December 2012


Vandaag maakte ik op weg van mijn werk naar huis twee foto's. In de buurt van de Electrabel centrale waar aan de schoorsteen een nestkast voor Slechtvalken (Falco peregrinus) hangt fotografeerde ik een vrouwtje Slechtvalk. Altijd leuk om te zien.
Verderop, op de Weurtseweg in Nijmegen kwam ik een spandoek tegen dat aan het hek rond een bouwplaats hing. Helaas worden op die bouwplaats voor zover ik tot nu toe weet geen voorzieningen voor Gierzwaluwen (Apus apus) aangebracht. Op het spandoek stonden ze wel, want daarop was een impressie van de woningen in de Waterstraat te zien. Alleen waren in de impressie de neststenen in steenrood geverfd. Ik ben benieuwd of ze dat met de aangebrachte neststenen nog gaan doen. Lees meer over dit project met betrekking tot de voorzieningen voor Gierzwaluwen op deze pagina in de Gierzwaluwen-sectie van deze site.

  In het bos op de heuvelrug achter ons huis in Beek fotografeerde ik vandaag de gemakkelijk te herkennen en algemene Geweizwam (Xylaria hypoxylon), een zogenaamde zakjeszwam.
Tijdens een korte wandeling door Dal Palland (het stukje op de heuvelsrug vrijwel direct achter ons huis) vond ik een dode Gaai (Garrulus glandarius). Wat een prachtige gestreepte veertjes hebben die toch. Ik heb er eentje mee naar huis genomen en maakte er daar een close-up foto van.

Eveneens thuis maakte ik foto's van twee van mijn eigen foto's. Huh? Ja... Achterop de Natura, het verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) stond namelijk een advertentie voor een boek waar ik al erg lang naar uitkeek: de Nederlandse Bijen. In die advertentie zag ik een foto staan die me sterk deed denken aan een foto die ik 2 april 2011 maakte (klik op de datum om meer te lezen over het verhaal achter de foto). Maar ja, een foto van een nestcel van een zandbij, die zal er voor meer fotograven wel hetzelfde uitzien dacht ik. Maar toen ik later toch nog eens mijn eigen artikel in de HymenoVaria (het blad van de Sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV)) opzocht (klik om de PDF te openen), bleek het toch verdacht veel op elkaar te lijken... En vandaag ontving ik een mailtje waarin stond dat ik in verband met mijn bijdrage aan het boek een gratis exemplaar zou krijgen! :D Ik ben benieuwd welke foto's er eventueel nog meer in het boek terecht zijn gekomen!

     Na mijn werk maakte ik nog even een korte omweg om naar de voorzieningen voor Gierzwaluwen in nieuwbouw in de Waterstraat in Nijmegen te kijken. Lees het verhaal achter deze voorzieningen op deze pagina in de Gierzwaluwen-sectie.
Een dik pak sneeuw vandaag... En overvliegende zwanen bleken mijn eerste Wilde zwanen (Cygnus cygnus) te zijn! Ik vond dat de zwanen een aparte roep hadden en zocht ernaar op internet. Ik kon echter niets vinden dat er op leek, maar toen bleek een mede lid van de Vogelwerkgroep Nijmegen dezelfde groep zwanen gezien te hebben en hij wist dat het Wilde zwanen waren. Hij stuurde me ook een linkje waar precies het geluid te horen was dat ik hoorde: http://waarneming.nl/sound/view/3067. Leuk!
Verder fotografeerde ik vandaag een paartje Kauwen (Corvus monedula) bij wat een mogelijke nestplaats leek te zijn. Niet dat ze nu nestelen natuurlijk, maar toch. En één van de Kauwen had een opvallende streep in de nek waardoor ik aan de ondersoort Noordse kauw (Corvus monedula monedula) moest denken. Die fotografeerde ik eerder in de tuin, zie het dagboek van 25 maart (vooral de middelste van de drie foto's aldaar). Maar ik weet niet zeker of dit er nu ook een was.

Een heel andere foto tenslotte van de band Allah-las. Die speelde een paar nummers in muziekwinkel Kroese in Nijmegen. Ik kende de band van een paar nummers die ik wel eens op Pinguin Radio voorbij hoorde komen en vond 't erg leuk dat we ze nu gratis een paar nummers live konden zien spelen! Voor een impressie van de rustige, zomerse muziek van de band stel ik voor het nummer Busman's Holiday te beluisteren (klik voor de clip op YouTube)!

              Vandaag ben ik naar Leiden gegaan voor de presentatie van de bijenatlas, of officieel: De Nederlandse Bijen, deel 11 in de reeks Natuur van Nederland (zie ook de website van de KNNV Uitgeverij). Ik kwam o.a. degene tegen met wie ik 2 april 2011 het graaf-onderzoek heb gedaan, Anne Jan Loonstra. Hij bleek behoorlijk wat foto's aangelevert te hebben die in de atlas zijn afgedrukt, maar ik was toch ook wel blij verrast met mijn uiteindelijke bijdrage wat beeld betreft aan het boek: 3 foto's! :) Eén van de Kleigroefbij (Lasioglossum pauxillum), waarvan de foto wordt gebruikt in het hoofdstuk Het Bijenleven om te illustreren dat sommige soorten hun nestingang 'markeren' met een tumulus, een hoopje of torentje van uitgegraven materiaal. Die foto maakte ik tijdens een driedaagse excursie naar het Eifel gebied met de KNNV afdeling Nijmegen, zie ook het dagboek van 24 tot 26 juni 2011.
In datzelfde hoofdstuk staat nog een foto die ik heb gemaakt, van een nestcel van de Donkere rimpelrug (Andrena bimaculata). Tot slot staat ook bij de bespreking van die soort nog een foto die ik in 2009 maakte. :)In de achtertuin fotografeerde ik vandaag de eerste opgekomen Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis). Ook verwisselde ik vandaag het geheugenkaartje van de cameraval die in de buurt in het bos hangt. Er stonden niet veel filmpjes op. Op één ervan waren een stel vogels te zien. Een Gaai (Garrulus glandarius), een Grote bonte specht (Dendrocopos major) en een stuk of 5 Merels (Turdus merula) tegelijk. :) Verder waren er drie grote Wilde zwijnen (Sus scrofa) gefilmd, altijd leuk! Klik op de onderste afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.


Happy birthday to meee! Happy birthday tooo meeeeee! Happy birthday! Happy birthday! Happy birthday to meeeeee!

Jaja, vandaag bereikte ik de leeftijd van 32 jaar. Van mijn vriendin Lisette kreeg ik een prachtig boek over de intrigerende plantenfamilie Bremrapen (Orobanche). Het is een standaardwerk over deze planten, voor Europe zelfs, dus is het in Engels, Duits en Nederlands geschreven. Ik kende de meeste in Nederland groeiende Bremrapen wel (zoals de in onze tuin groeiende Klimopbremrapen (Orobanche hederae)), al heb ik er veel nog nooit gezien. Maar dat er nog zo veel andere soorten zijn, bijvoorbeeld soorten die parasiteren op commercieel gekweekte wortels of op Zonnebloemen (Helianthus annuus)! Gaaf! Dankjewel Lisette! :D

     Op weg naar haar ouders zag Lisette langs de weg op de Kapitteldijk in de Ooijpolder een dode vogel liggen. We stopten en ik ging kijken, het bleek een dode Kerkuil (Tyto alba). Ik had mijn camera op een verkeerde instelling staan, vandaar dat de foto wat blauw-achtig is geworden, maar dat zal de onfortuinlijke Kerkuil niet zo veel uitmaken... Zo zonde... Het zijn prachtige vogels en ze kunnen zo mooi geruisloos vliegen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe het gegaan moet zijn. De uil in complete stilte geconcentreerd op de berm. En in één klap is het voorbij... :(

Later op de dag maakte ik in onze achtertuin wat leukere foto's. De Hop (Humulus lupulus) en Bosrank (Clematis vitalba) zien er prachtig uit zo door elkaar gegroeid! En naast het 'moerasje' (ingegraven speciekuip gevuld met zand, verzadigd met (regen)water) is een sterk uitziende Pinksterbloem (Cardamine pratensis) aanwezig die volgend voorjaar hopelijk weer rijk gaat bloeien. De Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) die ik 15 december fotografeerde zijn inmiddels uit hun beschermende omhulsel gekomen. En achter de berging groeien prachtige zwammen. Geen idee van het soort, bladerend door een boek over paddestoelen vind ik de Witte bultzwam (Trametes gibbosa) wel lijken, maar er zijn er veel die veel op elkaar lijken...

           Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage