Maart 2015


Gisteren kreeg ik van kennissen die in het centrum wonen te horen dat ze twee Slechtvalken vanaf de Waalbrug richting Ooijpolder hadden zien vliegen! Vanochtend op weg naar het werk heb ik even goed naar de brug gekeken en daar zag ik na inzoomen met de fotocamera een Slechtvalk een maaltje nuttigen.Ik heb nog even de brug afgezocht, maar kon geen tweede valk vinden. Na enkele tientallen meters verder fietsen heb ik toch nog even omgekeken en toen zaten er twee!

Maar een nog leukere primeur voor mij persoonlijk kwam na het werk. Vanaf de Grote Markt keek ik nog even naar de St. Stevenskerktoren. Daar zat er eentje, op het gebruikelijke plekje vlak onder het bolletje. Maar wat was dat? Nog één! Man en vrouw op de toren! Dat heb ik nog niet eerder gezien, al is het natuurlijk al eerder gebeurd gezien een mislukt broedgeval inmiddels drie jaar geleden (klik om daar meer over te lezen). Maar nu staat daar boven ook een nestbak, dus ik vind het allemaal heel spannend!
Maar wie weet hebben de valken een plekje op de verkeersbrug gevonden? Maar eens goed opletten de komende tijd... En voor diegenen die regelmatig over die brug komen op een wijze waarbij veilig flink vaart geminderd kan worden is het misschien leuk eens op te letten of er niet allerlei leuke prooiresten in de gootjes o.i.d. liggen...?

     



Altijd leuk om vogels te zien badderen. Vanochtend deed een vrouwtje Merel (Turdus merula) dat met groot enthousiasme. :)

En er was nog iets dat erg leuk was om te zien! Begin januari heb ik de opening die al in onze schuur zat toen we hier kwamen wonen verkleind. Ik had er een jaar of twee geleden al een nestkast achter gemonteerd, binnen in de schuur dus. Maar er werd geen gebruik van gemaakt. Door de opening te verkleinen met cement hoopte ik hier verandering in te brengen. De opening was na verkleinen ongeveer 3 bij 3,5 cm. Prima voor meesjes dus. Vandaag zag ik de eerste een inspectie doen! :)

     



Vanochtend deed ik een vervelende constatering... Lees er hier meer over!




Vandaag moest ik werken (dat moet wel eens op zaterdagen). Op de heenweg fotografeerde ik een Slechtvalk zittend op een lamp aan de schoorsteen van de energiecentrale waar een nestkast aan hangt. (de beelden van de camera's bij die nestkast zijn hier live te bekijken).

Het was een lange werkdag. Op de terugweg dus lekker rustig aan gefietst en toch maar eens gestopt voor die uitbundig bloeiende Boerenkrokussen die in een bosje nabij de Vasim groeien.

Na het werk had ik met Lisette afgesproken in het centrum van Nijmegen. Na het parkeren van mijn fiets liep ik de Grote Markt op en keek naar de St. Stevenskerktoren. Daar zat een Slechtvalk, maar voor ik die kon fotograferen vloog die weg. Hij verdween achter het dak van De Waag uit beeld en ik verwachte hem er weer achter vandaan te zien komen. Maar dat gebeurde niet. Ik wachte even en dat was maar goed uit! Er kwam een valk aan vliegen, maar dat bleek een vrouwtje, met een volle krop! Kort daarna volgde het mannetje en ze gingen samen, hoewel op net verschillende 'verdiepingen' op de toren zitten! Wellicht hadden ze net op de Waalbrug zitten eten?

     

  



Prachtige lenteweer vandaag! En dat was te merken! Overal in het land werden Citroenvlinders (Gonepteryx rhamni) gezien. Zo ook hier in Beek. Ik had er al een paar zien vliegen, maar die lieten zich niet fotograferen. Toen ik er een in de achtertuin zag landen ben ik snel met mijn camera naar buiten gegaan. De Citroenvlinder was op de steen waar het leemwandje voor Gewone sachembijen op staat gaan zitten en had haar vleugels zo gedraaid dat lekker veel zonlicht werd gevangen. Het achterste deel van de wetenschappelijke naam van de Citroenvlinder heeft trouwens te maken met haar waardplant; de plant waar de vlinder eitjes op legt. Dat zijn namelijk de nauw verwante Sporkehout (Rhamnus frangula) en Wegedoorn (Rhamnus cathartica).

Ik maakte later op de dag nog wat foto's in de tuin. Zo fotografeerde ik een Weidehommel (Bombus pratorum) die onze krokussen en sneeuwklokjes bezocht. Verder maakte ik foto's van verschillende opkomende planten. Houd de muiscursor stil op de foto om te lezen welke soort.

Ook probeerde ik nog iets uit met betrekking tot het bespieden van Gierzwaluwen (klik om erover te lezen in het Gierzwaluw-dagboek).

        

     



Vandaag stond geheel in het teken van het plaatsen van nieuwe nestkasten voor Gierzwaluwen! Lees er alles over in het Gierzwaluw-dagboek!

Tijdens een pauze zagen we hoe een Koolmees (Parus major) druk met nestmateriaal heen en weer vloog! Er werd mos los getrokken van de grond direct onder de invliegopening van de inpandige nestkast in de schuur! Het ging zo een paar keer heen en weer. Erg leuk om te zien! Ook omdat het zo leuk is dat vogels hun nestmateriaal gewoon direct in onze tuin kunnen vinden! Nu maar hopen dat 't wat wordt!




Met al die aandrang tot nestelen van de vogels in onze tuin was het tijd om het jaarlijkse aanbieden van nestmateriaal weer op te starten. Vorig jaar deed ik dat door hondenhaar in een sinaasappel-netje in de tuin te leggen. Nu heb ik een iets fraaiere oplossing: een vetblok-huisje! Het type vetblok dat hierin past koop ik niet (het bestaat uit voornamelijk rundertalg, zoals de meeste vetproducten voor vogels...), dus dit is een mooie nieuwe bestemming. Als ik me niet vergis is het haar dat er nu in zit afkomstig van kamelen in een dierentuintje in Duitsland. :p

En ja, al die aandrang tot nestelen, want naast de Koolmees (Parus major) in de achtertuin zijn de Huismussen (Passer domesticus) er ook al druk mee! Een mannetje zit al regelmatig 's ochtends te zingen bovenop één van de twee nestkasten voor Huismussen aan de voorgevel van ons huis. Vandaag kon ik fotograferen hoe een vrouwtje de nestkast kwam inspecteren! :D

En dan nestelen van een andere orde..? Op de terugweg naar huis vanuit het centrum van Nijmegen zag ik een Slechtvalk (Falco peregrinus) op de Waalbrug zitten. Toch maar even de brug op gefietst in de hoop wat betere foto's te kunnen maken. En dat is gelukt, al zeg ik het zelf! :) Ik ben benieuwd of ze daar ergens in één van de nissen in de bogen van de brug een plekje hebben gevonden om te nestelen. Jammer dat ze dat niet in de St. Stevenstoren doen, maar wie weet volgend jaar als de toren weer helemaal uit de steigers is...?

     

     

     



Ok, dat was bijzonder... Zag ik daarstraks een geringd vrouwtje Grote bonte specht (Dendrocopos major) op het robinia paaltje landen waaraan het pindakaas-potje hangt. Snel foto's maken in de hoop wat van de ringcode af te kunnen lezen. Je weet wel, met zo'n continue-stand, klik-klik-klik-klik. De specht verdween even uit beeld. Ik keek even weg van mijn camera en naar buiten, de specht kroop weer richting pindakaas. Weer verder met foto's maken. Huh? Geen ring? Ik had het toch goed gezien net? Oh... Wacht... Dit is een mannetje! In een fractie van een seconde van specht gewisseld! :D

  

Afgelopen zaterdag bestelde ik twee kunstnestjes voor Huiszwaluwen (Delichon urbicum) bij Vivara. Niet de gewone, ik moest even met ze bellen om de versie zonder houten achterwand te kunnen bestellen. Deze staat niet op de website of in de catalogus, maar heeft wel een eigen artikelnummer. Niet moeilijk te bestellen dus. Vandaag kreeg ik ze al binnen en meteen zette ik de zaag erin! Haha!
Ik heb wel eens gehoord en gelezen dat Huiszwaluwen restanten van nesten aantrekkelijk vinden en daar graag hun nest aan vast bouwen. Door van de kunstnestjes een ring af te zagen en die tegen de gevel te plakken met (supersterke) kit wordt het restant van een nest nagebootst. Dit wordt her en der al gedaan bij zogenaamde zwaluwtillen en ik kreeg de tip via het Zwaluwen Adviesbureau op non-profit basis (dat is een hele mond vol). En vlotjes kunnen realiseren dus!

Nu alleen nog een bak modder... Komende maand komen de eerste Huiszwaluwen terug in Nederland na overwintering in Afrika. Ik hoop Huiszwaluwen die geïnteresseerd zijn een nestje onder onze dakrand te maken daar verder toe te stimuleren door ze bouwmateriaal aan te bieden. Ik ben van plan een bak met modder op het dak van de garage te plaatsen... Wordt vervolgd!

     



Vandaag kon ik weer wat foto's maken van een vrouwtje geringde Grote bonte specht (Dendrocopos major). De foto's werden mooi scherp, maar ik kreeg alleen kleine stukjes van de ringcode te zien... Ik kom hiermee niet verder dan L3 (8of3)7. Na de L moeten 6 cijfers komen, dus ik heb nog wel wat uitzoekwerk te doen...



's Avonds probeerde ik de camera in de buiten-behuizing uit met de infrarood LED-blokjes die in de oude Gierzwaluw-nestkasten zaten. De resultaten waren niet erg goed. De LED-blokjes gaven in het donker maar heel weinig verlichting voor de camera. Met de buitenlamp aan gaf de camera wel mooi scherp beeld, maar het is niet mijn bedoeling de tuin straks continue verlicht te hebben. Tijdens het testen van verschillende instellingen kwamen er nog even wat Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) voorbij. Tot héél dichtbij één keer een volgroeide muis en een duidelijk jonge! Zie hieronder een samenstelling van de beelden.




Tijdens een bezoek aan de St. Stevenskerktoren om mijn cameraval bij de nestbak voor Slechtvalken te controleren kwam ik bij een raampje naast de wenteltrap een overwinterende Kleine vos (Aglias urticae) tegen. Ik heb nog even overwogen het diertje mee te nemen naar een plaats dichter bij de buitenlucht, maar heb het toch maar daar laten zitten. Hopelijk kan het de weg naar buiten vinden als het weer het weer mogelijk maakt.

Verder bovenin de toren zag ik dat er verder was gewerkt aan een bijzonder Gierzwaluw-project! Klik op de link om daar meer over te lezen.

Op de cameraval niets bijzonders overigens. Stadsduiven (Columba livia forma domestica en Kauwen (Corvus monedula).




Vanochtend fotografeerde ik één van de tuinmuizen. Wat een schatje...

     

Na mijn werk stopte ik de fiets even ter hoogte van de Havo Notre Dame Des Agnes in Ubbergen om de prachtig bloeiende wilgen te bewonderen. Tussen de rotherrie van de voorbijrazende auto's door was het gonzen van bijen en hommels te horen. (eigenlijk zou ik daar 'bijen' moeten schrijven, want hommels zijn ook bijen, maar voor de meeste mensen is dat niet zo bekend).
Net achter die wilgen zag ik nog een door een Bever (Castor fiber) vers afgeknaagde tak liggen. Gelukkig zit er tegenwoordig een hek om de weg heen, want er is helaas al eens eerder een Bever doodgereden daar in de buurt... :( (klik om daar meer over te lezen)
Eenmaal terug in Beek fotografeerde ik nog een mooie Spreeuw (Sturnus vulgaris). Thuis ontdekte ik op enkele foto's nog een hele wolk vliegende diertjes boven de spreeuw. Is dat nou de befaamde spreeuwenwolk? ;)

        



Vandaag beklom ik wederom de steigers rond de St. Stevenskerktoren. Lees er meer over op de speciale pagina over dit mooie Gierzwaluw-project!



Ik heb weer wat geschreven in dat andere dagboek, het Gierzwaluw-dagboek! :)

In de tuin fotografeerde ik nog een Heggenmus (Prunella modularis) die wat van de speciaal daarvoor door mij aangeboden haren mee kwam nemen om het nestje mee te bekleden. :)

  



In de steenmarterhoop zijn vannacht twee Huisspitsmuizen (Crocidura russula) op bezoek geweest! Achter in de steenmarterhoop ligt een dode Pimpelmees (Cyanistes caeruleus), een onfortuinlijk raamslachtoffer, welke door Bosmuizen mee naar binnen is genomen.




Wat her en der toch allemaal weggegooid wordt... Gelukkig kon ik nog iets redden! Tijdens mijn laatste bezoek aan de St. Stevenskerktoren viel mij weer een rijtje leistenen, staand tegen de muur op het bouwterrein op. Aan mijn contactpersoon van de bouw vroeg ik wat daarmee ging gebeuren, want als ze weggegooid zouden worden had ik er wel interesse in. De leisteentjes tegen de muur bleken nog nodig voor dakdek-werkzaamheden, maar als ik wou mocht ik zoveel leisteen als ik wou uit de nabij staande afvalcontainer halen! Met hulp van mijn moeder (met een auto krijg je toch flink meer mee dan met een fiets) en Lisette heb ik maar liefst 8 dozen vol leisteen meegekregen! Loodzwaar... Met regelmatig nog mooie koperen spijkers ertussen. Voorlopig staan de doosjes nog in de garage, te zijner tijd zou ik graag proberen er een afdakje mee te dekken...

  



Op weg naar mijn werk kon ik vandaag parende Slechtvalken (Falco peregrinus) fotograferen! Het was al even stil in en bij de nestkast aan de schoorsteen, maar zou er nu dan toch nog iets aan zitten te komen? :)

Na mijn werk fotografeerde ik nog een mooi plakkaat bloeiende Paarse dovenetel (Lamium purpureum). Mooi hoe zo'n 'onkruid', een éénjarig plantje, zo fraai kleurentapijt kan vormen!

Ook mooi, maar van een heel andere orde... 's Avonds zo rond kwart over negen fotografeerde ik de mooi verlichte maan.

         En grappig, ik zag op beelden vanuit de steenmarterhoop dat twee Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) het niet zo gezellig met elkaar hadden... :p




Een paar dagen geleden fotografeerde ik al een Heggenmus (Prunella modularis) die haren mee kwam nemen voor de bekleding van haar nest. Vandaag kwamen ook een mannetje Huismus (Passer domesticus) en een Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) haren halen. :)

  

Verder kreeg ik vandaag via de post een vervangende Maginon WK-1 cameraval voor eentje die defect was. Maar tot mijn grote verbazing was het vervangende model ook defect! Het (sowieso onhandig kleine) palletje waarmee de onderkant van de cameraval geborgd moet worden was afgebroken. Zat niet in het doosje, dus waarschijnlijk al kapot bij het versturen... Wat ik dan weer wél in het doosje vond was een klein schroefje. Deze bleek uit de achterzijde van de cameraval te komen, maar ik kon hem er niet terug in draaien, want hij was dol... :/ Na emailcontact kreeg ik te horen dat ik de camera weer kon terugsturen voor nogmaals een vervanging... :/




In onze achtertuin komt de Lange ereprijs (Veronica longifolia) met stevige scheuten uit de grond. Dat ziet er veelbelovend uit voor deze leuke vlinderplant! :)
Helaas niet in de tuin (want ook een geweldige vlinder- en bijenplant), maar wat een gave rozetten van Speerdistel (Cirsium vulgare) fotografeerde ik vandaag. In de Ooijpolder, vlak bij het Wylermeer. Er waren er erg veel te zien. Op de foto met de groep hieronder liggend oude stengels van Grote kaardebol (Dipsacus fullonum), een plant die lijkt op een distel, maar dat niet is (en beschermd in een poging te voorkomen dat de kaardebol als distel bestreden zou worden).

Dicht bij in een nog jonge struweelhaag-strook tussen kale, saaie landbouwpercelen vond ik mooi duidelijke sporen van een Das (Meles meles). Het waren zogenaamde mestputjes. Kleine gegraven kuiltjes die als toilet dienen. Er waren er wel tien bij elkaar in de buurt te vinden. Duidelijk een veelgebruikt plekje dus! In een naastgelegen greppel vond ik ook nog mooie sporen van een Ree (Capreolus capreolus).

     

  



Vandaag plaatste ik dan eindelijk de 'modderbak' voor Huiszwaluwen op het dak van onze garage. Die kunnen vlak bij ons mooie dakoverstek nu bouwmateriaal halen om te gebruiken voor een keur aan mogelijkheden. Zo kan de ingang van het kunstnestje aangepast worden aan de wensen van de bewoners. Of de halve kunstnestjes kunnen verder afgebouwd worden. Of er kan een helemaal nieuw nestje gebouwd worden onder de vele meters vrije ruimte... :) De bak is voorzien van enkele boorgaatjes op een hoogte van de bak waarbij er, theoretisch, altijd wat droge grond beschikbaar zou moeten blijven.

  



Terug naar dagboek 2015 index Terug naar homepage