestplaats zoeken? Op zich een interessante vraag, maar niet eentje die ik wil kunnen beantwoorden door er hier thuis achter te komen!

Na de lunch was het water al bijna bij het nestje, dus maakte ik wat haast om de ladder tegen de gevel te zetten. Ik haalde het dak van de nestkast en schrok van de hoeveelheid water (helaas vergeten een foto te maken). Het was inmiddels toch wel ook tot het nestje gekomen. Ik goot de nestkast eerst leeg en depte de bodem daarna zo goed mogelijk droog met keukenpapier. Maar het bleef vrij vochtig in en rond het nestje, dus gebruikte ik ook nog even de fön om nog wat extra vocht weg te krijgen.
De nestkast was toen ik hem de vorige keer open had (niet al te lang geleden) niet erg schoon, maar dat is wel het voordeel van de lekkage, nu is hij een stuk schoner! :p

Er waren ook nog wat kleinere problemen met de andere nestkast waar vorig jaar jongen in zijn grootgebracht, nummer 9. Daarvan haperde het beeld zo nu en dan. Omdat ik de ladder toch al buiten had ging ik daar ook nog even naar kijken. Want het is niet héél ernstig, maar het zou toch bijzonder vervelend kunnen uitpakken op bepaalde momenten (eerste keer een Gierzwaluw terug, eerste keer het paartje samen, etc.). In eerste instantie leek het opgelost nadat ik alle stekkertjes even los had gemaakt en weer goed stevig in elkaar had gedaan. Maar helaas, dat deed 't 'm niet. Dus haalde ik de BNC-connector van de video-kabel af en maakte er een nieuwe aan. Een klusje waar ik voorheen tegenop keek, maar het vastmaken van zo'n connector is eigenlijk een fluitje van een cent. Hopelijk is het probleem nu wel opgelost. En omdat ik er toch mee bezig was heb ik die kast ook nog maar even wat beter schoongemaakt. Het ziet er weer helemaal prima uit, de Gierzwaluwen zijn meer dan welkom terug!

Houd de muiscursor zoals overal op mijn site stil op de foto voor wat extra info en klik om te vergroten (in een nieuw venster).

Overigens schrijf ik blog-berichten op de website van Beleef de Lente, bij de Gierzwaluw natuurlijk. Ook over een deel van bovenstaande schreef ik een blog (lees het door op het woord blog te klikken). :)

        

     Vanochtend keek ik uit het raam aan de achterkant van ons huis. Een prachtig begin van de dag met een strakblauwe lucht. En wat vliegt daar?!? EEN GIERZWALUW! En niet zo maar eentje, eentje die naar huis huis aan het afdalen is! Ik ran snel naar het raam aan de voorkant van het huis, want aan de achterkant hebben we nog geen bezette kasten gehad, dus daar verwacht ik er geen terug. De Gierzwaluw verschijnt vervolgens in beeld boven de straat en vliegt met een cirkel achter de huizen van de overburen langs om weer in onze straat uit te komen. Een keer of acht vliegt de Gierzwaluw langs onze gevel, dicht langs nestkast nummer 2! Ik maakte er een kort, beverig filmpje van dat niet de moeite van het uploaden waard is. Hoewel... Misschien toch even in slow motion...?In de avond wachte ik vol spanning, maar er kwam geen Gierzwaluw slapen... :( Ik ben benieuwd, morgen dan misschien???Vroeg in de middag vloog er weer een Gierzwaluw door de straat! Ditkeer vloog de vogel aan op nestkast nummer 9. Of was het een andere? Niet veel later kwamen er twee Gierzwaluwen over vliegen! Roepend! Heerlijk, de eerste keer weer dat geluid horen dit jaar. :) Toen we later in de middag van huis vertrokken kwam ze weer over, kort roepend.

's Avonds was het weer spannend. Zou er ééntje terug komen om te overnachten, of misschien zelfs twee?! Dat eerste was het geval, maar niet in nestkast 2 of 9, maar in observatiekast F! Binnenkomst om 20:25, 20:37 weer naar buiten. Op dat moment stond ik op de oprit waardoor ik snel een leuke foto kon maken! Om 20:49 kwam de Gierzwaluw weer terug naar dezelfde nestkast op onze zolder. Terwijl ik dit schrijf zit hij of zij in het nestkommetje te slapen. :) Hij of zij, het verschil is namelijk niet te zien en hoewel sommigen claimen dat mannetjes als eerste terugkomen ben ik daar niet van overtuigd vanwege gebrek aan feiten daaromtrend. Hieronder ook nog een kort filmpje van de eerste binnenkomst.

Twee Gierzwaluwen scheren langs, 30 april 2017.    Eerste GZ in obs kast F    Gierzwaluw terug in obs kast F
Vanochtend was de Gierzwaluw die in observatiekast F overnachtte al vroeg naar buiten. Rond 5:45 al vertrokken. Na mijn werk keek ik de opnames terug en zag dat er om 7:06 weer een binnenkomst was vastgelegd. De Gierzwaluw bleef toen een uur en 40 minuten. Rond 17:45 was het hier flink hard aan het regenen, maar de Gierzwaluw was toen ergens buiten. Waar en hoe vraag ik me dan af... Om 19:30 kwam hij of zij weer binnen om een half uurtje later toch weer naar buiten te gaan. Weer een half uurtje later was hij of zij weer terug en bleef toen voor de overnachting. Ik moet zeggen dat het me deugd doet dat de vogel zonder moeite steeds naar dezelfde nestkast terugkeert. Vorig jaar (klik voor het dagboek van vorig jaar) was er geruzie en werd er veel in verschillende kasten ingevlogen. Hopelijk wordt dit seizoen wat rustiger en productiever.
Er gebeurt nog weinig spannends. Er is nog steeds slechts één Gierzwaluw aanwezig, momenteel weer in observatie-nestkast F. Vandaag was die Gierzwaluw tot iets over half elf 's ochtends binnen. Na vetrek kwam hij of zij zojuist om 20:53 weer binnen. Ik had geluk, want ik zag de Gierzwaluw nog even boven onze straat vliegen. Ik wist niet zeker of de aanvliegroute via de straatkant liep, of dat de Gierzwaluw via de achterkant aanvliegt. Dat laatste is het geval, want terwijl ik na het zien vliegen van de vogel stond te wachten op een mooie duik naar de zijgevel, hoorde ik het geluid van krabbelende pootjes in de nestkast vanaf de computer komen. De vogel was binnen.

Naast een enkele Gierzwaluw zitten er op dit moment ook nog twee Koolmezen in Gierzwaluw-nestkasten. Niet twee in één kast hoor. Maar één in nestkast 1 aan de voorgevel en één in nestkast 11 aan de achtergevel. Maar beide niet erg fotogeniek. :p De mees is kast 1 verdwijnt direct na binnenkomst uit beeld door precies onder de camera te gaan zitten. De mees in kast 11 is wat origineler, die springt na binnenkomst bovenop de camera om daar te overnachten! :p Hieronder een heel kort filmfragmentje van de binnenkomst deze avond.
Wat een leuk begin van de dag! Toen mijn vrouw vanochtend vertrok naar haar aikido-training zag ze een Gierzwaluw roepend overvliegen en gaf me daar een seintje over. Ik ging naar buiten met mijn fotocamera en zag twee Gierzwaluwen rondvliegen. Na een tijdje maakte één van de Gierzwaluwen een duikvlucht naar ons huis, richting nestkast nummer 2. Er werd even kort aangehaakt, maar de vogel vloog toen weer weg. Maar het duurde niet lang, nog geen halve minuut later volgde een nieuwe duikvlucht en toen ging de Gierzwaluw rechtstreeks de nestkast in! :D De tweede terug dus! En op dat moment was ook de Gierzwaluw op zolder binnen, dus kon ik onderstaand screenshotje maken. :) Zie verder hieronder twee korte filmpjes.

screenshot net na invliegen kast 2

Het invliegen gefilmd:


De binnenkomst in de nestkast:Maar dat was niet het enige leuke vanochtend! Ik ontving ook 10 nestkasten voor Gierzwaluwen die ik had besteld bij Vivara Pro. Het is een aangepaste versie van een bestaand model. Dat bestaande model had naar onze (het bestuur van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland) te kleine binnenmaten (met een bodemoppervlak van 28 x 17 cm). We hebben vervolgens overleg gevoerd met de mensen van Vivara Pro en de nestkast is vergroot! Nu is het bodemoppervlak ongeveer 33 x 13 cm.

Een tijdje terug ontvingen leden van Vogelbescherming Nederland wonend in Nijmegen een brief bij het blad Vogels. In de brief werd gevraagd of mensen een bijdrage wilden leveren voor de Gierzwaluw in de regio. Het geld dat daarmee werd opgehaald staat nu tot mijn beschikking. :) Ik heb er bovengenoemde 10 nestkasten met een flinke korting mee gekocht. Ik kan deze nestkasten nu tegen kostprijs verkopen aan mensen in de buurt en de inkomsten daarvan gaan weer terug in het potje. De volgende nestkasten die ik koop (want de 10 zullen snel op zijn vermoed ik) zullen wat duurder zijn, maar wellicht kan ik dan subsidie bieden uit het potje waardoor ik ze nog steeds goedkoop aan geïnteresseerden kan aanbieden. De eerste kasten zijn al besproken voor mensen hier in de buurt, dus hopelijk wordt Beek nóg Gierzwaluw-vriendelijker! :)

Burgos nestkasten geleverd    Zelfportret met Burgos nestkastWat een dag! :D

Gisterenavond ging de Gierzwaluw in nestkast nummer 2 alleen de nacht in. Maar toen ik vanochtend beneden kwam en naar de camerabeelden keek zaten daar ineens twee vogels! De partner bleek deze ochtend om 5:50 gearriveerd te zijn! Er werd eerst even netjes aangeklopt... ;)Eenmaal op mijn werk ontving ik rond 9:45 het bericht dat er bij de vogeltrek-telpost bij Breskens in Zeeland al bijna 10.000 Gierzwaluwen waren gezien! Rond 11:30 waren het er al 13.000! Toen ik na mijn werk naar huis fietste was het wel duidelijk dat er veel ons land waren binnen gevlogen. Was het de afgelopen dagen nog echt zoeken en zag ik er steeds maar enkelen, nu zag ik ze echt weer overal! Ik ging boodschappen doen in het centrum van Nijmegen en zag daar een groepje van zeker 6 Gierzwaluwen redelijk hoog boven de winkelstraat. Op weg naar huis zag ik er nog boven het Valkhofpark, de heuvelrug, boven weilanden in de Ooijpolder en er vlogen er vier boven onze straat!

Nieuwsgierig naar wat er deze dag bij ons thuis was gebeurd bekeek ik de opnames van de nestkast-camera's. Niets bijzonders. Maar dan in de avond... Een vriend van me hielp me met het online krijgen van LIVE beelden, wat lukte! Terwijl we ermee bezig waren kwam er een Koolmees nestkast 1 in om te overnachten. Enkele seconden erna kwamen er twee Gierzwaluwen vlak na elkaar nestkast 2 binnen! Vrijwel tegelijkertijd (21:00) kwam er een Gierzwaluw nestkast 9 binnen! Een nieuwe terug dus! Maar dat was nog niet alles... Want niet alleen kwam 10 minuutjes later de Gierzwaluw van observatie-nestkast F binnen, vrijwel gelijktijdig kwam er ook eentje binnen in kast A, én een in kast J!

Overzicht_in_de_avond_5 mei 2017

Ik ben erg benieuwd... Zou er onder de enkelingen in de observatie-nestkasten stiekem toch een paartje aanwezig zijn die nu nog van elkaar gescheiden slapen? Morgen misschien oefenen samen dezelfde nestkast in te gaan? Of zouden de drie enkelingen allemaal hun eigen plekje hebben en wachten op hun partner of deze nog moeten gaan vinden? De kasten liggen in ieder geval ver uit elkaar. De vogel in F is voor zover ik weet dit seizoen nog geen andere kast binnen gegaan en heeft F dus echt als plekje. A en J liggen zo ver van elkaar af als kan. Zie onderstaande foto. We zullen zien wat er hier dit jaar gaat gebeuren!
Vooral aan het begin van de ochtend vlogen er heel regelmatig Gierzwaluwen al roepend rond ons huis. Wat een fijn geluid... :) Later in de ochtend gebeurde het wat minder vaak, maar bij vlagen nog met leuke aantallen (bijv. een stuk of 8 tegelijk). In de middag was ik lange tijd op zolder bezig om een drietal nestkasten waarin nog geen camera's zaten van camera's te voorzien. Helaas draaien ze nog niet allemaal, want ik loop tegen wat capaciteitsproblemen aan als het om de stroomvoorziening gaat. Hopelijk is dat binnenkort opgelost, want wie weet wat zich momenteel buiten beeld afspeeld... Want vanavond was er bijvoorbeeld ineens een Gierzwaluw in observatie nestkast C. Een tijdje zat er toen één in C, één in F en één in A. Zou de Gierzwaluw die in C zat degene zijn die gisteren in J zat? Dat is nogal een verschil in locatie... Maar later werd het raadsel opgelost, want daar was ineens toch ook een Gierzwaluw in J! Er is er vanavond dus weer eentje bij gekomen! Het is even de vraag of de Gierzwaluw in C niet liever bij één van de anderen had gezet (en dus per ongeluk de 'verkeerde' nestkast is binnen gegaan), maar dat zal de tijd me leren denk ik... In ieder geval leuk voor het overzichtsplaatje van vanavond!
Weer aardig wat giervluchten vandaag. Een tot drie maal toe een mooie groep van ongeveer 20 Gierzwaluwen wat hoger boven de buurt. In nestkasten 2 en 9 nam ik voor het eerst het aanbrengen van nieuw nestmateriaal waar, zie hieronder twee korte filmpjes. Het nestmateriaal werd helaas in beide gevallen buiten beeld aan het nestje toegevoegd door het vast te maken met speeksel.

Daarnaast waren er ook wat vreemde gebeurtenissen... In de avond waren de twee paartjes van nestkasten 2 en 9 aan de voorgevel samen op het nest. In de observatie nestkasten op zolder kwamen er enkelingen binnen in nestkasten A, F en J. Maar waar er gisteren ook eentje in C overnachtte kwam deze daar nu niet binnen. Ik zag toen ik op de oprit stond dat er een Gierzwaluw even aanhaakte bij C, maar na nog een paar rondjes vloog deze bij A naar binnen, waar toen dus al een Gierzwaluw binnen was. Op de opnames zag ik hoe de binnengekomen vogel de keel liet zien aan de reeds aanwezige vogel, een teken van goede wil, geen agressie. Vervolgens een voorzichtige benadering, maar de vogel in het nestkuiltje liet duidelijk merken niet van de aanwezigheid van de nieuwkomer gediend te zien. Gelukkig volgde er geen echt gevecht omdat de tweede vogel zelf snel het hazenpad koos... Zie de beelden hieronder!Later gebeurde dit nogmaals, alleen was de binnenkomst toen niet veel meer dan even de nestkast in kijken en meteen weer gaan. Toen er geen Gierzwaluw in een andere kast binnenkwam ben ik nog even buiten gaan kijken of deze misschien ergens was gaan hangen om de nacht buiten door te brengen, maar dat was niet het geval. Geen idee waar deze vogel nu overnacht en hoe het nu zit met de Gierzwaluwen op zolder... Zijn het alle vier ongepaarde vogels? Allemaal van hetzelfde geslacht, of niet in elkaar geïnteresseerd? De vogels van A, F en J lijken goed ingeprent te hebben welke ingang ze moeten hebben. Als deze allemaal nog een partner moeten gaan aantrekken wordt het een erg spannende tijd!

Obs A_20170507, binnenkomst tweede GZNaar pagina 2

Naar pagina 3

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage