GIERZWALUW DAGBOEK 2014
Houd de muiscursor stil op een afbeelding voor meer informatie en klik om te vergroten


Eind vorig jaar had ik het op Facebook met Norman Graafsma over de problemen met mijn DVR-kaart. Ik kreeg het met heel veel moeite eindelijk voor elkaar daarmee opnames te maken, maar het videobestand dat de kaart produceerde werd door geen enkele van de videobewerkingsprogramma's die ik had herkend. De software van de DVR-kaart (iDVR4000) was ook ontzettend lastig in gebruik en zat vol fouten. Op advies van Norman toch maar eens naar alternatieven gaan kijken, beseffend dat die DVR-kaart een miskoop is geweest...

Ik kwam uiteindelijk uit bij een 'standalone' DVR (Digital Video Recorder). Een soort harde schijf recorder waar, in dit geval, 4 camera's op aangesloten kunnen worden. Ik kocht de DVR, een Dahua DVR5204A bij ROWANTECH en bestelde er ook een microfoontje bij. Via ROWANTECH kwam ik ook aan het mooie programma PSS (Professional Surveillance System). Dat zag er al meteen een heel stuk beter uit dan iDVR4000!

Ik probeerde in eerste instantie beeld van de DVR op een computer-beeldscherm weergegeven te krijgen, maar dat lukte niet. Het apparaat aansluiten op internet hielp, want via PSS kon ik via mijn computer gemakkelijk contact maken met de DVR en zo de beeldinstelling aanpassen waardoor het beeld wel op een computer-beeldscherm te zien werd.
Oh... En stel je toch eens voor... Als er straks Gierzwaluwen nestelen in één van de observatie-nestkasten en ik heb overdag het geweldige kleurenbeeld zoals te zien was overdag op 13 januari! :D

Er zijn veel mogelijkheden met de DVR en het kost dan ook wat moeite alles goed onder de knie te krijgen. Maar ik kreeg de bewegingsdetectie ingesteld en sloot de DVR op zolder aan op de camera die in de enige open observatie-nestkast ('nestkast O') staat. Omdat het met instellen nog niet heel soepel gaat kom ik er vandaag pas achter dat er 13 januari een mannetje Koolmees (Parus major) is gefilmd die eventjes kort in de nestkast komt kijken! Klik op onderstaande screenshot om het korte filmpje op YouTube te bekijken.

Nu nog aan de slag de internet-aansluiting ook op zolder voor elkaar te krijgen en dan beneden in de woonkamer de beelden van de DVR op zolder te kunnen bekijken. :)

Met heel veel dank aan zowel Rogier van ROWANTECH en Norman Graafsma!

        



Wordt vervolgd!



Afgelopen week is de broer van Lisette langs gekomen om te helpen met de internet-aansluiting voor de DVR. Vanuit de meterkast waarin zich het modem bevind liep nog een draad naar zolder, dus het trekken van een ethernet kabel was geen probleem. Eenmaal op zolder werd de kabel nog eventjes provisorisch naar de andere kant van de zolder geleid, naar de DVR. Stekkers eraan, controleren en inpluggen... En het werkte! Beneden in de woonkamer dus beeld vanaf zolder. :)

Een andere mogelijkheid was het op mijn mobiele telefoon bekijken van de beelden. Met het ip adres van de DVR kan via een app contact gemaakt worden. Dat ging niet zo makkelijk... Diverse apps die Dahua heeft ontwikkeld kon ik niet met mijn telefoon downloaden omdat mijn telefoon niet compatibel zou zijn. Daar snapte ik niets van, de apps waren voor het Android besturingssysteem en daar draait mijn telefoon op. Een tweetal apps van andere ontwikkelaars kon ik wel downloaden en installeren, maar de een was compleet in het Chinees, de ander maakte ondanks een hoopvol begin geen contact met de DVR...
Dan maar wat via een omweg proberen. Rogier van ROWANTECH had me een van de Dahua apps als bestand gestuurd. Die zette ik op het micro SD kaartje van mijn telefoon waarna ik de app probeerde te installeren. Dat leidde tot een foutmelding waarbij me veel duidelijk werd. Mijn telefoon was ingesteld om geen apps van onbekende bronnen toe te staan. Toen ik die blokkering ophefte kon ik de app wel installeren. Waarschijnlijk waren de andere Dahua apps toch ook wel mogelijk geweest, maar de app die ik nu installeerde, gDMSS Lite, was toch al degene die ik wou uitproberen.

Vandaag probeerde ik de beelden via de app op mijn telefoon te krijgen en uiteindelijk lukte dat! :D Toch maar eens aan een abonnement met mobiel internet gaan denken wellicht?




Deze week nam ik deel aan een internationale conferentie over Gierzwaluwen! Een uitgebreid persoonlijk verslag is hier te vinden!



Vandaag zag ik (eindelijk) mijn eerste Gierzwaluw voor 2014! In de omgeving van Nijmegen werden al eerder Gierzwaluwen gezien, maar niet door mij, ook al heb ik zeker wel gezocht. Ik ben een paar keer langs grote plassen gegaan in de hoop daar een foeragerende Gierzwaluw te treffen, maar zonder succes. Vandaag zag ik tijdens het naar huis fietsen vanuit mijn werk in lichte regen een onmiskenbaar vliegende vogel ter hoogte van Persingen. De Gierzwaluw bleef een tijdje redelijk in de buurt rondvliegen waardoor ik de kans kreeg er wat foto's van te maken. :)




Voor mijn gevoel duurde het erg lang voor ik mijn tweede Gierzwaluw zag. Vandaag, ruim een week na de eerste was het dan zo ver! Ik was in de achtertuin op zoek naar een gevangen teek die ik had laten vallen toen ik ze hoorde! Hoog boven Beek bleken vier Gierzwaluwen te vliegen. Ik heb foto's proberen te maken, maar kreeg er niet meer dan twee tegelijk op en de foto's waren van matige kwaliteit. Niet de moeite van het plaatsen waard dus.



Een flinke toename in het aantal Gierzwaluwen vandaag! Vanuit het hele land meldingen van grote aantallen en van teruggekeerde Gierzwaluwen in nestkasten. Op weg van werk naar huis zag ik er op vier verschillende plaatsen. Eén groep van zeker 10 boven het door Bevers gemaakte moerasbos naast de school Notre Dame Des Anges in Ubbergen, vijf boven de waterkerskwekerij iets verderop, drie net boven Beek en één vlak bij huis. Hoog gespannen verwachtingen voor een eerste terugkomst in een nestkast dus! Maar helaas... Nog niets...



In nestkast nummer 1 hadden zich in de loop van de afgelopen maanden spinnenwebben gevormd. Eén van de afgelopen dagen zag ik een Grote trilspin bewegen op de camerabeelden. Vandaag was ik vrij en keek ik 's middags eens naar de beelden. Spinnenwebben die rechts in beeld waren geweest waren verdwenen! Vrijwel zeker was er een bezoeker geweest dus! 's Avonds bleek dit te kloppen! Ik was niet thuis toen er werd ingevlogen, maar toen ik keek was er een paartje terug in nestkast 1 en één enkele Gierzwaluw in nestkast 3!

Klik op onderstaand samengesteld screenshot voor een kort filmpje op YouTube.




Vandaag zag ik kijkend uit het raam van de woonkamer op 21:10 de Gierzwaluw van nestkast 3 invliegen. Enkele minuten later vloog ook één van de Gierzwaluwen van nestkast 1 naar binnen. Wat een prachtig gezicht blijft dat toch, zo'n sierlijke en razendsnelle duikvlucht naar de nestkasten onder onze dakgoot... De Gierzwaluw in nestkast 1 werd later vergezeld door de partner, maar die in nestkast 3 bleef alleen.



Vanochtend zat de Gierzwaluw in nestkast 3 zachtjes te piepen. Buiten was niets te zien.
Toen ik 's avonds eten stond te koken hoorde ik een Gierzwaluw diezelfde nestkast binnenkomen, opgewonden piepend. Ik liep eventjes bij de pan weg en zag op de computer de Gierzwaluw naar buiten kijkend zitten. Ik starte opname en liep nog even naar het raam in de woonkamer. Er vloog een tweede Gierzwaluw rond boven de straat, soms wat dalend, maar nog niet invliegend. Snel terug naar het eten, maar al snel hoorde ik dat er een tweede Gierzwaluw de kast binnen was gekomen! Hoera! Ook dit paartje dus weer compleet! :D

Klik op onderstaand screenshot voor een kort filmpje op YouTube.




Vanochtend hoorde ik voor de eerste keer dit jaar een giervlucht langs ons huis komen. Dat gebeurde zeker twee keer, maar ik lag nog in bed en zag niet om hoeveel vogels het ging. Toen ik wat later beneden was zag ik dat in iedere bezette nestkast één Gierzwaluw zat en er buiten nog vier rondvlogen. Later kwamen er nog twee bij, maar ze kwamen niet meer langs ons huis gieren. Het werd ook al snel weer erg regenachtig weer waarbij de twee paartjes eigenlijk vrijwel continue in de nestkasten zitten.

's Avonds zat ik in de auto bij mijn schoonvader en reden we over de Kapitteldijk. Dicht bij Leuth vlogen er ineens een stuk of zes Gierzwaluwen zeer laag boven de weg en tussen de bomen erlangs door. Eén Gierzwaluw kwam recht op de auto af vliegen en boog toen op het laatste moment af... Spannend! :/



Het paartje Gierzwaluwen van nestkast 1 heeft vandaag nieuw nestmateriaal aangebracht. Ik heb het ze niet zien doen helaas, maar het was duidelijk omdat er onder andere een flinke zwarte veer aan het nestje is toegevoegd. Ik vraag me af hoe laag de Gierzwaluwen soms moeten vliegen om nestmateriaal uit de lucht te grijpen. Een veer van deze grootte zal toch niet heel erg hoog komen, lijkt me.




Schreef ik de vorige keer nog over nieuw nestmateriaal in nestkast 1, ook in nestkast 3 wordt aan het nest gewerkt. Er wordt tot nu toe vooral veel dor gras aangebracht, door de stevige wind de lucht in geblazen. Vandaag werd er ook een lange sliert stro-achtig materiaal aangebracht. Voordat het goed was vastgeplakt lag het onhandig over de Gierzwaluwen heen.




Nog wat over nestmateriaal. In nestkast 3 werd vandaag nog wat mee naar binnen genomen. Ik was helaas net te laat met opnemen om ook de binnenkomst vast te leggen, maar op het filmpje is de Gierzwaluw te zien net na binnenkomst die het nestmateriaal begint vast te plakken met speeksel. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.




Héél misschien was het gisteren al zo ver, maar kon ik het niet zien door in de weg zittend nestmateriaal, maar vandaag was het duidelijk te zien: een eerste eitje in nestkast 1!!! :D




Het zat er aan te komen... De Gierzwaluwen in nestkast 3 zaten met prachtig weer met z'n tweeën enorm lang in de nestkast. En ja hoor, ook hier een eerste eitje!!! :D




Wat een mooie en spannende dag vandaag! Vandaag zag ik een tweede eitje in nestkast 1! Goed zo! :)

Dat was het mooie! Dan het spannende! Ik speel sinds een paar dagen Gierzwaluw-geluiden af vanuit drie van mijn observatie-nestkasten (zie voor meer info over die kasten een eindje terug in dit dagboek of al helemaal in het begin van het dagboek van vorig jaar). Ja, vanuit drie, dus met drie speakers tegelijk die hetzelfde geluid afspelen. Dat komt vanuit mijn iPod, aangesloten op een oud stereo-setje. Het zijn geluiden die te downloaden zijn vanaf deze pagina op de website van de Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland. Vooral track 14 lokt veel reacties uit van de overvliegende Gierzwaluwen heb ik het idee. Tot nu toe was het vooral wat roepend langsvliegen, wat op zich al heel erg gaaf is en meer dan ik had verwacht zo vroeg in het seizoen. Maar vandaag was ik blij met de 'image stabilizer' van mijn camera, want mijn handen trilden een beetje van de spanning toen ze wel héél dichtbij kwamen! Helaas nog niet naar binnen, maar zouden dit al wel de eerste tekenen zijn dat het wel zo ver gaat komen deze zomer?! Overigens was de opening waar de Gierzwaluw aan ging hangen er niet eentje waaruit geluid kwam. Dat kwam uit de openingen helemaal linksonder, helemaal rechtsonder en de hoogste in de nok. Klik op de onderste afbeelding voor een filmpje dat helaas niet altijd even goed belicht is en ondanks de image stabilizer af en toe wat schokkerig. Maar zeker de moeite waard vind ik zelf! Ik heb het zelf dan ook al een paar keer opnieuw bekeken! :D

Ik maakte het filmpje overigens vanaf een ietwat vreemde locatie... Ik ga niet op de oprit staan om te filmen, want dan sta ik de Gierzwaluwen misschien iets teveel in de weg. Maar er is niet veel plaats waar vandaan ik goed zicht op de invliegopeningen in onze zijgevel heb. Ik vond een plekje achter in de tuin. Achter de garage heb ik een stapelmuur gemaakt met oude balkon-tegels (stoeptegels met een soort holle ruimte aan de onderkant voor water-afvoer op een balkon). Er voor groeien allerlei planten, maar met een soort sprongetje waarbij ik de dakrand van de garage van de buren vastgrijp kan ik op de stapelmuur gaan staan. Daar vandaan heb ik over onze garage heen zicht op een deel van de zijgevel. :)






Twee eitjes in allebei de nestkasten! Hopelijk komt er in beide nestjes nog eentje bij, net als vorig jaar! :D

Verder vanavond weer reacties op de uit de observatie-nestkasten afgespeelde geluiden! Een zogenaamde 'banger' (Engelse term voor nestruimte-zoekende Gierzwaluw die wel eens opzettelijk tegen objecten aan vliegt om een reactie van eventuele bewoners uit te lokken) vloog een paar keer dicht langs de gevel en tot in de nok! Er werd ditkeer helaas niet aangehaakt en deze spannende activiteit duurde niet lang. Wel redelijk wat giervluchten door onze straat. En zelfs tot ver in de schemering, toen beide paartjes weer in hun nestkasten zaten, vlogen er nog een stuk of 6 Gierzwaluwen laag door de straat, roepend. Ik zie dit jaar zo vroeg in het seizoen al meer Gierzwaluwen boven Beek dan voorgaande jaren! En dan moet er ergens rond half juni nog een tweede 'golf' Gierzwaluwen bij komen? Dat zouden dan de eerste- en tweedejaars Gierzwaluwen zijn die ook zoeken naar nestruimte... Ik ga er maar niet vanuit dat het dan nog drukker wordt hier, maar ik hoop het stiekem wel!




Vandaag was inderdaad een derde eitje in nestkast 1 te zien! :)

Er werd ook weer aardig gereageerd op de Gierzwaluw-geluiden die ik afspeelde vanuit de observatie-nestkasten. Een Gierzwaluw ging zeker twee keer kort aan de rand van een invliegopening in de zijgevel hangen. Klik op onderstaande grote afbeelding om een clipje te bekijken van een filmpje dat ik vanuit de achtertuin maakte. Tussendoor werd ook veel 'gebangd' bij en tegen nestkast 3.






Nadat gisteren het derde eitje in nestkast 1 voor het eerst te zien was gebeurde vandaag hetzelfde in nestkast 3! :) In nestkast 1 was weer wat nieuw nestmateriaal aangebracht dat grappig geplaatst was...

  



Op weg naar mijn werk filmde ik vandaag Gierzwaluwen in het Waterkwartier in Nijmegen. Zie het filmpje en meer informatie de pagina over het Waterkwartier bij 'de projecten'.

En dan thuis. Terwijl er in de bezette nestkasten 1 en 3 gebroed wordt (uitteldatum is zo rond 14 juni) probeer ik Gierzwaluwen die nog geen plekje hebben op de 15 beschikbare observatiekasten te wijzen door uit drie ervan Gierzwaluw-geluiden af te spelen. Vandaag werd daar weer aardig op gereageerd door een stel rondvliegende Gierzwaluwen. Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje ervan op YouTube te bekijken.




Het broeden op de eitjes is niet de meest spannende bezigheid om te bekijken. Maar bij een wisseling van de wacht wordt er door de binnenkomende vogel nog wel eens wat nestmateriaal meegenomen. Laatst was dat een flinke zwarte veer. Vandaag werd daar door de broedende vogel mee gestoeid, de veer bleef niet zo goed zitten. Later op de dag bleek het overigens toch te zijn gelukt en zat het veertje mooi aan het nestje vast. Klik op onderstaand screenshot voor een filmpje op YouTube.




Spectaculaire activiteit vandaag! Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje op YouTube te bekijken waarin te zien is waarom Gierzwaluwen die dit gedrag vertonen in het Engels 'bangers' worden genoemd... Het is overigens allemaal goed afgelopen met de gefilmde vogel.

Verder weer flink wat reacties op de afgespeelde Gierzwaluw-geluiden! Er ging een Gierzwaluw seconden lang aan de letter C onder de invliegopening van betreffende nestkast hangen! Spannend!




Gisteren was het spannend, maar vandaag was het geweldig!!! Wat een activiteit! Er werd flink gereageerd op de 'lokgeluiden' waarbij verschillende keren werd 'aangehaakt'. Klik op onderstaande screenshot om een filmpje van wat van de activiteit zo rond het middaguur op YouTube te bekijken.



Tijdens deze activiteit maakte ik misschien wel mijn beste Gierzwaluw-foto's tot nu toe! En dat aan eigen huis! Klik op onderstaande afbeeldingen om te vergroten!

        

Dat was dus rond het middaguur, al waren de Gierzwaluwen de hele dag eigenlijk wel flink actief. Zo rond zes uur 's avonds stond ik weer buiten om de 'bangers' te filmen (het verveeld nooit!). Plotseling zag ik iets bewegen in de opening van kast I. En ja hoor! Daar zat er eentje naar buiten te kijken!!! De eerste Gierzwaluw is dus naar binnen gekomen! :D Zo rond half acht was deze Gierzwaluw weer vertrokken. Maar rond diezelfde tijd zat er eentje in kast F! Die is voorzien van een cameraatje, maar er was weinig licht en er zit nog geen infrarood (IR) verlichting in die kast. Onderstaand dus een vage screenshot van het gemaakte filmpje. Het verblijf in die kast was niet erg lang, maar zo rond half negen zat er een Gierzwaluw in kast C en iets over tien eentje in A! Maar helaas, er bleef er geen overnachten. Maar duidelijk flink wat interesse dus!

        



Vandaag werden in ieder geval observatie-nestkasten F en J bezocht. Op de camera's in die nestkasten werd de binnenkomst met bewegingsdetectie vastgelegd. Niet héél spectaculaire beelden waardoor ik niet de (best grote hoeveelheid) moeite ga nemen ze te bewerken en online te zetten. Ik vraag me wel af om hoeveel Gierzwaluwen het nu gaat. Er zat geen overlap in de tijd waarop de bezoekers in kast F en J binnen waren, dus ik kan niet uitsluiten dat het één Gierzwaluw was die meerdere nestkasten bezocht.

Maar dan 's avonds zo rond half negen. Het regende een beetje, maar door het geluid van voorbij vliegende Gierzwaluwen werd ik toch naar buiten gelokt. Ik zocht een zo droog mogelijk plekje, tussen de twee afvalcontainers op onze oprit in, onder een flinke bos tegen de garagedeur groeiende Bosrank. Het was spectaculair... Er vlogen zeker 8 Gierzwaluwen af en aan. Ze maakten rondjes in de straat, 'bangde' tegen nestkast 3 en gingen aan verschillende invliegopeningen in de zijgevel hangen. Dan toch maar even mijn camera pakken... Toen ik terugkwam en weer op het zelfde plekje zat zag ik een Gierzwaluw bij kast A aanhaken en niet meer weg gaan. Roepend hing hij/zij daar even om vervolgens dieper de tunnel in te gaan. En dat alles onder luid geroep, van TWEE Gierzwaluwen! Ik dacht al meteen dat dit geen paartje was, want het roepen ging erg lang door en de Gierzwaluw die naar binnen was gegaan bleef in het tunneltje waarbij de staart en vleugelpunten ruim buiten bleven. Een gevecht dus! De kasten zijn nog niet eens duidelijk geclaimd en er zijn er zo veel beschikbaar en toch wordt er al gevochten... Per ongeluk een mannetje naar binnen gegaan waar al een mannetje binnen was? Of een vrouwtje, het verschil is niet te zien en hoewel sommigen het kunnen, lukt het mij ook niet op basis van geluid onderscheid te maken.
Ik ben een tijd lang blijven kijken en heb aan het eind van de avond ook nog op zolder naar binnen gekeken. Na de schemering zaten er nog steeds twee in de kast, maar niet langer in het tunneltje. Ze zaten op enige afstand van elkaar. Ongewenst dus toch maar samen in de kast overnachten...




Vanochtend waren de vechtjassen van kast A verdwenen.

In observatie-nestkast F werd middels de bewegingsdetectie op de DVR flink wat activiteit vastgelegd. Om 11:04 kwam een Gierzwaluw binnen die tot 11:09 bleef. Om 11:13 kwam dezelfde (?) Gierzwaluw weer binnen. Ik heb helaas (nog) geen microfoon in deze kast, maar op beeld was duidelijk te zien dat er bij binnenkomst geroepen werd. Er werd ongetwijfeld geprobeerd de partner naar binnen te lokken. Klik op onderstaande afbeelding om een clip van het betreffende filmpje te bekijken.



Na 5 minuten vertrok de Gierzwaluw weer om 11:31 nog eens voor 10 minuten in de kast te verblijven. Om 12:33 was het dan zo ver... Er kwamen twee Gierzwaluwen naar binnen!!! :D
Ze bleven een tijdje, bijna een uur. De eerste vertrok 13:14, de tweede zes minuten later. Klik op onderstaande afbeelding voor een kort filmpje op YouTube!



Om 18:51 kwamen er weer twee Gierzwaluwen de kast binnen. Het was al aardig donker in de kast, maar onderstaand een filmpje gemaakt nadat ik de lamp op zolder aan had gedaan, nog niet wetende dat er twee Gierzwaluwen in de kast zaten. Het licht verstoorde de twee niet en ze vertrokken een tijd nadat ik weer naar beneden was gegaan (zo rond 19:20).



Gezien alle activiteit in kast F verplaatste ik 19:50 de overzetkast met daarin de hoge kwaliteit camera van kast N naar kast F. 'Natuurlijk' kwamen de Gierzwaluwen die avond niet in F, maar in kast C overnachten...

Overigens werd deze dag op TV Gelderland tijdens de uitzending van Buitengewoon aandacht besteed aan stadse natuur in Arnhem en Nijmegen. Ik was gevraagd mee te werken aan deze uitzending, maar kon helaas niet op de data waarop e.e.a. plaats zou vinden. Twan Teunissen liet in de uitzending onder andere de Gierzwaluwen bij de Hessenberg aan bod komen. Erg leuk! Zie hier de uitzending (in een nieuw venster wordt de uitzending afgespeeld).



Nou... De overzetkast met camera doet zijn werk niet helemaal zoals bedacht... Dat was even schrikken! Rond half tien kwam er een Gierzwaluw kast F binnen. Direct klom de binnengekomen Gierzwaluw over de schuine achterwand heen om te belanden op de ruimte daarachter waar de camera op een mini-statiefje staat. Ik bekeek de beelden laat in de middag, na thuiskomst van werk. Even was ik bang dat er nu een uitgeputte Gierzwaluw achter in de overzetkast zou liggen. Maar gelukkig, niet alleen lukt het een Gierzwaluw over een redelijk gladde schuin oplopende wand te klimmen, waarschijnlijk bood het statiefje de mogelijkheid er ook weer achter vandaan te komen. Na het controleren dat er geen Gierzwaluw in de kast zat heb ik de overzetkast van kast F verwijderd. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te bekijken en zie het dagboek van 7 juli 2013 voor foto's van de overzetkast.



Volgens mijn bereking zouden 14 juni de eerste eitjes uitkomen, maar ik denk dat ik de legdatum iets te laat heb ingeschat. Vandaag zag ik bij het openen van de camerabeelden van nestkast 3 namelijk iets wits liggen. Een eischaal? En inderdaad, het bleek een eischaal! Een eerste jong was dus uit het eitje gekropen! Verder kreeg ik weinig te zien. Bij het wisselen van broedvogel werd het zicht op het nest steeds geblokkeerd. Pas later op de dag, rond zeven uur, kreeg ik bij een voederbeurt zicht op het nestje. Er bleken twee jongen en een nog niet uitgekomen eitje in te liggen! :D Klik op onderstaande afbeelding om een kort filmpje van de voederbeurt te bekijken.



Ook in nestkast 1 zijn jongen uit het ei gekropen, de eitjes zijn in beide nestkasten tenslotte vrijwel gelijktijdig gelegd. :) Hier kreeg ik rond half negen mooi beeld op het nestje en bleken zelfs alle drie de eitjes al uitgekomen te zijn! Klik ook hier weer op onderstaande afbeelding voor een kort filmpje op YouTube!




Vandaag waren in nestkast 3 drie jonge Gierzwaluwen te zien. En hoe... De broedvogel ging even naar de invliegopening, ik meen omdat er roepende Gierzwaluwen langsvlogen. De jongen dus even vol in beeld! Klik op onderstaande afbeelding voor een kort filmpje op YouTube.



Voor wat betreft de activiteit in de observatie-nestkasten werd er vandaag door twee vogels overnacht in kast C. Geen beelden, want ik heb daar helaas geen camera in zitten. Voor ze samen in kast C zaten werden er (door dezelfde vogels naar ik aanneem?) nog wel wat andere kasten bezocht. Ik zag een invlieger in kast F en ik fotografeerde op zolder het silhouette van een Gierzwaluw in kast G.




In de observatie-nestkasten werd er vandaag weer door twee vogels overnacht, maar niet in dezelfde kast... Er zat er één in kast F, één in kast I. Is dit het paartje van de afgelopen dagen en heeft één van de vogels zich vergist in de opening? Ik maakte voorzichtig een foto van de Gierzwaluw in kast F.




Vandaag reisde ik samen met Eline Lauret (voormalig voorzitter van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN)) naar Vucht voor de ledendag en Algemene Ledenvergadering van GBN. De Natuur- & Milieugroep Vucht, met name collega stadsvogeladviseur (vrijwilligersfunctie bij Vogelbescherming Nederland) Marja Goossens regelde de mooie locatie, Rozenoord. Na de ALV, waarin ik tot algemeen bestuurslid werd verkozen, werd een drietal lezingen gegeven. Marja vertelde over de verschillende projecten waarbij Gierzwaluw-nesten beschermd moesten worden of waarbij nieuwe nestgelegenheid werd gerealiseerd. Hierna vertelde Hannie Nilsen van de zeer actieve Gierzwaluw-werkgroep van de Vogelwerkgroep Midden-Brabant over de Gierzwaluwen in de Joanneskerk in Oisterwijk. Erg mooi om te zien hoe daar goed gebruik wordt gemaakt van de aangeboden nestkasten en hoe alles zo goed in beeld kan worden gebracht met netjes aangelegde techniek!
Tot slot vertelde Hein Verkade uit Noordwijk enthousiast over zijn indrukwekkend lang lopende monitoring-project. Al 23 jaar inventariseert hij, inmiddels samen met anderen de Gierzwaluwen van Noordwijk. Ik had hem hier al het een en ander over horen vertellen tijdens de Cambridge International Swift Conference (klik voor een verslag over die conferentie!), maar deze lezing was toch weer iets anders. :)

Na de lezingen was het tijd voor een excursie langs verschillende nestplaatsen en opgehangen nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen. Helaas lieten de vogels waar het allemaal om ging zich niet veel zien. Marja wist het met haar enthousiasme echter toch leuk en interessant te houden. :)

     

Terug thuis deed ik een vrij shockerende ontdekking... In observatiekast F lag bloed! Tussen het kleine aantal veertjes van Houtsnip die ik er zelf neer heb gelegd (afkomstig van de St. Stevenstoren in Nijmegen, prooiresten van één van de weinige vijanden van de Gierzwaluw; de Slechtvalk).
Zou er in deze kast dus ook gevochten zijn? Het lijkt er erg veel op... En dat met zeker 14 leegstaande nestkasten... :/




Vannacht werd er weer door twee Gierzwaluwen in observatie-nestkasten overnacht, maar niet in dezelfde. Ik vermoede dat er naast de ene Gierzwaluw in kast F ook nog een in kast C zou zitten. Ik ging naar zolder en spiekte voorzichtig via het kijkgaatje in kast C. Niets... Terug beneden zag ik dat de Gierzwaluw die in kast F zat was verdwenen! In het donker naar buiten gegaan! Geschrokken doordat ik de zoldertrap opende, of doordat ik het licht aan deed? Het aan doen van het licht heeft de Gierzwaluwen tot nu toe nooit iets uitgemaakt en ook op geluiden heb ik ze nog nauwelijks zien reageren... Wel ontzettend balen dat de Gierzwaluw zich genoodzaakt voelde in het donker de kast te verlaten...

Vanaf vanmiddag heb ik overigens de overzetkast weer in gebruik. Het steile wandje heeft nu een hellingshoek van zo’n 60 graden i.p.v. de ongeveer 30 graden die het eerst had. Ik heb daardoor inkepingen moeten maken voor de lens van de camera. Zie foto. Het opgeplakte stukje board rechts op de foto dekt de inkeping af die voor de cameralens bedoeld is als de overzetkast bij nestkasten rechts van de schoorsteen wordt gebruikt. Daar zijn de nestkasten namelijk gespiegeld en zit het nestkuiltje dus in de andere hoek. Ik hoop dat er ondanks het 'verjagen' snel weer een bezoeker in kast F komt, waar de overzetkast nu op zit. Sowieso natuurlijk, maar ook zodat ik kan zien of het nu goed zit met de hellingshoek.



's Avonds laat zag ik in nestkast 1 iets vlak voor de lens bewegen. Het bleek een Grote trilspin (Pholcus phalangioides. Ik begon snel met opnemen en kreeg nog wat mooie opnames van de spin waarvan de poten prachtig glimmen in het infrarood licht. Klik op onderstaande afbeelding om een kort filmpje op YouTube te bekijken.




Gelukkig! De Gierzwaluw die gisterenavond in het donker vertrok was vanochtend al héél vroeg weer terug. Op 4:55 werd middels de bewegingsdetectie van de DVR vastgelegd hoe er werd ingevlogen. Klik op onderstaande afbeelding om het korte filmpje op YouTube te bekijken.




Vandaag werd door de DVR (Digitale Video Recorder) vastgelegd hoe twee Gierzwaluwen overdag observatie-nestkast F binnen kwamen. Klik op onderstaande afbeelding voor de mooie beelden van het paartje in deze nestkast!



De jongen in nestkasten 1 en 3 zijn ongeveer even oud en groeien zo'n beetje even snel. En dat is flink snel. Het blijft verbazingwekkend hoe snel het gaat, in ongeveer zeven dagen van zo klein als een eitje, kaal en blind, naar zeker drie keer zo groot en zwaar. Ik maakte een kort filmpje van de jongen in nestkast 1, klik op onderstaande afbeelding om dit filmpje op YouTube te bekijken.




In nestkast nummer 1 zag ik vanavond rond half elf 's avonds iets bewegen. Het bleek een nachtvlinder. Ik wist niet wat voor soort, dus vroeg ik op het forum van Waarneming.nl of iemand een idee had. Het werd geopperd dat het een Huismoeder (Noctua pronuba) betrof en dat leek me wel te kloppen nadat ik die soort even in mijn nachtvlindergids had opgezocht. Klik op onderstaande afbeelding voor een filmpje op YouTube en let daarbij op de hoek linksboven.




Het was iets frisser gisteren en vandaag dan de dagen ervoor, zo'n 18 á 19 graden Celsius. De broedvogels van nestkast nummer 1 en 3 bleven opvallend meer op het nest. De dagen ervoor werden de jongen regelmatig alleen gelaten en werd er vaker gevoerd. Ik nam nog beelden op van een voedersessie in nestkast 1 waarbij zoals na elke voedersessie de nestruimte door de oudervogel werd gecontroleerd op uitwerpselen. Die werden gevonden en opgegeten. Een onsmakelijk idee voor ons wellicht, maar er zitten waarschijnlijk nog bruikbare stoffen in en het houd de nestruimte schoon. Klik op onderstaande afbeelding voor het filmpje op YouTube.



In observatienestkast F kwam vandaag maar één Gierzwaluw overnachten. Dat was gisteren en eergisteren ook al zo. De partner van de in nestkast F overnachtende Gierzwaluw overnacht waarschijnlijk steeds in nestkast I.

Iets heel anders dan nog. Vandaag zijn Lisette en ik getrouwd! Na zo'n 14 jaar samen zijn mocht dat ook wel eens, nietwaar? :)



Flink wat activiteit bij de observatiekasten vandaag. Ik heb aan het eind van de dag eens op een rijtje gezet wat er nou allemaal is gebeurd:
  • 6:22 vertrekt de Gierzwaluw die had overnacht in kast F
  • 6:41 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 6:52
  • 7:24 binnenkomst van twee Gierzwaluwen. Vertek van de een 9:49, de ander 9:51
  • 13:01 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 13:03
  • 14:27 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 14:29
  • 15:40 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 15:44
  • 19:20 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 19:32
  • 21:12 binnenkomst van twee Gierzwaluwen, vertrek van de een 21:41, de ander 21:44
  • 22:05 binnenkomst van één Gierzwaluw, vertrek 22:06
  • 22:15 binnenkomst van twee Gierzwaluwen voor overnachting
Het lijkt mij dat één van de Gierzwaluwen zich thuis voelt in kast F, maar de ander nog niet zo. Als ze niet vlak na elkaar naar binnen komen komt de tweede niet meer uit zichzelf naar binnen. Klik op onderstaande afbeelding voor een filmpje van de laatste binnenkomst van buiten op de stoep gefilmd.




Klik op onderstaande afbeelding voor wat mooie beelden van de twee Gierzwaluwen in observatienestkast F! Ondanks deze mooie beelden kwam er deze avond geen enkele Gierzwaluw in deze nestkast overnachten... :/




Nog eens een lijstje van gebeurtenissen van de Gierzwaluwen bij de observatiekasten:
  • 6:22 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 6:49
  • 6:56 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 7:04
  • 8:10 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 8:16
  • 8:19 twee Gierzwaluwen in kast F, vertrek 8:31
  • 11:09 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 11:15
  • 12:22 één Gierzwaluw in kast C, vertrek 12:26
  • 12:40 één Gierzwaluw in kast C, exact dezelfde tijd één in kast F! Vertrek van de Gierzwaluw kast C 12:55, die in kast F 12:46.
  • 14:03 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 14:11
  • 17:23 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 17:34
  • 20:13 één Gierzwaluw in kast F, vertrek 20:24
  • 21:47 één Gierzwaluw in kast F, overnachting

Wat ze allemaal doen, ik weet het niet... Maar gelukkig blijven ze vooralsnog sterke aandacht voor de nestkasten houden!



Na alle berichten over de observatie-nestkasten hieronder weer eens wat beelden uit de nestkasten met de ongeveer twee weken oude jongen! Klik op onderstaande afbeeldingen voor korte filmpjes op YouTube.






Vandaag maakte ik een leuk kort filmpje van wat mooie activiteit van Gierzwaluwen bij de Hessenberg (klik om het filmpje op de Hessenberg-pagina te bekijken).




Spectaculaire gebeurtenissen bij de neststenen in een woning aan de Waterstraat in het Waterkwartier vandaag! (klik om naar de pagina over het Waterkwartier te gaan en er alles over te lezen!).




Vandaag werd met behulp van de bewegingsdetectie van de DVR (zie ook 16 januari) vastgelegd hoe een Gierzwaluw met nestmateriaal observatienestkast F binnen kwam! :D Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.




Het is weer even geleden sinds de laatste update over de jongen in de nestkasten aan de voorzijde van ons huis. Het gaat prima met ze, ze groeien als kool! In nestkast 3 was het vanavond dan ook volle bak!



Eerder vandaag maakte ik nog een filmpje van een jong dat vliegspier-oefeningen deed. Wat is dat toch geweldig om te zien. Erg leuk hoe daarvoor vaak het gat in de achterkant van de nestkast wordt gebruikt. :)




Geweldig nieuws over Plein 1944! Klik op onderstaande afbeelding om naar de speciale pagina over dat project te gaan.




Er wordt wel eens over Gierzwaluwen gezegd dat ze bij slecht weer bij wijze van spreke naar Parijs zouden vliegen om daar bij mooier weer voedsel voor de jongen te vangen. Dat is onzin. Gierzwaluwen die geen nest vol jongen hebben kunnen slecht weer ontvluchten en doen dat misschien wel door honderden kilometers verder weg te gaan foerageren. Maar Gierzwaluwen met jongen zetten de hele familie op eco-modus en blijven lekker de hele dag binnen...




De achterwand van elke observatie-nestkast is voorzien van groeven. Die heb ik gemaakt zodat jonge Gierzwaluwen aan de wand kunnen gaan hangen tijdens oefeningen zoals ze zo graag lijken te doen (zie de videobeelden van 5 juli bijvoorbeeld). Maar vandaag werd in observatiekast C een volwassen Gierzwaluw vastgelegd die de groeven bij een bezoek gebruikte om de kast eens grondig te inspecteren. Onderstaande beelden zijn slecht door gebrek aan licht, maar dat de Gierzwaluw aan het klimmen is lijkt me wel zichtbaar.
Overigens werd er afgelopen dagen weer wat overnacht in verschillende observatiekasten. 10 Juli één in kast H, 11 juli één GZ in kast G.




Vanavond gaf ik een excursie over Gierzwaluwen hier in Beek Ubbergen. Helaas niet erg veel deelnemers (drie maar), maar het was mooi weer en we hebben veel Gierzwaluwen gezien en gehoord. Ik heb zoals ik altijd doe bij excursies ontzettend veel verteld en laten zien, mede dankzij mijn speciale foto-mapje. Daarmee kan ik dingen laten zien die je 'in het veld' nooit of heel moeilijk te zien krijgt. Onder de deelnemers was een vogelaar die ik in hoog aanzien houd en ik vond het erg leuk om te merken dat hij de excursie interessant vond. Hij liet me na afloop weten dingen te hebben gehoord die hij nog niet wist en dat hij dat erg leuk vond. :) Eén van die dingen, die we mooi te zien hebben gekregen was het verschil tussen volwassen en juveniele Gierzwaluwen. Bij naar buiten kijkende jongen zowel bij mij thuis als bij een 'natuurlijke' nestplaats in het naastgelegen Koningsholster waren mooi de witte snoetjes te zien. Verder hebben we mooi kunnen zien en horen hoe Gierzwaluwen zich tijdens 'giervluchten' gedragen en welk gedrag enorm helpt als je nestplaatsen probeert te vinden.
Al met al een geslaagde excursie, al was het natuurlijk leuk geweest meer mensen te kunnen laten genieten. Volgende keer beter!



Vanavond maakte ik een mooi filmpje van giervluchten langs ons huis. Acht Gierzwaluwen vlogen een paar keer luid gierend langs. Dit is, naast oefenende jongen, wat ik Gierzwaluwen het liefste zie doen! Wauw... Die snelheid... Tijdens zo'n soort vlucht is in Zweden ooit de indrukwekkende snelheid van 112 km/h gemeten!
Maar het is niet alleen indrukwekkend om te zien. Dit soort vluchten helpen mij enorm bij het vinden van nestplaatsen. Let bij het bekijken van het filmpje maar eens op wanneer de Gierzwaluwen roepen. Ze doen dat herhaaldelijk als ze langs ons huis vliegen, precies waar de nestplaatsen van twee paartjes zich bevinden. Als ik ergens vaststel dat er herhaaldelijk zo wordt langsgevlogen noteer ik die plek als vermoedelijke nestlocatie. Maar vaak volgt al snel zekerheid doordat ik Gierzwaluwen vanaf de nestplaats hoor terugroepen of een in- of uitvliegende Gierzwaluw zie. Zo heb ik al aardig wat nestplaatsen kunnen vinden en het helpt ook anderen die nestplaatsen aan mij melden. Ik houd ze bij op een digitale kaart en heb de gegevens al meerdere keren kunnen gebruiken om nestplaatsen te beschermen! Zie de kaart op Google Maps: http://goo.gl/maps/Jc0Aq.




Toen ik vanochtend 5:45 van huis vertrok stond er een mooi warm ochtendzonnetje op de nestkasten te schijnen. Een jong dat naar buiten zat te kijken kon ik met dat mooie licht best leuk op de foto zetten!




De jonge Gierzwaluwen die op het punt staan uit te vliegen krijgen regelmatig de kans mooie dingen te bekijken. Zo waren vanavond rond half negen 's avonds Gierzwaluwen aan het verzamelen boven Beek.

     



Begin deze week, 22 juli, zijn hier bij de 'Kühnen-kolonie' de eerste jongen uitgevlogen. Twee stuks uit 'kast 1'. De volgende dag ben ik 's avonds op de stoep aan de overkant van de straat gaan zitten. 22:25 heb ik het eerste jong van 'kast 3' zien uitvliegen! In de stille, al best donkere straat met in het bos achter ons huis een roepende Bosuil. :) Altijd weer een geweldig iets om mee te maken, dat uitvliegen!

23 Juli zijn de overgebleven drie jongen (in beide kasten zaten drie jongen) uitgevlogen. Het laatste jong van kast 1 heb ik niet zien uitvliegen, dat is ergens tussen 21:15 (toen zag ik het voor het laatst op de camerabeelden) en 22:00 gebeurd (toen ging ik naar buiten en ik heb niets in de kast gezien). Op die laatste camerabeelden van dat jong ontdekte ik nog wel een Gierzwaluwluisvlieg (crataerina pallida). Een intrigerend diertje, parasitair levend op enkel de Gierzwaluw (Apus apus).
De twee jongen van kast 3, die een flinke tijd uit de invliegopening zaten te kijken zag ik 22:35 vlak na elkaar vertrekken! Geweldig!

Wat ik opvallend vond is dat in kast 1 na het uitvliegen van de eerste jongen nog maar één oudervogel kwam overnachten. Maar die kwam na het uitvliegen van het laatste jong al meteen ook niet meer terug. In kast 3 was volgens mij ook nog maar één oudervogel over ten tijde van het uitvliegen van de eerste twee jongen. Die kwam na het uitvliegen nog drie nachten in de nestkast doorbrengen.

Wat me ook opvalt is de ontzettend lege lucht meteen... Die eerste vertrekkende oudervogels waren niet de enige volgens mij. Ze zijn dit jaar plotseling in grote aantallen aangekomen door slecht weer in Frankrijk. Zo plotseling zijn ze ook weer vertrokken, ik zie nog maar enkelingen her en der. Ik heb net wel even vluchtig op trektellen.nl gekeken, maar zag zo snel geen opvallend grote aantallen doortrekkers.

Klik op onderstaande plaatjes voor grotere versies en houd de cursor er op stil voor een korte omschrijving.

        

        

  




Nadat 18 juli de laatste beelden werden gemaakt van een Gierzwaluw in één van de observatie-nestkasten hebben de afgelopen dagen nieuwe bewoners zich aangemeld. In enkele kasten hangen Kleine vossen (Aglais urticae) aan het plafond. Die beginnen erg vroeg met overwinteren merkte ik vorig jaar ook al.
Overigens had ik die laatste Gierzwaluw-beelden nog helemaal niet online gezet, dus bij deze! Het is een samengesteld filmpje. Binnenkomst werd met bewegingsdetectie vastgelegd. Daarna een stukje waarbij de Gierzwaluw mooi in het licht voor het tunneltje ging zitten. Tot slot beelden van wat geklauter langs de achterwand, gebruik makend van de groeven die ik met een beitel en veel moeite maakte (maar nu al de moeite waard!).

  




Vandaag besloot één van de Kleine vossen (Aglais urticae) het overwinteren blijkbaar nog even uit te stellen. Met behulp van bewegingsdetectie werd het vertrek vastgelegd.




Het mogen dan geen Gierzwaluwen zijn, toch even een berichtje over een bijzondere vogel-gebeurtenis hier in het Gierzwaluw-dagboek. Onder de dakrand boven de gevel waarin de gaten voor de observatie-nestkasten zich bevinden hangt een kunstnestje voor Huiszwaluwen. Al een tijdje, sinds ik erachter kwam dat er bij ons om de hoek enkele paartjes nestelen. Vorig jaar heb ik voor het eerst wat Huiszwaluw-geluiden afgespeeld in een poging ze naar ons huis te lokken, maar zonder succes. Dit jaar probeerde ik dat weer. Rond eind augustus, begin september zouden de uitgevlogen jongen op zoek gaan naar een geschikte nestplaats, dus dat is het beste tijdstip om geluiden af te spelen. Wat er vandaag gebeurde was werkelijk spectaculair...
Ik zag boven het eind van de straat een groepje Huiszwaluwen vliegen, een stuk of 15. Een stuk meer dan ik er normaal gesproken zie vliegen (hoouit 10). Dus zette ik het geluid aan. Het duurde niet lang of de Huiszwaluwen kwamen op ons huis af! En dat was niet alles, het werden er meer en meer... Voor ik het wist vlogen er wel 40 of 50 Huiszwaluwen rond ons huis! Ze gingen aan de gevel van de buren hangen, lekker in de zon, maar ook aan die van ons. Inclusief aan het kunstnestje en aan enkele openingen van de observatie-nestkasten voor Gierzwaluwen. Af en toe vloog de hele groep weg om na een rondje vliegen weer aan de muren te gaan hangen. En ze bleven nogal even rondhangen! Alles bij elkaar meer dan een half uur!

        

  




Vandaag weer wat reactie op afgespeelde Huiszwaluw-geluiden. Niet zo spectaculair veel als een paar dagen geleden, maar toch hoopgevend dat er volgend jaar misschien een Huiszwaluw de weg naar ons huis zal vinden om een nestje te bouwen. Ik ben van plan hoe dan ook een flinke bak bouwmateriaal (modder) aan te bieden! :)

Meldde ik 7 augustus nog dat er verschillende Kleine vossen in observatie-nestkasten kwamen overwinteren, vandaag kwam ik erachter dat ze dat niet allemaal meer gaat lukken... Waarschijnlijk heeft een Koolmees de vlinder gevonden en opgegeten. Dat is al eens eerder gebeurd (klik hier voor een filmpje dat ik daar vorig jaar van maakte), dus besloot ik nu de nestkasten waar nog Kleine vossen in zitten voor vogels ontoegankelijk te maken door een flinke steen in het tunneltje te leggen. De vlinders kunnen er nog uit als ze willen, maar een Koolmees komt er niet meer in.

  



Vandaag sloot ik alle observatie-nestkasten af door sponsjes in de tunneltjes te duwen. Behalve natuurlijk de nestkasten waarin nog Kleine vossen hangen. Maar dat is er één minder geworden. De vlinder was beschermd tegen predatie en zal dus zelf zijn vetrokken.
Bij de afgesloten nestkasten heb ik de zwarte kijkvensters geopend, bij de enkele kast die nog geopend is dekt het blaadje de opening nog af.

  



In zowel nestkast 1 als 3 kwam vandaag een Koolmees overnachten. Op onderstaande screenshots ziet het meesje in nestkast 3 er nog heel normaal uit, maar binnen enkele minuten was die ook in zo'n mooi bolletje pluis veranderd. :)

  



Een Koolmeesje dat vanochtend in nestkast 2 zat gedroeg zich apart. Ze leek een nestkommetje te willen maken. Als ze zelf een nestje maken met nestmateriaal, duwen ze er een kommetje in op de manier waarop het meesje in het begin van het filmpje laat zien.




Iemand vroeg me vandaag hoe de Gierzwaluwen de nestkast achter hadden gelaten. Ik opende 's avonds de software om de camera-beelden te bekijken en maakte een screenshot van het beeld uit nestkast 1 en 3. In die laatste zat, zoals al weken lang elke dag een Koolmees (Parus major) te overnachten. Ik kijk niet vaak naar de beelden van nestkast 2 aangezien daar niets gebeurd, maar nu keek ik er toch even en bleek er een vrouwtje Huismus te zitten overnachten!

  



Het leek wel weer voorjaar vandaag... Vanochtend werd zowaar om een nestkast gevochten! In nestkast 2 zat een vrouwtje Huismus (Passer domesticus) die op een gegeven moment gestressed tsjilpte. Ik denk dat ze het met een Koolmees (Parus major) aan de stok had. Helaas is er weinig van te zien op het filmpje. 's Avonds vloog er ook van alles rond aan de voorkant van ons huis (achter ook, maar dat was vanwege het vogelvoer). Ik zag een Koolmees wegvliegen van een van de Gierzwaluw-nestkasten en ik kon wat foto's van Huismussen maken die er dus ook wel interesse in hebben. Allemaal leuk en aardig... Ze mogen overnachten, maar begin voorjaar gaan de kasten tijdelijk op slot. De Huismussen en mezen zijn van harte welkon een 'verdieping lager' (zo'n halve meter onder de Gierzwaluw-nestkasten) in de twee nestkasten voor Huismussen met ieder drie compartimenten.



  





Terug naar dagboek index

Terug naar homepage