April 2016


Leuk! Een paartje Merels (Turdus merula) is zeer voortvarend begonnen met het bouwen van een nest in onze tuin! Eerder toonden ze interesse in een plekje dat niet zo handig was; bovenop een overdekt zogenaamd bijenhotel. Dat is een schijf populierenhout vol gaatjes dat plat tegen de muur van onze garage hangt met een afdakje erboven. De bovenkant van de schijf is dus rond, dat bied geen goede basis voor een nest. Dus probeerde ik ze al te helpen met diverse kunstgrepen, maar nu zijn ze blijkbaar toch tot de conclusie gekomen dat er een betere plek beschikbaar was. Dat is ook een min of meer overdekt plekje, bovenop het muurtje waar het kozijn van onze poortdeur aan vast zit, onder overhangende Bosrank (Clematis vitalba). Er is genoeg nestmateriaal te vinden in onze tuin en het is leuk om te zien dat ze het ook vooral van heel dichtbij haalt allemaal. Succes dame en heer! Oh, leuk detail! De man van het paartje is een oudje! Hij is geringd en ik kon achterhalen dat hij in mei 2010 is geringd als tweede kalenderjaar oude vogel! Inmiddels dus al in zijn achtste kalenderjaar!

Verder nog een héél stel andere foto's uit onze tuin. Ik ben namelijk erg druk met het kijken naar al die verschillende soorten dieren en diertjes in onze tuin. En dat zijn er VEEL! Als je goed gaat kijken is er zö veel te ontdekken! Vooral van kleine diertjes zijn er ontzettend veel... Een enkele milimeters groot kevertje bleek Cartodere bifasciata, een ingeburgerde exoot! Leuk om te zien is dat je met aanplant van bepaalde planten daarop gespecialiseerde dieren aan kan trekken. Dat lukt het beste met planten die ook in het wild voorkomen en inheems zijn. Zoals de Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum) waarop ik vandaag een onvolwassen (nymph fase) van de Dovenetelwants (Tritomegas bicolor) aantrof.

Zie verder de omschrijvingen bij de foto's door de muiscursor er even op stil te houden. Eén waarneming die ik nog wel extra bijzonder vond was die van een overvliegende Slechtvalk (Falco peregrinus) met duidelijk een gevulde krop (nest in de buurt???)!

        

        

        

        



Vandaag werd er weer hard gewerkt aan het nest, vooral door mevrouw Merel. Het is al héél wat! Erg leuk!

Verder keek ik vandaag naar welke bijen er op de bloeiende Boswilg (Salix caprea) af kwamen. Dat zijn er flink wat en allerlei leuke voorjaars-soorten! Alleen is het wat hoog, dus echt mooie foto's werden het niet. Een enkeling, eigenlijk alleen die van een Viltvlekzandbij (Andrena nitida) is wel aardig geworden omdat die bij laag genoeg kwam, toen ik eenmaal op het dak van de schuur was geklommen tenminste... :p Voor de overige soortnamen, zie de foto-omschrijvingen door de muiscursor even op betreffende foto stil te houden.

Tot slot ook nog een fotootje van een plant die veel mensen niet in de tuin zouden willen, de Grote brandnetel (Urtica dioica). Het is inderdaad een prikkende plant en daarnaast woekerd hij ook nog eens. Maar ik heb 'm op een plekje staan waar ik van het prikken nauwelijks last heb en in een pot, dus woekeren doet 'ie zo ook niet. Zo kan ik deze voor veel insecten waardevolle soort dus toch een plekje in onze tuin bieden. :)

     

        




Vanochtend was het dan zo ver! Ik vertrok naar het internationale Gierzwaluw seminar in Polen! Lees er alles over door op de link te klikken! :)




Eenmaal thuis van het Gierzwaluw-seminar was er toch weer van alles gebeurd! Er was een eerste eitje gelegd in het merelnest!!! :D In de tuin was de Grote muur (Stellaria holostea) in bloei gekomen (wat een prachtige subtiele bloemetjes zijn dat toch!) en de Heggenrank knalde echt uit de grond! Wat een groeikracht, maar wat wil je met een grote knol vol voedsel opgebouwd in het vorige jaar...

Dan was er nog de tuincamera! (zie ook het dagboek van 31 maart) Die had in mijn afwezigheid toch maar mooi een bezoek van een Steenmarter (Martes foina) vastgelegd! 'Just passing through' helaas, geen aandacht van de zo zorgvuldig aangelegde marterhoop (klik voor meer info daarover). Zie het filmpje onder de foto's!

     




Wat een prachtige tijd van het jaar is het toch. Het barst van het leven en er wordt gewerkt aan nieuw leven. In de tuin bied ik haren van bijv. honden van familieleden en geiten en zelfs kamelen (door mijn moeder meegebracht, dankjewel mams!) aan om te dienen als nestmateriaal. Ik bied ze aan in een oud sinaasappelnetje, vastgebonden zodat het niet in het geheel mee wordt genomen. En het vindt gretig aftrek wat hartstikke leuk is om te zien! Vandaag fotografeerde ik een vrouwtje Huismus (Passer domesticus) en een Pimpelmees (Cyanistes caeruleus). :) En wat mooi om mevrouw Merel (Turdus merula) op haar prachtige nest te zien zitten... We moeten er dagelijks langs lopen, ze zit naast de poortdeur tenslotte, maar dat deert haar gelukkig niet. Dus ook het maken van onderstaande foto heeft haar geen kwaad gedaan (ik kan gelukkig ook aardig inzoomen met mijn camera waarvoor ik niet zo dichtbij hoeft te komen als de foto wellicht suggereert). :)

     



Deze week na het seminar in Polen heb ik nog vrij. Dus stond ik vandaag maar eens om 4:45 op... :o 5:45 Vertrok ik vervolgens van huis om de MUS-telling in het centrum van Nijmegen te doen. MUS staat voor Meetnet Urbane Soorten, het tellen van stadsvogels dus. Op 12 vaste punten tel je dan alle (plaatsgeboden) vogels die je ziet en hoort. 's Ochtends vroeg zingen de meeste soorten, dus dat is de beste tijd om ze waar te nemen. Het was erg apart weer met zware mist die langzaam plaats maakte voor de zon. Dat leverde erg mooie plaatjes op. Ik maakte tussen het tellen door dan ook enkele foto's, zie de omschrijvingen bij de foto's hieronder door de muiscursor er even op stil te houden.

Thuis kon ik weer eens een foto maken van de inhoud van het Merel-nest toen de vrouw des huizes er even vandoor was. Twee mooie eitjes. :) Bij het netje vol haar kwam vandaag een Glanskop (Poecile palustris) kijken. Deze droeg een metalen ringetje, maar daar kon ik de code helaas niet van aflezen.
In deze tijd van het jaar vliegen de Gewone sachembijen (Anthophora plumipes) volop. Ik vind ze prachtig, grote hommel-achtige bijen die als een soort mini-kolibrie vliegend stil blijven hangen tijdens bloembezoek. Ze zijn dol op Gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis) wat veel in onze tuin staat. Volgens wat oudere literatuur nesteld de Gewone sachembij in steile kanten van bijv. rivieroevers, afgravingen en in oude muren, maar ook op minder steile dijkhellingen. Volgens nieuwere literatuur wordt genesteld in bijvoorbeeld wanden of muren, soms ook in horizontale vlakken. Niet zo heel vaak in houten boorgangen geloof ik? Maar ook weer niet heel erg bijzonder. De meerderheid geeft ook voorkeur aan het lemen wandje (klik voor een stukje dat ik er een paar jaar geleden over schreef (waar ik overigens ook schreef over de toen ook hard groeiende Heggenrank, haha!).

     

     

     



Ik weet het, ik heb al eerder een foto geplaatst van het vrouwtje Merel (Turdus merula) op het nest. Maar deze is nét iets mooier dan de vorige... :)




Vandaag maakte ik foto's in het Dierenweitje hier in Beek. Er waren jonge geitjes geboren die er super- schattig uitzien... En kippen zijn natuurlijk mooi, konijnen... Maar ik had niet verwacht dat er terwijl ik daar was nog een jong geitje werd geboren! Ik keek in het stalletje en zag een nat geitje liggen met stro beplakt naast moeder geit die op haar zij lag. De beheerder van het weitje had het ook nog niet in de gaten gehad, dus erg veel jonger dan op de foto die ik daarvan maakte had ik dat geitje niet kunnen vastleggen! De foto's zijn op de website van het Dierenweitje geplaatst. :)




Wat een mooie dag vandaag! Mooi weer en veel moois gezien, waaronder mijn eerste Gierzwaluwen van dit jaar! (klik om er meer over te lezen in het Gierzwaluw-dagboek).

In de achtertuin ontdekte ik een fraai micro-nachtvlindertje, de Esperiamot (Esperia sulphurella), die zeer waarschijnlijk gebruik maakt van de eikenhouten-stam op het terras voor het nageslacht (lees er op deze geweldige website meer over!).

En wat wonen we toch mooi... Het bos hier zo dicht bij is prachtig... Er groeien mooie zeldzame planten en Dal Palland is een prachtig glooiend gebied dat mooi wordt bijgehouden door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Ik ging ook weer even langs bij het Dierenweitje om het inmiddels opgedroogde geitje te fotograferen... :)

        

        



Vandaag was mijn vrouw betrokken bij een aikido-workshop in het Kulturhus in Beek (klik voor de Facebook-pagina van de aikido-lessen op Facebook). Ik was erbij om foto's en filmpjes te maken. Tussendoor ging ik even boodschappen doen. Bij thuiskomst viel me bij een klein rondje tuin een klein nachtvlindertje op, een zogenaamde micro. Het was duidelijk een lid van de familie langsprietmotten, maar ik kwam er pas later achter welke soort precies. Dat bleek de Smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella). Weer een nieuwe soort voor de tuinlijst! :)

Bij thuiskomst na de aikido-workshop kreeg ik weer eens de kans om in het Merel-nest te spieken. Ik maakte een foto van de eitjes, maar toen ik die vervolgens op mijn camera bekeek bleek één van de eitjes op het punt van uitkomen te staan! Er zaten kleine barstjes in!

  



Ohhhh!!! De Merel-eitjes zijn vandaag uitgekomen!!! Vanochtend kon ik rond half acht het eerst uitgekomen jong fotograferen. Piepklein... Een paar uur later zag ik moeder Merel met kleine wormpjes naar het nest gaan. Iets over half twee was daar een tweede jong! Prachtig...

     



Terug naar dagboek 2016 index Terug naar homepage